Vélemény és vita

Embercsempészek

Aki az útleveleket hirdette nem volt más, mint Rashad Alasaad, a svédországi Ljungby szociáldemokrata önkormányzati képviselője, maga is egykori bevándorló

Szemfüles svéd újságírók figyeltek fel még nyáron egy facebookos hirdetésre, ami segítséget ajánlott a Görögországban tartózkodó menekülteknek. Valódi svéd útleveleket és tartózkodási engedélyeket kínált eladásra, amelyek segítségével Svédországba juthatnak az elegendő pénzzel rendelkező menedékkérők. Az embercsempész, mert az volt a hirdető, gyermekenként húszezer, a felnőttek után harmincezer svéd koronát kért. A biztos siker érdekében feltételként kötötte ki, hogy a jelentkezőknek valamennyire hasonlítaniuk kell az útlevél-tulajdonosok fényképeire. Merthogy az okmányok mind eredetiek voltak.

Az újságírók lépre csalták a csempészt. Menekültnek adták ki magukat, Krétán találkoztak vele, és rejtett kamerás felvételt készítettek a beszélgetésről. Az illető eldicsekedett sikeres vállalkozásával, sőt a még nagyobb hitelesség kedvéért felfedte kilétét is. Az embercsempész-vállalkozó nem volt más, mint a huszonhét éves Rashad Alasaad, a svédországi tizenötezer lakosú Ljungby szociáldemokrata önkormányzati képviselője. Rashad Alasaad gyors politikai karriert futott be Svédországban, hiszen maga is bevándorlóként, csak pár éve érkezett ide. Kötelességének érzi, hogy sorstársain segítsen, és valahogy nem érzi, hogy amit tesz, az törvénybe ütköző.

Mindenesetre örvendetes, hogy a svéd rendőrség hitelt adott az újságírói bizonyítékoknak, és embercsempészés gyanúja miatt nyomozást indított Rashad ellen. Nem is tehetett másként, hiszen Rashad – csakúgy, mint a mi önbizalomtól dagadozó önkormányzati politikusaink – a kamerába dicsekedett törvényszegő ügyességével. A gyanú megalapozott, most a bűncselekmény súlyát vizsgálják, hogy szimpla vagy súlyos embercsempészetről, esetleg az embercsempészet durva változatáról, a szervezésről van-e szó. Felmentést jelenthet, ha kiderülne, hogy Rashadot humanitárius elkötelezettsége vitte a bűn útjára. Hiszen valódi iratokat használt fel, amelyek legálisan kerültek a birtokába. Már menekültstátuszt szerzett sorstársak és bevándorláspárti érzékeny svéd polgártársak adták kölcsön személyi okmányaikat, hogy így segítsenek a rászorulókon. Hogy mennyit nyertek rajta, majd kideríti a nyomozás, csak a tarifa összegét kell beszorozni a becsempészett személyek számával. Rashad mindenesetre lemondott képviselői mandátumáról, és visszavonult frissen vásárolt ingatlanjai egyikébe, amit feltehetően üzleti vállalkozása bevételeiből szerzett meg.

A svédországi Rashad esete csak az embercsempészjéghegy csúcsa. Ő saját és Allah szakállára dolgozott, nem úgy, mint a civil szervezetek egykor volt hitele és feddhetetlensége mögé bújt, embercsempészetre szakosodott NGO-k. Amelyeket nem szabad támadni, amelyek humanitárius kötelességüket teljesítik, fizetés nélküli szabadságon lévő orvosok, akik határok nélkül segítenek a rászorulóknak, tárt karú, elkötelezett, menedéket ígérő embermentők. Mindenüket feláldozva ott cirkálnak a Földközi-tengeren, vizslatják (eye, watch) a mélykék vizet, hol látszik távolban egy fehér vitorla, azaz megpakolt gumicsónak, bádogteknő. Addig szép ez a történet, amíg valódi hajótöröttek kimentéséről szól. De ma már mindenki átláthat a szitán –feltéve, ha át akar látni.

Itt van például korunk nagy mentőhősének története. Rackete kapitánynő 2016 óta navigál a líbiai partok közelében, ő a Sea-Watch mentőmisszió koordinátora. Morális kötelességének érzi, hogy segítsen azoknak, akiknek nem adatott meg olyan gazdag országba, jó körülmények közé születni, mint neki. Szerinte az összes Líbiában várakozó menekültet Európába kellene hozni, mert a gyarmati idők óta mindenért Európa felelős, az afrikai nyomorért és persze a klímaválságért is. A kapitánynő annyira elkötelezett, hogy fittyet hány a nemzetközi előírásokra és a törvényekre, mert az ő humanitárius morálja felülír minden emberi törvényt. Fütyült a líbiai parti őrség utasítására, hogy vigye Tripoliba a júniusban kimentett hajótörötteket, mert ő Európába, a jólétbe akarta őket szállítani. És hát őszerinte Líbia nem biztonságos ország. (Hogy melyik ország biztonságos, azt a német kormány szokta eldönteni aszerint, hogy befogadni vagy kitoloncolni szeretne.)

Az általa irányított Sea-Watch 3 nyári bolyongását az olasz partok környékén mindenki jól ismeri. Kiköthetett volna néhány európai ország biztonságos kikötőjében, de ő mindenképpen Lampedusára akart behajózni. Szembement az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésével, az olasz törvényekkel, a parti őrség hajójával, és megnyerte a csatát. További civil hajók vették blokád alá az olasz kikötőket, miközben céljaik elérése érdekében embertelen körülmények között tartották a tengerből kimenekített migránsokat. A médián keresztül érzékenyítettek, és hangolták az európai közvéleményt Salvini hajthatatlansága ellen. A többit ismerjük, Salvinit sikerült kikapcsolni, Olaszországban baloldali kormányzás lett, jöhetnek a hajók, és folytatódhat az embercsempészet.

Rackete kapitánynő – és most legyünk teljesen objektívek – pillanatnyilag az illegális migráció elősegítése és hivatalos személyek elleni erőszak miatt Olaszországban a még hatályos törvények értelmében büntetőjogi eljárás alatt áll. A haladó Európában viszont ünneplik, három nap alatt másfél millió eurót gyűjtettek össze neki, hogy óvadék ellenében szabadlábon, mint az európai értékek hordozója, végigszambázhasson a szabad világon. Kitüntetik Párizsban, ünneplik Berlinben, és felléphet Brüsszelben a LIBE-bizottságban. „Szégyellje magát mindenki, aki nem segít a bajba jutottakon!” – szólt a kapitánynő verdiktje, megadva a bizottságból különben sem hiányzó humanitárius alaphangot. El is döntötték ott rögtön, hogy minden erővel megakadályozzák a humanitárius segítségnyújtás büntetőjogi cselekményként való elbírálását. A máltai paktum szövegébe az NGO-k máris becsempésznék összes törvénytelenségük legalizálását, hogy kiemelt szerep jusson nekik a „biztonságos és törvényes migrációs csatornák” létrehozásában.

A német közszolgálati tévé több interjút is készített az ünnepelt hősnővel, aki egyszer véletlenül elkottyintotta magát. Úgy véli, helyesen járt el, mindent betartott, amire otthonról utasították. Én itt nem tudok másra gondolni, mint hogy az utasítás Salvini kikapcsolására és egy baloldali olasz fordulat előkészítésére szólt. És ha jól emlékszem, a Strache-féle Ibiza-videó is Németországban került nyilvánosságra. Pár nappal az EP-választások előtt, az osztrák jobboldal lejáratására. Persze lehet, hogy tévedek.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Jávor tanár úr

ĀFricska. Meg van mentve a haza, pláne a szellemi lét, ezek után már csak ücsörögnünk kell az öreg diófa árnyékában, és hűs badacsonyi bort kortyolgatni

Bán Károly

Bán Károly

Karácsony tabutémája

ĀKarácsony Gergely, az ellenzék egyik főpolgármester-jelöltjének kiszivárgott „őszödi” beszédében van egy mondat, amely a zuglói lopások, fenyegetések, hazudozások aláfestésében feledésbe merült

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom