Rab Irén

Vélemény és vita

Migrációszürreál – iróniával fűszerezett szubjektív kordokumentum 2015-ből

Pszichomutti állt középen mint terapeuta. És megmagyarázta, nem kell félni attól, hogy a bevándorlók tömegei megváltoztatják a társadalmi struktúrát

Mit érünk a szabadsággal, a demokráciával és minden európai vívmánnyal, ha vannak, akik a szabályokra és törvényekre fittyet hányva valósítják meg akaratukat? Mit ér a tolerancia, a keresztényi szeretet és a humanitárius segítségnyújtás akkor, ha pont ezen értékek gyakorlása okozza a külső és belső konfliktusokat? Megoldandó kihívás, vagy megoldhatatlan krízis előtt áll Európa? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a 2015-ös európai menekültválságról írott könyvemben. A magam görbe tükrét állítottam az események és vélemények sodrába, hogy lássuk, mennyire foglyai vagyunk az érdekek mentén reflektáló politikai döntéseknek és az ezeket megjelenítő médiának. A négy éve október közepén papírra vetett soraimat a jelenben is írhatnám:

„Tíz év múlva hálásak leszünk Merkelnek, hogy behívta a menekülteket – jelentette ki Rainer Bau­böck német migránskutató. Ők fogják megoldani Európa öregedési, népesedési és munkaerőhiány problémáját. A bevándorlás úgy kell a fejlett társadalmaknak, mint »kenyérre a vaj.« A szakértő szakértelemmel rögtön két részre osztotta az egyébként is megosztott Európát: a modernekre (multikulturális, befogadó) és a maradiakra (homogén kultúrájú, intoleráns). Nem érdemes fogadni, hogy melyikbe tartozunk mi, és melyikbe a németek. A modernek sorát a franciák kezdték még a 19. században, a németek évszázados megkéséssel csatlakoztak melléjük, de rögtön le is körözték őket: Németország bevándorló társadalomnak nyilvánította magát, azóta az apró termetű francia elnökök csak lakájai lehetnek a német kancellárasszonynak. Természetesen mi magyarok – az interjúban kiemelve – az összes posztkommunista országgal együtt a maradiak közé tartozunk. Mentségünkre szóljon, hogy a kommunizmus által elnyomott nemzeti érzés az erő-ellenerő elve alapján a rendszerváltás után szökött magasba, és politikailag még nem vagyunk olyan fejlettek, hogy megértsük az idők szavát. Ez eltart egy darabig, csak ki kell várni türelemmel a rózsát, azaz az európai politikai elitbe való felvételt. Mert a politikai elit egész Európában tudja, hogy a jelenlegi krízisre nemzetállami szinten (ld. kerítés, önérdekvédelem) nincs megoldás, a maradiak mégis tiltakoznak a befogadás és a kvótarendszer ellen.

A szakértő csodálja a főnök asszony kitartását, ahogy elképzeléseit minden lehetséges fórumon képes keresztülvinni. Anglia vissza­vonulása és a franciák gazdasági meg belpolitikai gyengesége miatt – első német kancellárként – Európában is vezető szerepre tudott szert tenni. Szerintem második, volt már vezető német kancellár Európában, az eredményt ismerjük.

A főnök asszony energiáját lehet is csodálni: változó kora ellenére mindenütt ott van, vasárnap éjjelig Brüsszelben hallgatta a nyugat-balkáni országok panaszait, hétfőn a német lakosságét, tegnap már Kínában járt pénzért, valószínűleg útközben alszik. Nekem a nürnbergi lakossági fórumon tetszett a legjobban. A prevenció a legjobb egészségvédelmi eszköz, vegyük úgy, hogy a nürnbergi út a preventív problémakezelésről szólt. A fórum zárt körben zajlott, kiscsoportos foglalkozásként. Ültek a kisorsolt szerencsések körben a székeken, Pszichomutti állt középen mint terapeuta. Tele vagyunk szorongással, félelmekkel, mondta empatikusan. Azért vagyunk itt, hogy a félelmein­ket kibeszéljük és eloszlassuk. És megmagyarázta, nem kell félni attól, hogy a bevándorlók tömegei megváltoztatják a társadalmi struktúrát. „Mi nyolcvanmillióan vagyunk! – húzta ki magát – mi ehhez képest az a pár millió menekült?” Szóval várjunk, amíg ők is nyolcvan millióan lesznek, még akkor is csak fifty-fifty, azaz még mindig nincs muszlim többségi társadalom.

