Nagy Ottó

Vélemény és vita

Megint egy lépés előre

Volt, aki annak idején kipróbálta az iskolába menetel egyik speciális módját, nevezetesen hogy egyet előre, kettőt hátra. Aztán fél perc után megunta és szépen elballagott az iskolába

álláspont

A saroknál vártam, tízévesek voltunk. Tíz év pedig nagy idő, majdnem ennyi ideje folytat új gazdaságpolitikát a kormány. A különbség annyi, hogy soha nem lépett hátra se kettőt, se egyet, hanem mindig csak előre. És ha éppen nem ment a lépés, akkor azon dolgozott, dolgoztak, mert falakat, rossz beidegződéseket kellett lebontani, hogy előrébb jusson az ország, jobb legyen mindenki élete.

Ennek a munkának van látszatja, most megint egy újabb versenyképességi ranglistán lépett előrébb Magyarország. Igaz, hogy csak egyet, de most már az ötvenkettedik helyen állunk a Világbank Doing Business-rangsorában. Ez a felmérés az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja, a Világbank indoklásában pedig az áll, hogy az előrelépés a kormány adópolitikájának, közelebbről a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentésének és az áfa gyorsabb visszatérítésének, valamint az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének köszönhető. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, köszönhetően többek között az adóhivatal munkájának, hogy az érintettek hamarabb jutottak a pénzükhöz, miközben az államkassza érdekei sem sérültek.

A hírhez fűzött kommentárjában a Pénzügyminisztérium nem véletlenül emlékeztet arra, hogy folytatódik az adózási környezet javítása, július elsejétől megint csökkent a szochó, 2021-re pedig tovább mérséklődnek a vállalkozások adóadminisztrációs terhei. Utóbbihoz érdemes hozzáfűzni, aki készített már adóbevallást, tudja, mekkora könnyebbséget is jelent egy ilyen segítség. A versenyképességet pedig erősíti a Versenyképesebb Magyarországért Program, a Gazdaságvédelmi Akcióterv és a Családvédelmi Akcióterv is.

A témához kapcsolódik, hogy tegnap az Országgyűlés tárgyalta a 2018-as zárszámadást is, a vita során Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke joggal jegyezte meg, meggyőződése, hogy az ország versenyképessége szempontjából alapvető jelentősége van a fenntartható kifehérítés folytatásának, mert ez is dinamizálja a gazdaságot. A zárszámadásból egyébként nemcsak az derült ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több százmilliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött. Ez jelentősen, 2,7 százalékponttal kisebb az előző évhez képest.

És most térjünk vissza az előbb említett „újabbhoz” – ne felejtsük el, hogy két héttel ezelőtt Magyarország egy hellyel előrébb lépett a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) globális versenyképességi listáján is, ahol a negyvenhetedik helyet szereztük meg. Azt se felejtsük el, hogy hazánk – Lengyelországgal holtversenyben – a harmadik legnagyobb növekedési ütemet érte el 2018-ban az Európai Unióban. Továbbá másfél hete az IMF, azaz a Nemzetközi Valutaalap is „jó bizonyítványt” állított ki rólunk, egészen pontosan így fogalmazott: az „egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített és Euró­pában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság”. Az IMF egyébként helyeselte a kormány Versenyképesebb Magyarországért Programját és a jegybank versenyképesség javítását szolgáló törekvéseit is.

Mindezek fényében kell értékelni ezeket az apró lépéseket.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Keleten a helyzet

ĀAz új vagy kulturális baloldalt nem érdeklik a szociáldemokrácia hagyományos céljai, politikájuk középpontjában a hagyományos társadalmak alapjainak lerombolása áll

Rab Irén

Rab Irén

A manipulált Nagy Teszt

ĀAz összefogás nem vet fel morális problémákat egyetlenegy momentumos szavazóban sem, hiába támogatja pártja Gyurcsány jelöltjét, akinek neve mellett a Jobbik logója is ott virít

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom