Bán Károly

Vélemény és vita

Karácsony orwelli világa

Újabb szexbotrány az ellenzéknél címmel számolt be a TV2 Tények című műsora arról, hogy László Imre, a Demokratikus Koalíció újbudai polgármesterjelöltje az irodája asztalán próbálta megerőszakolni orvosnő kollégáját

álláspont

Az áldozat nemét azért is célszerű megemlíteni, mert az egykori Gyurcsány-kormány volt államtitkáráról, a zuglói jegyzőről egy nappal korábban derült ki, hogy az ELTE joghallgatójának – aki történetesen fiú volt – tett szexuális ajánlatot, majd a kitört botrány miatt önként távozott az egyetemről. Innen ejtőernyőztette Karácsony Zuglóba, de a polgármester most csak hallgat, csak hallgat az esetről.

De térjünk vissza László történetére. A riportban torzított hangon megszólaló orvosnő arról beszélt, hogy 2012-ben egy magánklinikán dolgozott, amelynek orvos igazgatója volt László Imre, aki többször zaklatta őt szexuálisan. Volt, amikor éppen letépte róla a ruhát, máskor pedig a nemi szervét is elővette előtte. Egy újabb alkalommal pedig megbeszélésre hívták a klinika ügyvezetőjével, aki azonban egyszer csak váratlanul kirohant a szobából. László Imre azonnal kulcsra zárta az ajtót. Ekkor történt a ruhatépkedés is – állította az orvosnő. Majd hozzátette, az első emeleten védekezés közben úgy meglökte a vele erőszakoskodó igazgatót, hogy az nekiesett az üvegajtónak. Az esetet követően a hölgy felmondott, de félt, nem mert feljelentést tenni. Ám most, hogy meglátta Újbudán László Imre plakátjait, nem hitt a szemének: egy ilyen ember akar polgármester lenni? Ez indította arra, hogy ügyét a nyilvánosság elé tárja.

Ami történt, ha igaz, amit az orvosnő állít, szimpla bűncselekmény. Olyan bűncselekmény, amelyet a hatóságoknak ki kell vizsgálni. Túl sok olyan részletet hallottunk, ami ellenőrizhető, rekonstruálható, tehát akár az igazság is kideríthető. Az ártatlanság vélelme persze – az elhangzottak dacára is – megilleti a megvádolt politikust, de ki venné a bátorságot ahhoz, hogy ne higgyen az áldozatnak?

Még az is rendjén való, hogy a politikus elvbarátai, szövetségesei hisznek neki. Ám az nincs rendben, hogy Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje az esetet arra használja, hogy politikai ellenfeleit szidalmazza. Nincs rendben, hogy fideszes hányingerkampányról beszéljen. Nincs rendben, hogy az esetet nyilvánosságra hozó televíziót mocskolja. Hacsak nem jött neki kapóra, hogy László ügye elterelje a figyelmet saját kiszivárgott „őszödi beszédéről”. Amelynek kapcsán szintén nem zárható ki a bűncselekmény, a lopás, fenyegetés, zsarolás, vagy éppen a rágalmazás gyanúja. Abszurd a jegyző szexuális zaklatási ügyéért, a DK-s politikus szexbotrányáért, a DK által Zuglóba ejtőernyőzött Horváth Zsolt volt titkosszolga, most alpolgármester „milliós pózolásáért” a kormánypártokat felelőssé tenni.

Karácsony azonban éppen ezt teszi. Olyan demokrata ő, aki a parkolási szerződésekkel kifosztotta Zuglót, bírósági ítélettel igazoltan közérdekű adatokat titkolt el jogellenesen.  Ami pedig az általa említett „hányingerkampányt” illeti, éppen az ő embere vezényelte egy fideszes polgármester háza előtt a sajtótájékoztatónak álcázott törvénybe ütköző demonstrációt.

A most párttársaival együtt handabandázó zuglói polgármester a kiszivárgott „őszödi beszédében” először még azt állította, hogy az magánbeszélgetés volt, ám most már elnökségi ülést emlegetnek, amelynek helyszíne az Országgyűlés nemzetbiztonsági védelem alatt álló irodaháza volt. Tényleg az alkalmatlanság kreálta orwelli világ ez, amelynek legrémisztőbb valóságát maga Karácsony testesíti meg.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Darabokra szaggatva

ĀGreta Thunberg azért kell, mert a gyerekekhez akarnak szólni, a gyerekeket akarják befolyásolni, a gyerekek gondolkodását akarják torzítani

Bogár László

Bogár László

Klíma és igazság

ĀSzakértők 1978-ban még azért aggódtak, hogy az akkori lehűlés üteme jégkorszakot idéz elő