A magyar történelmi múlt üzenete jár a fejemben a bevándorlásról: a befogadó (modern?) Magyar Királyság az évszázadok során befogadta az éhínség elől menekülő németeket, a tatár elől menekülő kunokat, a török elől menekülő szerbeket, románokat és a hegyekből leszivárgó szlovákokat, ruszinokat. Addig fogadott be, míg egyszer csak észrevette, hogy kisebbségbe került saját országában. Ehhez persze kellett a török kiűzése utáni tudatos Habsburg betelepítési politika is. Sokáig mégis nemzetiségi béke uralkodott Magyarországon, és a befogadottak hajlandóak voltak integrálódni. Amikortól megjelentek az akkori „szalafisták”, és az idők szavára megindult a nemzetiségek önállósodási törekvése, száz év kellett csak, hogy szétessen a geopolitikailag egységes, ezeréves Magyar Királyság, és bekövetkezzék a trianoni trauma. Ez a béke indukálta a következő világháborút. A mesterségesen létrehozott utódállamok azóta – Romániát kivéve – egytől egyig szétestek, újabb regionális háborúkat és örökös békétlenséget generálva. A nép nyelvén fogalmazva: Adj a tótnak szállást! (és kitúr a házból).

A németországi bevándorlók száma a családegyesítéssel nem fog exponenciálisan megemelkedni. Egy érzékletes videóban leegyszerűsítve elmagyarázták a népnek az aktuális intézkedéseket. Egy perc és egy másodperc alatt megtudtam, hogy néz ki az új családegyesítési program. A képen apa állt, aki árkon-bokron zöld határon át, minden nehézséget leküzdve megérkezett Németországba. Beadta a menekültkérelmét, pozitívan elbírálták, és akkor megkezdődhet a családegyesítés. A képen megjelenik a német családmodell, apa mellett anya, egy fiú- és egy lánygyermek. Na, ők vízumot kapnak, a képen megjelenik a repülő és minden veszély nélkül már szállnak is le, mondjuk Frankfurtban. Boldogok lennének, de a képen feltűnik bottal a nagymama, ő is jönne, de őt rögtön áthúzzák, neki ide nincs gyere be. Azaz megtudjuk, hogy az új Asyl törvény szerint a családegyesítés csak a szűk kétgenerációs (kétgyerekes?) családra érvényes. Mi történik, ha a muszlim vallási hagyományok szellemében, mint Mohamed óta mindig, több felesége van a menedékes pasinak? És több gyereke? A gyerekek persze mind jöhetnek. Tegnap például egy afgán mintacsalád érkezett, 12 gyerekük volt (nem vicc). A Pro Asyl (a menekültek jogaival foglalkozó független német emberjogi szervezet – a szerk.) önkéntesfőnök a vázolt családegyesítést diszkriminatívnak találta, hogyhogy nem jöhetnek a rokonok is?

Nézzük meg a tényleges belpolitikai helyzetet Németországban! »Csak szomorú hírek vannak – panaszolja a Facebookon német ismerősöm. – A nemzeti egoizmus szét fogja törni az európai békeprojektet.« Az egyetlen jó, hogy druszája, a Kanzlerin keményen tartja az álláspontját és nem hagyja befolyásolni magát a déliektől (bajoroktól). Mert Seehofer ultimátumot adott Berlinnek: Mindenszentekig (így mondta!) világos választ várnak: a migráció azonnali megállítását. Jogilag és politikailag is felkészültek, hogyha ha kell, kiválnak a negyven éve zavartalanul működő keresztény unióból, visszahívják a minisztereiket a kormányból, és hagyják a CDU-t az SPD-vel keringőzni. Ugyanis ha a CDU hajlik valamilyen normális javaslatra, például a tranzitzóna építésére, a migránsok menedékkérelmének ottani negyvennyolc órás elbírálására és a jogosulatlanok azonnali visszafordítására, akkor a szocik beintenek: kerítést semmilyen formában, a tranzitzóna megvonja a legfontosabb emberi jogot a menekültektől, a szabad mozgás jogát. És a menekültek egyébként is ülnek majd a nyitott zónában, türelmesen kivárják és tudomásul veszik a döntés eredményét.

Kerítést nem épít európai ember Európában, inkább jöjjön az áradat! Jön is, mit jön, özönlik! Ezért aztán nagy a feszültség minden érintett országban, oda a jószomszédi viszony. Emlékezetem szerint alig három napja határozták el Brüsszel­ben, hogy korrektül fogják egymást tájékoztatni, de tudjuk, hogy az EU csak ajánlásokat tehet, és az nem kötelező érvényű. Láthatjuk, mennyit ér az uniós politika.

Ahogy elnézem a mostani képeket meg híradásokat, mi is nekiállhatnánk fújolni, fölbiztathatnánk a civil jogvédő szervezeteket, hogy valamelyik nekünk nem kedves országról írják meg, milyen emberhez méltatlan módon bánik a menekültekkel. Válogathatnánk a balkáni út összes országa közül, a görögtől a németig, mert a bánásmód mindenütt hasonló. Felzsúfolódott tömegek özönlése, tologatása, a szabad ég alatt altatása a mínuszokban, napokig tartó várakozás a szállítóeszközökre, elégtelen egészségügyi ellátás, étel és ital hiánya, kapkodás, fejetlenség, szervezetlenség. A menekültek a rendőröket kövekkel meg ásványvizes palackokkal dobálják, néha összeverekednek, általában az afgánok valakivel. Minden határátkelőhelyen rendőri, katonai, tűzoltói fokozott jelenlét, a biztonsági szervek maximálisan terhelve, ha ellenség akarná Európát megtámadni, most kellene. A magyar titkosszolgálati szakértő egy hónapja vázolta fel, mi a terrorizmus lényege. Beszivárogni, gyengíteni, belső konfliktusokat gerjeszteni és akkor zsuppsz!

Mi magyarok nem bántjuk az érintett országokat, van nekik elég bajuk. Orbán káröröm helyett felajánlotta tapasztalatainkat és segítségünket. Nem vette eddig igénybe tudtommal senki. Helyette negyvenezer embert akarnak visszatoloncolni hozzánk, Dublin szellemében. Talán azért, mert mi vagyunk az egyetlen, aki betartotta és még mindig betartja az előírásokat. Folytatódik a magyarok szívatása, ha délről nem jön már senki, majd kapunk ajándékot nyugatról. Nehogy kimaradjunk az európai nagy buliból. Talán nem kellene minden nap beszámolni a negatív csúcsokról: tegnap 4, azaz négy illegális határátlépőt találtak a kerítéssel védett magyar határszakaszon”.

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Kamat

ĀA globális pénzhatalmi rendszer urai számára a világ egyre inkább üzemeltethetetlenné válik

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Döntés Könyve

ĀA „mi lett volna, ha…” kezdetű kérdés pusztán virtuális a történelemtudomány számára, mégis vannak, akik foglalkoznak az elveszett alternatívákkal: nemcsak a tények, de a lehetőségek vizsgálata is fontos része a mérlegelő kutatómunkának

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom