Veczán Zoltán

Vélemény és vita

Suszterból primadonna

Míg Magyarországon és a külhoni nemzetrészek kö­rében az 1956-os forradalmunk ünneplése zajlik, közben – hosszas huzavona után – úgy tűnik, lassan lesz új kormánya Romániának

álláspont

A sors furcsa fintora, hogy Orban-kormánya, ugyanis a miniszterelnöki bársonyszék várományosát Ludovic Orbannak hívják. Neve nem véletlenül cseng magyarosan: édesapja székelyudvarhelyi születésű, Orbán Imrének hívták, aki éppakkora vonalas kommunista lett 1948-tól, mint amekkora ellenálló a székelység zöme.

De nemcsak büszke román kommunista lett Imre, aki otthon, a saját fia előtt se beszélt magyarul, hanem ráadásul a Securitate századosa is volt, egészen – mit ad Isten – 1956-ig. Ekkor indult meg a budapesti forradalomra hivatkozva, koholt vádakkal egy újabb magyarüldözési hullám Romániában, Bukarest pedig leszámolt az „idegen lelkű” értelmiséggel. Favágás közben persze hullott a forgács, hullottak az elvtársi klikkek is, ha ürügy volt rá, így a százados „úr” is kegyvesztett lett, amiben – ismét csak az élet iróniája – minden bizonnyal megtagadott származása is szerepet játszott indokként.

A hosszas huzavonát persze, amelynek végjátékában már Ludovic Orban tegnapelőtt azt merte nyilatkozni, hogy nagyon nagy az esélye annak, hogy ezúttal sikerül beiktatni a kormányt, az ő kormányát, be lehet mutatni a demokrácia diadalaként is – ha nem tudnánk száz év óta a kelleténél jobban, hogy a világon semmi felemelő nincs a fanarióta román kofalármában, amikor a sáros-véres koncot jobbra-balra rángatják az új éhesek, miután a régieket sikerrel elverték a zsákmánytól. Viorica Dancila szociálliberális koalíciós kormánya kilenc hónapig vergődött, ennek felében még nyakán viselve a Liviu Dragnea pártelnök-maffiavezérrel fenntartott korábbi bántalmazó kapcsolata nyomait. Eközben a PNL, azaz a nemzeti liberálisok, köztük Klaus Iohannis elnök európai értelemben vett mosollyal gáncsolta a gúnyolói szerint középsúlyos értelmi fogyatékos kormányfő asszonyt, aki sokáig képtelen volt még arra is, hogy saját sameszait ültesse Dragnea sameszai helyére. Mire pedig végre sikerült, a csúszópénzek, szívességek, fenyegetések és véres lófejek erővonalainak áramlása meghozta a román SZDSZ, az ALDE távozását a kormánykoalícióból, ezzel a végzetes bizalmatlansági szavazást, így az egész Dancila-válogatott mehetett vissza a balettba ugrálni. Most Ludovic Orbanon a sor, hátha neki is jut valamelyes idő a PNL-lel, még ha a veterán köpönyegforgató Victor Ponta és pártja, a Pro Romania végül mégsem támogatja. Így áll hát a dolog, a bő fél éve tartó, európai és frídómhauzi értelemben vett virágzó demokratikus folyamatok közepén, a kisebbségpolitikai mintaországban, amelynek Ceausescu alatt a diktátor saját bevallása szerint is a kőolaj, a zsidók és a szászok voltak a fő exportcikkei, újabban viszont éppen új terméküket, a fasiszta románt tesztelik az EU szabadpiacán, jelesül Da­cian Ciolost Brüsszelben.

Ha Ludovic Orbannak sikerül kormányt alakítania, kérdés, jelent-e ez bármit a helyi magyarságnak. Persze a PNL szokás szerint az RMDSZ-szel is tárgyal, amely holmi kormányprogramot meg írásos ígéreteket vár, hogy legalább cserbenhagyott szavazói felé legyen mit lobogtatnia, ha Bukarestben menetrendszerűen megint átlépnek rajta. Erdély sem kerül pusztán azért előtérbe Romániában, mert a kormányfő erdélyi – úgy örököse Ludovicunk az erdélyi kultúrának, ahogy a Gyurcsány-féle DK Nagy Imrének. De legalább nem árul zsákbamacskát, hiába dalolt magyarul jó múltkor, amikor az RMDSZ-nek hízelgett. Hiszen a Mágnás Miskából azt énekelte, hogy „kutyából nem lesz szalonna, a suszterból primadonna”. Köszönjük, értjük.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Babonák napja

ĀAz iskolában azt tanították, hogy 1912. május 23-a a vérvörös csütörtök

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Van lejjebb…

ĀValószínű, sokan álmunkban sem gondoltuk volna, hogy megtörténhet velünk az, ami megtörtént október 21-én az Országgyűlésben, amelyet a legalpáribb kocsmai viselkedés szintjére süllyesztett az ellenzék

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom