Őry Mariann

Vélemény és vita

A szuverenisták és a nyugat hősei

A rendszerváltozás utáni választások legnagyobb arányú győzelmét érte el vasárnap a lengyel Jog és Igazságosság, azaz a PiS a parlamenti voksoláson

álláspont

Voltak felmérések, amelyek néhány százalékkal jobb eredményt jósoltak a kormánypártnak, de az eredmény akkor is azt mutatja, hogy Kaczyńskiék tovább erősödtek. A nyugati média nem túl koherens értelmezései szerint Lengyelországban és Magyarországon egyszerre van elnyomó diktatúra – de minimum autoriter tendenciák – és biztató ellenzéki eredmények (hiszen Varsóban és Budapesten is az ellenzék ért el sikert, ráadásul a lengyel kormánypártnak oda a felsőházi többsége). Pedig nem új, hogy a varsói választók – hasonlóan a legtöbb európai főváros lakóihoz – kevésbé fogékonyak a jobboldali, nemzeti politikára, mint a vidékiek. Ez a legtöbb országban így van, és amikor a választások után a frusztrált fővárosiak heves mucsaizásba kezdenek, egy kicsit mindig hozzátesznek ahhoz, hogy véleményük országosan továbbra is kisebbségben maradjon.

A brit balliberális The Guardian baráti szakértőkkel kommentáltatta meg hétfőn, hogy a vasárnapi eredmények reményt adnak a lengyel és a magyar ellenzéknek. A cikk vezető képén a baloldali melegaktivista, Robert Biedroń látható, aki a londoni szerkesztőségből nézve alighanem a tökéletes kelet–közép-európai politikus, bár a baloldali szövetség, amelynek tagja, harmadannyi szavazatot kapott, mint a PiS, amikor pedig az EP-választáson önállóan indult a pártja, akkor hatodannyit. De mégiscsak érdekesebb, mint az unalmas, jobbközép, szokványos politikusok.

Az EBESZ tegnap megjelent értékelése csak részben igazolhatja a The Guardian és eszmetársai narratíváját, hiszen megállapította, hogy a választás bizony szabad és igazságos volt. Persze gyorsan hozzátették, hogy az egyenlőtlenségek a médiában és a kormány „homofób retorikája” azért mégiscsak megkérdőjelezi az egészet. Hát persze.

Magyar szempontból a vasárnapi lengyel választás lényege az, hogy a PiS újabb győzelme jó hír Magyarországnak és jó hír általában véve a visegrádi négyeknek. Donald Tusk pártjával, a Fideszhez hasonlóan néppárti Polgári Platformmal padlón van a viszony, amiért a Fidesz nem az ő liberálisba hajló álláspontjukat osztja, hanem Kaczyńskiékat tekinti szövetségeseinek. A képviselőik ott gáncsolják a fideszeseket és a saját kormánypártjukat az EP-ben évek óta, ahol csak lehetőségük van rá. Az ilyen viselkedés persze nem marad a nyugati liberális elit jutalma nélkül: míg Kaczyńskiék jó eséllyel örökké páriák lesznek, Donald Tusk az Európai Tanács élére ejtőernyőzhetett a választási vereség elől.

De nemcsak Tuskék és a Fidesz kétoldalú viszonyáról van természetesen szó, hanem arról, hogy a megerősödött PiS-szel a kormányon Lengyelország továbbra is a V4-ek egyik stabil bástyája marad. Sem a lengyel, sem a magyar kormány nem enged a nagyobb európai országok folyamatos törekvésének, hogy kijátssza egymás ellen a visegrádiakat.

A visegrádi együttműködés akkor tudja hatékonyan képviselni a régiónk érdekeit, ha szuverenista kormányok alkotják. Akkor tud erőt felmutatni és megmaradni az EU-n belüli legsikeresebb regionális együttműködésnek. Ezt az egységet és makacs fellépést egyébként egész jól támogatja az említett The Guardian és társai által képviselt folyamatos lenéző kioktatás, annak hangsúlyozása, hogy a kelet–közép-európaiak csak akkor számíthatnak a szimpátiájukra, ha olyanokká válnak, mint ők. Márpedig a nyugati liberális elit sosem tudja teljesen a saját képére formálni a visegrádiakat. Nem véletlenül.

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Komprádorok

ĀEmlékezzünk csak, meddig is volt az egyik közgazdasági vezérszólam, hogy gazdasági sikereink titka az olcsó munkabér? Más kérdés, hogy az alacsony bérekhez mégis negyedszázadig folyamatosan két számjegyű infláció társult

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom