Putsay Gábor

Vélemény és vita

Szintet lépett a valutaalap

Mostanában viszont rendre mellénk áll az IMF, ami nem is csoda, hiszen a tények makacs dolgok

álláspont

Külön sajtótájékoztatót hívott össze a zsurnaliszták számára idén tavasszal a Pénzügyminisztérium vezetése azzal kapcsolatban, hogy miképpen becsülték alul hazai és nemzetközi mértékadó intézetek, köztük bankok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is, az Európai Unióval egyetemben a 2018-as magyar gazdasági növekedést. A sajtó elé tárt példák világosan bizonyították, hogy a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzések – még tavaly év közben is – köszönőviszonyban sem voltak a valósággal, a bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó előrejelzéseket néhol egy–másfél százalékkal becsülték alá.

A végleges, azaz a 2018-as 4,9 százalékos gazdasági növekedést megközelítőleg egyedül a kormány és a Magyar Nemzeti Bank találta el. Pedig tavaly már csaknem négy éve folyamatosan nőttek a bérek, az ipar, ezen belül az autóipar messze túlteljesítette az elvárásokat, csökkent a munkanélküliség és a költségvetési hiány, a kereskedelmi egyenleg is pozitívumot mutatott.

Mostanában viszont rendre mellénk áll az IMF, ami nem is csoda, hiszen a tények makacs dolgok. A napokban közzétett őszi jelentésében a valutaalap vezetése a szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációt követően azt publikálta, hogy az egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság.

A nálunk járt delegáció értékelése szerint a magyar jövedelemszint látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest, a munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg a legalacsonyabb szintre mérséklődött. A szervezet valószínűsíti, hogy a versenyképesség javítását elősegítő strukturális reformok ellensúlyozzák a növekedési ütem esetleges mérséklődését. Az idei évet értékelve pedig közölte: nemcsak, hogy jóval négy százalék feletti növekedési ütemmel zárhatja a 2019-es évet a magyar gazdaság, de szakértői jócskán javítottak az idei GDP-előrejelzésükön is.

Így például idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 3,3 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság, ami az előző esetben egy százalékpontos, a másodikban pedig 0,6 százalékpontos javulást jelent a tavaszi becsléshez képest. Hozzátették azt is, hogy középtávon az ország költségvetési helyzete javul, a külső adósság csökken élénk belső hitelezési aktivitás mellett. Van itt azonban más is. A magyar gazdaságot értékelve egy másik IMF tanulmány szerint az ipar által előállított hozzáadott értékben a hightech-szektor aránya hetvenszázalékos, ezzel az eredménnyel globális szinten Dánia után a második helyen vagyunk. Ugyancsak említésre méltó, hogy az IMF néhány hete értékelte a különböző országok gyártási rendszereit, és a felmérés azt mutatja, hogy Magyarország Németországgal áll azonos szinten. Ugyanis ma már nemcsak idehozzuk és alkalmazzuk a fejlett technológiát, de képesek vagyunk a továbbfejlesztésre is. Ennek ékes példája a győri Audi új öthengeres csodamotorja, amely egyébként jelenleg büszkén virít az idei Automotive Hungary kiállításon a Hungexpo egyik pavilonjának sarkában. Ez a remekmű ékesen bizonyítja, hogy már nemcsak az összeszerelésben vagyunk jártasak, de bizonyos esetben a fejlesztést is ránkbízzák, azaz itt történik egy-egy ilyen egység „csiszolása”, esetleg tökéletesítése, ami méltón hirdeti a világban a márka kiválósága mellett a magyar hozzáadott érték szintjét is.

Bár a rövidtávú kilátásokat beárnyékolja a világgazdasági recesszió, ezzel együtt a lanyha globális növekedés, de ma már rendelkezünk olyan gazdasági háttérrel, amire lehet hosszabb távon is építeni.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Az erő órái

ĀAkkor még szeptember volt és napsütés, most október és már inkább felhők, mégis, az érzés ugyanaz. Mintha egy nagyhatalom hadseregének katonája lennék

Rab Irén

Rab Irén

A zöld európai árnyalatai

ĀA haladó Európában ma a zöld a trendi, és a magyar ellenzék ehhez akar tartozni. A Színszótár kétszázhuszonhét változatát ismeri a zöldnek, lehet válogatni a zöld színskálából, a takonyzöldtől a kígyózöldön át a mocsárzöldig

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom