Nagy Ervin

Vélemény és vita

Előre magyarázkodás

A választási vereségre az elmúlt években valamiféle varázslatos intuíciónak hála már mindig volt előre magyarázata az ellenzéknek

A rendszer működése, a kormányzati pénzek aránya, a törvénytelen mozgósítás, a karaktergyilkosság, no meg a jó öreg szimpla választási csalásról való sugallat mind-mind elhangzott ellenzéki megmondóemberek szájából a mindenkori kampányidőszakban. Pedig nem a vélelmezett kormánypárti machinációkban kellene a hibát keresni: a hiba a saját készülékükben van. Mindamellett be kellene látni azt, hogy ma is a Fidesz–KDNP-pártszövetség mögött áll a legnagyobb támogatói bázis, és ez így is marad, ha továbbra sem a politikai tartalommal foglalkoznak az ellenzéki „politikacsinálók”, hanem a vélelmezett cselszövéssel, sérelmekkel, képzelt csalásokkal és leginkább Orbán Viktor-fóbiájukkal, illetve nem oldják meg belső szervezeti, humán- és stratégiai problémáikat.

Ennek ékes példája az egyébként a politikai jóslataival minduntalan felsülő Kéri László legutóbbi szereplése volt az ATV egyik beszélgetős műsorában. Igazi állatorvosi ló esete. Először is felsejlett az a lila ködben formálódó fantazmagória, miszerint Magyarországon milliók elégedetlenek, csak éppen az ellenzék nem tudja elérni őket. No persze nem azért, mert az ellenzéknek nincs mondanivalója, egyre hiteltelenebb, és képtelen épkézláb vezetőket „kitermelni”, hanem mert a csúnya „Fidesz-bérencek”, a „NER oligarchái” és leginkább a „lakájpropagandisták” ármánykodnak. Pedig érdemes lenne szembenéznie az ellenzéknek azzal (jelesül az igen jeles Kéri Lászlónak is), hogy bizony ármánykodás ide, ármánykodás oda, nem igaz az az állítás, hogy aki nem megy el szavazni, az feltétlenül elégedetlen volna, és változást akarna az ország és egy-egy település irányításában. Nyakatekert logika ugyan, mondhatni, gyurcsányi magaslatok, de az ellenzék előszeretettel magyarázza ezzel a számmisztikával a siralmas eredményeit.

Azután elérkezünk a következő állításhoz, amely a negatív kampányról és annak morális vetületéről szól, miszerint a kormánypártok riogatnak, és csak a lejáratás jellemzi a kommunikációjukat. Ezt nevezik a közéletben gyűlöletkampánynak. Mindamellett, hogy nincs olyan valódi, plurális demokrácia a világon, ahol ne lenne a kampány része az ellenfél gyengeségeinek és rossz tulajdonságainak bemutatása az ellenlábasok részéről, érdemes lenne az ilyen állítások után az ellenzéki megmondóembereknek a tükörbe nézniük, illetve megvizsgálni azt, hogy kinek is van pozitív társadalompolitikai célja ebben az országban. Hiszen ha az elmúlt időszak kampányait szemléljük (parlamenti, uniós, önkormányzati), akkor mit is láthatunk és hallhatunk? Azt, hogy Orbán egy diktátor, felcsúti Döbrögi uraság, a tolvajok fejedelme. És mindenki – legalábbis az ellenzék szerint –, aki a kormányzatot képviseli, korrupt, tolvaj, csaló és gazember, és különben is birka módjára követi a despota Orbánt. De gondoljunk csak vissza az elmúlt évek trágárságokba fulladt ellenzéki akciókra és tüntetésekre vagy a szép magyar szavú Nagy Blankára! Most pedig Tarlós Istvánt igyekeznek úgy bemutatni, mintha tehetetlen öregember lenne, aki kiszolgálja Orbán Viktor akaratát, ami miatt megint csak lehet szidni a miniszterelnököt.

Ki is szervezi akkor a legerősebb gyűlöletkampányt? Mely pártok azok, amelyektől csak a hazugságokon alapuló utálat hangját halljuk? Honnan is árad a szenny a közéletbe? Kik azok, akik személyeskednek, nem tisztelve az emberi méltóságot? De itt van a választási csalás, az utolsó pillanatokban való törvénytelen mozgósítás rémképe is mint a vereség magyarázata. És akkor kérdezzük csak meg, hogy mely pártoknál is történtek gyanús esetek az elmúlt hónapokban? Kik is azok, akik törvénytelen módon adatbázisokat építettek? Hol merült fel minduntalan a választási csalás gyanúja? Az ellenzék háza táján, és mostanra már nem csupán Józsefvárosban, hanem számtalan kisebb-nagyobb településen. És ha a rendőrség nyomoz, az pedig azt jelentené (még egy magyarázat a vereségre), hogy Magyarországon rendőrállam lenne?

Ja kérem, tessenek törvényesen eljárni, nem pedig mutogatni, és akkor nem lesz gyanú, és nem lesz nyomozás. Hozzátehetjük azt is, hogy 2002-ben és 2006-ban is a szocialistákat marasztalták el tömegesen a törvénytelen mozgósítás miatt, csak éppen a választási iroda szerint nem volt rendszerszintű a csalás, egyedi esetekről beszélhetünk csupán, és cinikusan hozzátették: „az esetek érdemben nem befolyásolták az eredményt”. No meg persze az akkori rendőrség – csak sejtelmünk lehet, hogy még mi okból – feltette a kezét, hogy bizony ők nem illetékesek a legtöbb esetben.

És végül, ami mindig elhangzik, az a választási rendszer minősége és aránytalan működése, ami persze az ellenzék szerint mindig a Fidesz–KDNP-nek kedvez. Nos, ez az intézmény, amiről már annyiszor és annyi helyen megírták, hogy kiállja a nyugat-európai mérce próbáját (sőt, a legrégebbi demokráciáknál, a francia vagy a brit rendszernél sokkal arányosabb), hogy nem kellene tovább erre hivatkozni. Mindamellett ha lenne egy olyan ellenzéki párt, amely több szavazót tudna maga mögött, mint a Fidesz–KDNP (mert hiteles politikával fellépő, hiteles emberek vezetnék), akkor az a párt nyerné meg hasonló arányban a választást, mint legutóbb a kormánypártok. Ilyen egyszerű a képlet! De az ellenzék nem nyer semmit, mert nincs hiteles ellenzéki párt hiteles programmal. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatosan pedig a választási rendszerre hivatkozni, amit Kéri Lászlótól kezdve majd minden megmondóember megtesz az ellenzéki oldalon, leginkább ha a morálisan megkérdőjelezhető összefogásról van szó, minimum cinizmus vagy éppen idiotizmus. Hisz az önkormányzati választások logikája mindig is ilyen volt, mint most – akkor is, mikor a szocialista utódpárt és a liberális társaik nyertek a legtöbb helyen.

Tehát programot kellene inkább alkotni, hiteles politikusokat kiállítani, nem pedig hisztizni – ez a tanulság és egyben a lecke is az ellenzék számára.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ottó

Nagy Ottó

A termőföldtől az emberig

ĀMa nyitja meg kapuit a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), és ez sokkal nagyobb hír annál, mint amilyennek elsőre tűnik

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Vajúdás

ĀTovábbra is özönlenek Európába a migránsok, mi pedig változatlanul céltáblák vagyunk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom