Rab Irén

Vélemény és vita

A zöld európai árnyalatai

A haladó Európában ma a zöld a trendi, és a magyar ellenzék ehhez akar tartozni. A Színszótár kétszázhuszonhét változatát ismeri a zöldnek, lehet válogatni a zöld színskálából, a takonyzöldtől a kígyózöldön át a mocsárzöldig

Görlitz a legkeletibb német kisváros a cseh és lengyel határ tőszomszédságában. Mondjuk, mint nálunk az ukrán és román háromszögben fekvő Nyírbátor. A kisváros polgármester-választása mégis az elkötelezett össznémet érdeklődés középpontjába került. Ugyanis a májusi választás első fordulójában az előzetes várakozással szemben a nácinak titulált AfD színeiben induló helyi rendőrfelügyelő a voksok harminchat százalékával magasan nyert a harminc százalékot bekasszírozó CDU és a már akkor is összefogásban induló zöldjelölt (huszonnyolc százalék) előtt.

Wippel rendőrfelügyelő közigaz­gatási, gazdasági és rendőrakadé­miai végzettségű tősgyökeres görlitzi patrióta, aki a város belső biztonságáért felel a rendőrségen. Politikai pályafutását a liberálisoknál kezdte, onnan váltott a 2013-ban alapított AfD-hez, most városát és pártját képviseli a megyegyűlésben. A CDU bukaresti születésű román polgármesterjelöltet talált magának Octavian Ursu személyében, akinek a közigazgatáshoz nincs sok köze. A városhoz annyi, hogy zenész a helyi szimfonikusoknál, ott fújja a trombitát. Legegyszerűbb a zöldjelölt pályafutása. Franziska Schubert szociológiát tanult, majd egy évig „international relations”-t egy budapesti egyetemen. Találgathatunk, melyik lehet – én a CEU-ra szavaznék.

Mert Franziska mozgósításból remekül felkészült, már az első fordulóban is négyféle logó volt a plakátjain, pártján kívül két civilnek mondott helyi egyleté és a szocia­listáké. Tőle jöhetett a nagy ötlet a második fordulóra: egy plakát akárhány logót elbír, szálljon be a balpárt (az eurokommunista Linke) meg a jobbpárt a (kereszténydemokrata CDU) meg a progresszív ateista Zöldek minden árnyalata egy ember mögé, támogassák a román orthodox polgármesterjelöltet! A cél szentesíti az eszközt, minden erőt fel kell használni, akár az ördöggel is összefogni, nehogy a város a szélsőjobb kezébe kerüljön!

A kampányba még Hollywood is beszállt. Videoüzenetet és levelet küldtek a görlitzieknek, mekkora veszteség fogja érni a várost, ha az AfD-jelöltjét választják. A haladó gondolkodású filmesek soha többé nem fognak a remek kulisszát nyújtó városban forgatni! A hollywoodi filmcsinálók ugyanis attól félnek, hogy a szivárvány minden színében előforduló stábtagjaikat fizikai erőszakkal fenyegetné a szélsőjobbos vezetés alatt eluralkodó rasszizmus és intolerancia.

A görlitzi második fordulóról minden országos napilap és mé­dium hírt adott. Szúrópróba ez a választás, bármi áron, de meg kell akadályozni az AfD előretörését! A preventív üzenet a városlakóknak szólt: mekkora kárt fog jelenteni a rendőrkomisszár, aki szerint nem mehet úgy tovább, mint eddig, és a polgárok biztonsága érdekében ellene van a bevándorlásnak. „Wippel tudja a dolgát” – mondták a helyiek, és bíztak a győzelemben. Elein­te magas részvétellel, fej fej mellett zajlott a küzdelem, aztán bizonyos körzetek megváltoztatták a választás eredményét. A görlitziek tudják, kik laknak ott. Végül „55 százalék egy utcai zenészt választott, ahelyett hogy a városa érdekében voksolt volna, és ezt most 44 százaléknyi becsületes ember szívja meg” – a kommentelő véleménye rövid ideig volt látható a neten, aztán törölték, pedig egyáltalán nem használt sértő, durva kifejezéseket.

Úgy tűnik, köszönhetően a magas szintű magyarországi önkéntes és aktivistaképzésnek, politikai etiká(tlanság)ban cseppet sem vagyunk lemaradva a fejlett nyugat mögött. Hódmezővásárhely bő egy évvel megelőzte Görlitzet, ott tesztelték a módszereket. A próba sikerült, a kampánystratégia bevált. A parlamenti választásnál ugyan nem sikerült az összefogás, ott a mozgósításnak nincs akkora merí­tési lehetősége. A nyílt társadalom felé vezető utat egyelőre az önkormányzati és európai parlamenti voksolásig építették ki, és a magyarországi szavazóbázis csak a nagyvárosokban multikulti.

Az önmagát szétszabdalt ellenzék viszont öntudatra ébredt, azaz rátalált a hatalom gátlástalan megszerzésének módjára. Sok apró mensevikből így született a közös bolsevik. Szimpatizánsaikat nem zavarja, ha más pártra húzzák be az ikszet, egybetartja őket a közös ellenséggel szemben gerjesztett gyűlölet, pardon, a kollektív összetartás. A Hazafias Népfrontra emlékeztető összefogás ez, „a szocialista nemzeti egység kifejezője”. Bár a nemzetit kihagynám a definícióból, mára már ezekben a körökben nem trendi, mert a haladó ember globalista és multikulti. A szocialista egység stimmel, a helyenkénti korrupt Jobbikot leszámítva (új)baloldali összefogás vitte el Budapestet, politikai üggyé silányítva a helyi, önkormányzati érdekeket, az ott élők érdekeit. A budapestiek többsége a lejáratott vörös komplementer színét, a zöldet választotta.

A magát mértékadónak tartó The Financial Times szerint Budapesten a zöldpárti, öt politikai párt által támogatott Karácsony Gergely győzött. A közös plakát színe tényleg a zöld volt, pedig lilától a vörösön át a kékig választhattak volna. De a haladó Európában ma a zöld a trendi, és a magyar ellenzék ehhez akar tartozni. A Színszótár kétszázhuszonhét változatát ismeri a zöldnek, lehet válogatni a zöld színskálából, a takonyzöldtől a kígyózöldön át a mocsárzöldig.

 

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Nincs bajuk

ĀFricska. „Munkásőrnek egy baja, mért nincs három élete? Egyiket a pártnak adja, másikat a párja kapja, harmadikkal egy a fegyvere!” Az egykori Munkásőr-dal mára már idejét múlta

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Szintet lépett a valutaalap

ĀMostanában viszont rendre mellénk áll az IMF, ami nem is csoda, hiszen a tények makacs dolgok

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom