Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Átverés helyett biztonság

Egyszeri, tizenkilencezer forintos nyugdíj-kiegészítést ígért a 2002-es kormányváltás előtt az MSZP, Lendvai Ildikó pedig külön kitért arra, hogy nem lesz gázáremelés

álláspont

Lassan mondta, hogy Orbán Viktor is megértse. A kommunista utódpárt egyik kiemelt célközönsége volt akkoriban az idős korosztály, akárcsak a hátrányos helyzetűek, médiafölényükkel előszeretettel hangolták őket az érzéketlenként megbélyegzett jobboldal ellen. Az irigységre, rágalmazásra és mézesmadzagra épített kampány éppen hogy bejött, a balliberális kormányok pedig többszörösen is szószegővé váltak. Például tizenháromszor emelték a gáz árát.

Ugyan az egész ország alaposan ráfaragott a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-korszak ámokfutására, nyilván a leginkább az amúgy is kiszolgáltatott rétegek jártak a legrosszabbul. Prosperitás és felemelkedés, no meg pannon puma helyett eladósodás és irányvesztés lett a jussunk, ezek mellé járt desszertnek egy jó adag hazugság, reggel, délben meg este. Nem mi mondtuk, hanem pár évvel ezelőtt Ferge Zsuzsa balos szociológus, hogy a 2008-as válság sújtotta országokkal összemérve „Gyurcsány kormánya volt az egyetlen, amely semmit nem tett a vesztesekért”.

Ezzel szemben mit tettek eddig az Orbán-kabinetek az idősekért? Alapvető lépés volt, hogy a magánnyugdíj-pénztárak ügyének rendezésével biztosították a demográfiai tendenciáknak kiszolgáltatott szisztéma fenntarthatóságát, azaz a nyugdíjrendszer stabilitását, egyben elindították a hazánkat fojtogató államadósság apasztását. Aztán – a teljesség igénye nélkül folytatva a felsorolást – kivezették a botrányos devizahitelezést, majd a rendszerváltozás óta először, ráadásul jelentős mértékben csökkentették a lakosság rezsiterheit.

S bár a „szakértők” ezt konstans módon lehetetlennek tartják, mondván, a gazdaságpolitikához csak a baloldal érthet, évek óta egyre izmosabb a GDP-bővülés. Ennek nyomán pedig a kormány utalvány, prémium és kiegészítés, valamint a minden évben esedékes emelés formájában folyamatosan, s ami talán ennél is meghatározóbb: kiszámíthatóan segíti a nyugellátásban részesülőket.

Orbán Viktor bejelentése szerint például az idén a nyugdíjprémium átlagos összege 20 160, a nyugdíj-kiegészítésé 11 ezer forint lesz, a pénzt már novemberben, egy összegben küldik. És jövőre ugyanez várható.

Az ellenzék hiába ígér fűt-fát, olykor érdemes emlékeztetni, a mostani intézkedésekhez képest mit műveltek, amikor hatalmon voltak. Ugyanakkor kétségtelen, tekintve a korfát, hosszú távon az állam nem tudja biztosítani az idősek ellátását a jelenlegi formában. Ezért az önsorsrontó és individualista európai fősodorral szemben a kormány által favorizált családpolitika sikere ebből a szempontból is létfontosságú. Nem kevesebb, mint a nemzet jövője múlik rajta.

Ha ugyanis vannak összetartó családok, illetve gyermekek, a társadalom legalapvetőbb közösségei nagyobb eséllyel tudnak gondoskodni saját, idős tagjaikról, mint a kincstár állapotának kiszolgáltatott közhivatalok. Annál is inkább, mivel az öngondoskodás e nemes formája már az Alaptörvényben is rögzített kötelezettségünk.

Ugyanakkor azt sem árt újfent rögzíteni, hogy ha a balliberális, Brüsszelnek megfelelő forgatókönyv érvényesülne nálunk, az államkasszát a bevándorlókra szánt összegek is jócskán megterhelnék, ami vélhetően a nyugdíjasok lehetőségeit is csökkentené. Látjuk, milyen „békés, sikeres és olcsó” a nyugati államokra erőltetett multikulturális társadalom koncepciója. Nem csoda, hogy az átvert érintettek immár aligha hisznek a szirénhangoknak, hiába ígérne mondjuk Lendvai Ildikó gázáremelést, akarom mondani csökkentést…

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Nemzedékek növekvő kohéziója

ĀA gyermeket vállaló nők anyagi mellőzöttségét legkésőbb a nyugdíjba vonuláskor kellene korrigálni. Szó sincs itt valamiféle méltányosságról, itt nem másról, mint kőkeményen megszolgált díjazásról beszélhetünk

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Újabb leckéztetés

ĀMerkel eleinte azt ígérte, „megcsináljuk”. Majd nem oly régen ugyanazt kezdte hangoztatni, amit Orbán Viktor már régen mond, hogy helyben kell segíteni a rászorulóknak