Szalai Attila

Vélemény és vita

Trójai falovak

Mindenféle hírek, álhírek, felvételek, videók, keringenek arról, hogy Magyarországra utaztatott idegenek voksolhattak teljes joggal a hazai önkormányzati választásokon

Elsőre az ember el sem hiszi, hogy ilyesmi lehetséges, pedig sajnos az. Lássuk röviden. Az országgyűlési választásokon minden nagykorú – 18 év feletti vagy házassággal nagykorúvá vált 16 éven felüli – magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek bíróság korlátozta a választójogát gondnoksági eljárásban vagy büntetőeljárásban. Az országgyűlési választásokon magyarországi lakosok és külföldön lakó magyar állampolgárok is szavazhatnak. Aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, de külföldön szeretne élni választójogával, elég, ha megfelelő helyen és időben bejelenti ilyetén szándékát. Az a magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, de szeretne élni a választójogával, ugyancsak szavazhat levélben, ennek is megvan a törvényes lehetősége, menete.

Az Európai Parlament képviselőinek magyarországi választásain azonban már nemcsak a magyar állampolgárok szavazhatnak, hanem az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, ha van bejelentett magyarországi lakóhelye, és előzetesen kérte felvételét a központi névjegyzékbe.

A helyi önkormányzati választásokon azok szavazhatnak, akiknek lakóhelye vagy tartózkodási helye van az adott településen, megyében. A helyi lakosok közül viszont nem csak a magyar állampolgárok jogosultak szavazni. A helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterre szavazhat az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, ha van magyarországi lakóhelye, és előzetesen kérte felvételét a központi névjegyzékbe. Ezenkívül részt vehetnek ezeken a választásokon a magyarországi lakcímmel rendelkező és helyben lakó, állampolgársággal nem rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert külföldiek is. Ha valakit gondnoksági eljárásban vagy büntetőeljárásban megfosztottak a választójogától az sem a parlamenti, sem az európai parlamenti, sem pedig a helyi önkormányzati választáskor sem szavazhat.

Így szólnak a jogszabályok, amelyekbe precízen be vannak építve a trójai falovak. Nyilván a szentséges demokrácia jegyében, de igazából annak ellenében, és aligha mondható, hogy nem szándékosan. Vajon uniós előírás, hogy így legyen, vagy csak nemes gesztus, hogy megmutassuk, mennyire befogadóak és toleránsak vagyunk? Akár így, akár úgy, veszélyes kiskapukat nyitunk ezzel a manipulátorok számára.

A szóbeszéd szerint ugyanis csaknem százezer nem magyar állampolgár szavazott nálunk a legutóbbi önkormányzati választásokon, köztük olyanok, akik csak a voksuk leadására utaztak be egy vagy néhány napra. Több helyütt tetten érhető, hogy ellenzéki csoportok – elsősorban a DK és a Momentum aktivistái – Fidesz-ellenes propagandát fejtettek ki a falusi szójárással szólva „bebírók” irányában, vélhetően nem is hatástalanul. Hajlamos vagyok összeesküvés-elmélet feltételezésére is: úgynevezett „civil szervezetek” energiát és pénzt nem kímélve akár szervezhettek is ilyen beutazócsoportokat. Hogy kinek, kiknek a pénzén, arra Karácsony Gergelynek a Sorossal szoros kapcsolatban álló Frans Timmermansszal szinte a választások előestéjén folytatott konzultációja utalhat egyértelműen.

Az eredmény: a fővárosban mindössze 6,46 százalékkal maradt le Tarlós István Karácsony Gergelytől, aki csak 46 985-tel több szavazatot kapott. De számos egyéb helyen, főként budapesti kerületekben még ennél is kisebb különbséggel nyertek az ellenzéki jelöltek. Az elemzőközpontok számára szép feladat lenne felmérni, hogy az egyes kerületekben, szavazókörökben vajon hány nem magyar állampolgár szavazott, s hogy e helyeken milyen eredmények születtek. Akár tanulságos következtetésekre is juthatnánk.

Ha mindehhez hozzávesszük Charles Gatinak, a Clinton-klánhoz köthető, szélső liberális Johns Hopkins Egyetem tanárának, Hillary Clinton rajongójának nem is olyan régi nyilatkozatát, amelyben kifejtette, hogy Orbánt mindenképpen meg kell buktatni, ha demokratikus módszerekkel nem megy, akkor másként, valamint azt a brüsszeli igyekezetet, amely arra irányul, hogy a helyhatóságok több jogot, szuverenitást kapjanak például a migránspolitika ügyében, de más, globalista–liberális elvek alkalmazása tekintetében is, akkor óhatatlanul a trójai faló esete kell hogy eszünkbe jusson. A szervezett fellazítás pedig az unió másik fő „renitens” országában, Lengyelországban is tetten érhető: külső ráhatásokkal biztatják az egyes régiókat – például Sziléziát, a Tengermelléket –, hogy törekedjenek autonómiára, minél nagyobb függetlenségre, minél több jog megszerzésére a központi kormányzattal szemben. S az utaztatás gyakorlata is feltűnik: az LMBTQ-aktivistákat ezrével viszik turistabuszokkal egyik nagyvárosból a másikba felvonulni, ezzel azt a látszatot keltve, hogy mindenütt rengeteg híve akad a szexuális szabadosságnak, holott a felvonulók között a helybeliek kevesebben vannak, mint az oda szállítottak. Mért is ne lenne lehetséges egy hasonlóképpen szervezett, célzott utaztatás a helyhatósági választások befolyásolása esetében is?

Van az a pénz – mondaná a pesti flaszterbölcsesség, és hozzá a háttérben felrémlik a brüsszeli bólogatás. Orbán Viktor a legutóbbi parlamenti választások utáni értékelésében kitérve a jövőre is, előre vetítette, hogy van még mit módosítani az alkotmányban. Nos, alkalmasint azt, hogy választásra jogosult csak és kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező személy lehessen. Biztos, ami biztos, a trójai falovakat tartsuk kívül a településeinken, de az országhatárokon is.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Dobrev, alsó tagozatban

ĀFricska. Nem tudok mit kezdeni a döbbenetemmel. A hangsúlyozottan nem Gyurcsányné Dobrev Klára ismét megbukott egy orbitális hazugságon

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Folytatásos hősköltemény

ĀMi, európai kultúrájú emberek Hérakleitosztól tanultuk, hogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, az idő visszafordíthatatlan

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom