Baranya Róbert

Vélemény és vita

Jósdastop

Sajnos úgy néz ki, hiába a Kereszténydemokrata Néppárt év eleji kezdeményezése, egyelőre semmi nem szab gátat a tele­-víziós jósműsoroknak, pontosabban annak, hogy ezek révén több tíz- vagy százezer forintot vegyenek ki pofátlan módon a megvezetett emberek zsebéből. Az általunk megkeresett hivatalok, hatóságok úgy dobálják a problémát, mint a forró krumplit, mindegyikük csak azt hangsúlyozza, hogy miért nem járhat el, miért csak ebből vagy abból a szempontból vizsgálódhat. Büntetést mindössze egyetlen szolgáltató kapott a versenyhivataltól, azt is hét (!) éve.

Vettem a fáradságot, hogy kidobjak az életemből fél órát, és végignéztem egy ilyen műsort. Gondolom, a sablonkoreográfia ment, a jósláshoz árukapcsolással hozzádobtak egy kis játékot is, a találós kérdésben összekevert betűkből kellett egy magyar szólást összerakni. A „médium” folyamatosan telefonálásra buzdított, lobogtatva egy borítékot, amelyben állítólag még egy húszmilliós nyeremény is lapult. Hogy mit jósolt volna bárkinek is, odáig nem jutottunk el, csak addig, hogy vélhetően szándékosan egy olyan idősebb hölgyet kapcsoltak be, aki rossz választ adott. Úgyhogy jósunk visszatért a kályhához, hogy „most telefonáljanak, mert ha nem, lemaradnak az ingyenpénzről meg a szerencséről”. Miután pedig letelt a fél óra – anélkül, hogy bárki adásba került volna – közölte, vége a műsornak Nyilván rajta és a tévécsatornán kívül mindenki pórul járt. Mondhatnánk, hogy vessen magára, aki betelefonál egy ilyen műsorba, vállalva a borítékolható átverést és azt, hogy több ezer forinttal megrövidítik, de az lenne az első lépés, hogy betiltjuk ezeket a műsorokat. Persze nehéz ezt egy olyan világban, ahol sokan annak is bedőlnek, ha képernyőn keresztül küldik nekünk az energiát, vagy ahol egy tablettától le lehet fogyni. Mégis bicskanyitogató, hogy mindez teljesen legálisan folyhat. Persze akármekkora is az átverés, biztos nagyon megéri a szolgáltatóknak.

Etikailag viszont minősíthetetlen a hozzáállásuk.

Kapcsolódó írásaink

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Körbebástyáztuk a gazdaságot

ĀStabil lábakon áll gazdaságunk, ezáltal Magyarország is, és egyelőre nem kell attól tartani – még az általános világgazdasági visszaesés és a kedvezőtlen külső konjunktúra ellenére sem –, hogy belátható időn belül visszaesés történne

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A birodalom visszavág

ĀA nemzetközi sajtó azt sulykolja, hogy akik el akarják hagyni az uniót, szélsőjobboldaliak, rasszisták. Csakhogy a baloldalon, ha kisebb számban is, de szintén megtaláljuk azokat, akiknek elegük van Brüsszelből

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom