Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Európa megtagadói (5.)

A szeptember 23-án aláírt máltai paktum még arról szólt, hogy Német- és Franciaország átveszi Olaszországtól és Máltától az Afrikából a Földközi-tengeren átszállított migránsok 25–25 százalékát

álláspont

Pár nap múlva a német kormány közölte, hogy az elosztási mechanizmushoz csatlakozó országok bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik részvételüket. Horst Seehofer belügyminiszter néhány napja már aláhúzta, hogy amennyiben esetleg visszaélnének az egyezséggel, és százak helyett hirtelen ezrek kezdenének érkezni, akkor a német részvételnek azonnal véget vetne. Édouard Philippe francia miniszterelnök szintén a hét elején a nemzetgyűlésben elismerte, nem sikerült elérni azokat a célokat, amelyeket a bevándorlási törvény tavalyi szigorításával célul tűztek ki, ellenkezőleg: tavaly huszonkét százalékkal nőtt a menedékkérők száma Franciaországban, és a menedékrendszer mára telített lett.

Az OECD nemzetközi migrációról készített jelentése szerint Európában Német- és Franciaország a bevándorlók fő végcélja. Az is ismert, hogy az unió két legnépesebb országában a lakosságnak már mintegy negyede bevándorló származású. Egy friss felmérés szerint a franciák 64 százaléka érzi úgy, hogy „túl sok külföldi” van Franciaországban, emiatt nem érzi magát úgy otthon, mint korábban.

Francia állampolgár volt, de a Karib-tengeri Martinique szigetén született az az ámokfutó férfi, aki múlt csütörtökön négy embert halálra késelt a párizsi rendőr-főkapitányságon. Az egzotikus szigetet a 17. században gyarmatosították a franciák, akik Fekete-Afrikából hozott rabszolgákkal végeztették a cukornád- és banántermesztést. (Ó, az az átkozott mohóság és kapzsiság!) Macron elnök az országot sokkoló terrortámadás előtt két nappal még arról szónokolt Strasbourgban, hogy a menekültek és bevándorlók jogait veszély fenyegeti Európában, noha „az európaiság alapját jelenti a rászorulók megsegítése”. E héten viszont a négy meggyilkolt rendőr párizsi búcsúztatásán már szüntelen harcra szólította fel a franciákat az „iszlamista hidra” ellen. Vajon tudja-e, milyen nehéz lesz ez a harc?

A görög mitológiában szereplő lernai hidra minden levágott feje helyén másik kettő nőtt ki, s a hős Héraklész csak úgy tudta elpusztítani, hogy tüzes faágakkal kiégette a fejek gyökereit, végül levágta a vízi szörny kilencedik, halhatatlan fejét is, amit elásott, és nagy sziklatömböt helyezett rá. Az ezerfejű iszlamista hidrát sokkal nehezebb lesz legyőzni, mivel az Afrikából és Ázsiából beözönlő tengeri migránsok tömegében sok tényleges és még több potenciális terrorista érkezett már Európába. (Ezt nemrég az Interpol is megerősítette!) Nem utolsósorban a bevándorlást ösztönző, támogató és az európai kultúrától, életmódtól idegenkedő migránsokat egész Európában szétosztani kívánó német és francia kormányzat alapvetően téves politikája következtében.

A hónap végén végre-valahára távozó Juncker-bizottság migrációügyi biztosa kedden a máltai paktum támogatására szólította fel az EU tagországait. A görög politikus cinikusan azt kérte, az uniós kormányok tanúsítsanak nagyobb felelősséget és szolidaritást, holott az európai keresztény kultúrát megtagadó brüsszeli birodalmi elit elképesztő felelőtlensége és az európai határokat védő frontországok – köztük hazánk – iránti szolidaritás teljes hiánya az egyik fő oka a migrációs válságnak és a szaporodó terrorcselekményeknek. Ám a németeken és a franciákon kívül csupán három tagállam kíván csatlakozni a migránsok elosztási mechanizmusához. Úgy tűnik, fordul a szél öreg kontinensünkön, van remény, de a harc neheze még ezután következik.

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Politikai lózungok

ĀA politikai frázispufogtatástól egy új keletű abszurd dráma nézőjének éreztem magam. Nevettem is volna, ha nem lenne annyira kínos az egész. Két ifjú EP-képviselő, aki Brüsszelben hazája érdekei ellen dolgozik

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Felnövekvő felelősség

ĀHolnap megint elballagunk a közeli iskolába, hogy megválasszuk a helyi önkormányzat képviselőit, polgármestereket és itt, a fővárosban főpolgármestert is