Kruppa Géza

Vélemény és vita

Elvarázsolt város

Budapest varázslatos város – kiál­tott fel elragadtatva Tom Hanks, miután egy forgatás alkalmával újra nálunk időzött

Holott az Oscar-díjas amerikai filmsztár lelkesedésének időpontjában az ellenzék még vissza sem vette a fővárost, amely akkoriban szerintük nem volt sem szabad, sem független – mint október 14–től. (A sokat látott világhíres színész azon is elámult, hogy nálunk fiatal lányok éjnek idején vidáman flangálhatnak az utcákon.)

A film forgatásakor, Tarlós városvezetésének időszakában voltak honpolgárok, akik a főváros antidemokratikus, fojtogató légkörét csak magukat narkotikumokkal elringatva tudták elviselni. Például a kispesti önkormányzat szoci képviselői, akik az anyagtól fehérlő orral el is szálltak. Évi százmilliós jövedelmekkel és „kólával” próbálták kibekkelni a diktatúrával terhelt, elátkozott időket. Elzsongítva várták, hogy választóik jóvoltából újra talajt foghassanak. Gyurcsánynak viszont kevésbé fehér, inkább vörös az orra. A DK vezére nem a cuccot, hanem inkább magát az egész MSZP-t szippantja fel, ettől érezhet varázslatosan kellemes állandó bizsergést.

A budapesti választók többsége nem füvezik, mégis megszédült az önkormányzati választás napján. Vak gyűlölettől bódultan menesztette a várost felpezsdítő Tarlóst. Azt a Tarlós Istvánt, aki a korábbi városvezetés idején, a 4-es metró építésénél lenyúlt több száz milliárd forintból huszonhatmilliárdot visszaszerzett, a világ legélhetőbb városai közé tornázta fel Budapestet, ahol turisták tömegeit bűvöli el a megújult Várkert bazár, a Kossuth tér és egyáltalán a város. Ráadásul mindezt úgy tette, érte el az elutasított főpolgármester, hogy piszkos pénzek sem tapadtak a kezéhez. Nekünk azonban – ha nem is Mohács – de a reinkarnálódott Demszky kell, Karácsony által megszemélyesítve. A magas, jóképű, finom modorú vakmerő ígérgető, aki kitűnően biciklizik is – csak éppen kétbalkezes. Megválasztása sporthasonlattal élve olyan, mint ha például a labdarúgó-válogatottunkkal EB-döntőt kiharcolt edzőt kirúgnák, helyére pedig egy másodosztályban vergődő csapat trénerét emelnék, mondván: ideje a változtatásnak!

Hát, ha van csoda, akkor most nagyon kell, hogy legyen. Talány, hogy Budapest csaknem évtizedes aranykorában, a Tarlós-érában megnőtt igényekkel Karácsony Gergely miként lesz képes tartani a tempót. Az előjelek nem túl biztatók. Mutatványként ugyanis egyelőre csupán lejárt szavatosságú, dohos figurákat tud előbűvészkedni a turkálóban talált kalapból. Viszont ahhoz, hogy a Budapestet körüllengő varázslat a következő öt évben ne váljon átokká, valamiféle bűbájra lesz szükség.


 

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A névjegykártya

ĀÜlünk az októberi nyárban a Duna-menti teraszon a barátommal, az arcán rejtélyes mosoly. Vajon milyen titkot tartogat a mosolya – gondolom –, milyen újabb tárgyat talált, amit meg akar osztani velem?

Szalai Attila

Szalai Attila

Felülírt Biblia

ĀA brit bíróság döntése tehát azt sugallja, hogy „a Teremtés Könyvének 1.27 pontjában való hit” és „a transzgenderizmusban való hit hiá­nya” együtt elegendő alapot szolgáltat arra, hogy az Egyesült Királyságban megbüntessenek valakit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom