Nagy Ervin

Vélemény és vita

Szabadságszerető nemzet

Ha nem ápoljuk méltón e tragédiába torkolló, ugyanakkor a jelenben a szabadság lehetőségét megteremtő ünnepet, akkor elvesztünk mindent, ami a nemzetünk, a magyarságunk jövőjét jelenti

A zsarnokság címerétől megfosztott lyukas zászló, porba hulló, darabokra tört vörös csillag. Ledöntött, a kommunizmus nagyságát jelképező ocsmány szobrok. Gyilkos pufajkások által leadott sortűz. Szovjet tankok robaja. Pesti srácok dávidi küzdelme. Corvin köz. Széna tér. Egy ország, egy nemzet, egy akarat, egy vágy. A szabadság édes vágya, szemben az elnyomás mérhetetlen erejével.

Vajon mi jut e szavak hallatán eszébe annak, aki 1956 után született? Egy halványodó történelmi lecke csupán, amelyet be kellett magolni egykor az iskolában? Vagy egy szimpla, piros betűs szám a naptárban és annak öröme, hogy nem kell sietni a munkahelyre? Vagy egy hosszú hétvége, amikor lehet tervezni a wellness­programot? Esetleg egy nagy bevásárlás terve, ha már zárva lesznek az üzletek?

Nem! Nem! Ezerszer, milliószor is nem!

Ha nem ápoljuk méltón e tragédiába torkolló, ugyanakkor a jelenben a szabadság lehetőségét megteremtő ünnepet, akkor elvesztünk mindent, ami a nemzetünk, a magyarságunk jövőjét jelenti. Mert amelyik közösségnek nincs múltja, annak darabjaira hullik a jelene, és elvész a jövője is.

És valóban! Ha az ’56-os forradalomról nem tudunk egyenes gerinccel megemlékezni, az akkori bátor hősökre hálásan és büszkén gondolni, akkor elveszítjük annak a szabadságnak a lehetőségét is, amely a globalizmusnak, a nagyobb országok gazdasági-politikai gyarmatosításának képes ellenállni. Hisz vegyük észre: 56 mint szám a szabadságot szimbolizálja a magyarnak. Számunkra ez mágikus szám.

De nem azt a szabadságot jelképezi, amelyet ma sokan modern, individuális szabadságnak neveznek. Nem, semmiképpen sem az egyén korlátok nélküli, végtelenített szabadságát, a deviancia szakadékába zuhanó egyén szabadosságát, hanem egy természetes közösség, egy nemzet pozitív szabadságvágyát. Amelytől szilárd és összetartó lesz az emberi együttélés ezen formája. Amelytől egy nemzet a magyar.  Ezt kell hogy jelentse október 23. Mert ha nem, hát megjósolhatóan elveszünk. Sorsunk a feloldódás a globalizmus tengerében, elsüllyedés a beáramló bevándorlók sodrásában szükségszerű lesz.

Emlékeznünk kell hát az ’56-os hősökre! Az akkori Dávidokra, akik nekifeszültek a gonosz Góliátnak. És ha a szabadságharcot az akkori nyugati országok gyáva és megalkuvó, uram bocsá’ áruló és álszent politikájának, a „nem cselekvésnek” köszönhetően el is veszítettük, a forradalom annyiban győzött, hogy az ’56-os hősök bebizonyították: a magyar ember sokáig tűr és tűr, ha kell, nélkülöz, kiváltképp ha van értelmes jövőkép, de van egy határ, amelyen nem engedi átlépni a gonoszt, az elnyomó zsarnokságot, és hajlandó életét áldozni a gyermekei, az unokái szabadságáért. Mert a magyar nem olyan fajta, aki jámbor és lemondó módon elfogadná azt, hogy ellenséges erők megmondják neki, mit csináljon. Mert a magyar kissé konok ugyan, de utolsó vérig szabadságszerető nép. A magyar olyan nemzet, amely önmaga akar dönteni a saját sorsáról. Ezt bizonyították az ’56-os hősök.

Ezt kell megértenünk az ’56-os forradalom történetéből, a hősök dávidi küzdelméből! Hisz ha nincs ’56, akkor ma nincs büszke Magyarország sem. És száz év múlva nem lesz semmi, amely emlékeztetne egy hajdan volt szabadságszerető nemzetre. Emlékezzünk méltón, és ünnepeljük meg a magyar szabadságvágyat! Mert 56 mint mágikus szám csak így válik a szabadságszeretet valódi, kézzel fogható értékalapjává, csak így tudja a globalizálódó világban mutatni a helyes utat.

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Politikai fraktálok

ĀA 20. század egyik legfontosabb felfedezése a fraktálokról szóló elmélet

Kelemen András

Kelemen András

A mi októberünk

ĀAhogy 1848 adott erőt 1956-nak, úgy 1956 is a rendszerváltozáshoz. Minden évben nőtt a feszültség márciusban, októberben. A szeptemberi lakiteleki találkozóról jó ideig csupán a hatalom tudott, azokon túl, akik ott voltak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom