Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Európa megtagadói (3.)

Az Európai Parlament jogi bizottsága a csütörtöki meghallgatás keretében megtartott titkos szavazáson összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között

álláspont

Az ülés után Trócsányi közölte, ügyében minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket. Orbán Viktor tegnapi rádióinterjújában hangsúlyozta, hogy Trócsányi László segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, és most „ezt dörgölik az orra alá” a bevándorláspártiak.

„Trócsányi elbukott” – írta kárörvendően a bukott, böszme miniszterelnök, s hozzátette: „Ami Magyarországon megy, az nem fogadható el Európában.” De Gyurcsány korán gagyog s ragyog – a magyar biztosjelölt még nem bukott el. S nem Európában, hanem csak az EP baloldali, bevándorláspárti frakcióinak nem fogadható el, ami a tömeges, illegális bevándorlást elsőként megállító, az EU schengeni határait sokáig egyedül védő Magyarországon „megy”.

Velük szemben az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen jó két hete kijelentette, éppen azért a magyar biztosjelöltnek szánja a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát, mert Magyarország céljai megegyeznek az általa (vélhetően november elejétől) vezetett bizottságéval a Nyugat-Balkán integrációját illetően, s Trócsányi nagyon jó kapcsolatot ápol a térség országaival. „Természetesen számíthat teljes körű személyes és politikai támogatásomra az európai parlamenti meghallgatásán és a mandátumunk során” – zárta a magyar biztosjelöltnek írt levelét a német kereszténydemokrata politikus.

Még Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is – aki nem kis részben a magyar kormányfő álláspontja miatt nem lehet az Európai Bizottság következő elnöke – azt hangsúlyozta, hogy tisztességes értékelésre, fair elbírálásra van szükség Trócsányi EP-meghallgatása során, megadva az esélyt annak bizonyítására, hogy elkötelezett európai.

Amit azonban a földrajzilag európai baloldal tesz, az minden, csak nem tisztességes és nem európai a politikai kultúra és a kulturális értékek felől tekintve. Ezért támadják hisztérikusan az európai életmód védelme nevű új portfóliót is, mert szerintük nincs szükség az európai életmód megvédésére, sőt nincs is olyan, hogy európai életmód és identitás. Ergo, ami nincs, azt nem kell megvédeni – csak akkor ők mi a manót keresnek az Európai (!) Parlamentben?!

A magyar biztosjelölttel szemben folytatott szánalmas és alantas koncepciós eljárásról kiderült, hogy bár Trócsányi eredetileg nem volt azon kilenc jelölt között, akiknek a pénzügyi nyilatkozatával szemben kiegészítést kért az EP jogi bizottsága – tehát zöld jelzést kapott a jövő keddi EP-meghallgatására –, a Zöldek frakciójának kifejezett kérésére mégis újranyitották a dossziéját. Ezután tizenegy igen, kilenc nem és két tartózkodás mellett állapította meg a bizottság az összeférhetetlenségét, vagyis csak úgy volt meg a többség, hogy nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat. Éppúgy, mint egy éve a Sargentini-jelentés szavazásakor, tehát matematikából megint megbuktak Európa ön- és közveszélyes megtagadói.

Trócsányi László sorsa még nem dőlt el, keddig akár újabb fordulat jöhet ebben a zavaros ügyben. A döntés végső soron Von der Leyen kezében van, akivel máris konzultált a magyar kormányfő. Egy biztos: akármi is történik, lesz alkalmas, Európát védő magyar biztos Brüsszelben. Orbán Viktor mindenkit megnyugtatott, hogy van a zsebében „második, harmadik és negyedik megoldás” is. A nagy csata folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Őrizni kincseinket

ĀEgykori gyermeki kincseink hogyan maradnak velünk a hideg reszketésben?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom