Nagy Ottó

Vélemény és vita

A termőföldtől az emberig

Ma nyitja meg kapuit a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), és ez sokkal nagyobb hír annál, mint amilyennek elsőre tűnik

álláspont

Egyrészt tekinthető a legtágabb értelemben vett agrárium ünnepének, mindannak, ami alatt azt értjük, hogy a termőföldtől az asztalig. Sőt tovább is, mert az asztalnál az ember ül, így talán érdemesebb lenne azt a megfogalmazást használni, hogy a termőföldtől az emberig.

Az első, az OMÉK ősének tekinthető rendezvénynek egyébként a Széchenyi István által szervezett, 1829-es „állatbemutatás” tekinthető. A vásárok sora aztán végighúzódott a reformkoron, rendszerességüket csak a világháborúk törték meg, de az elkötelezettség irántuk megmaradt. A „vidék” főváros(iak) iránti tiszteletét pedig az évtizedek alatt az is jelzi, hogy minden OMÉK-ot – az 1996-os gödöllői kivételével – a második világháború után Budapesten rendezték meg. Ezt a tiszteletet egyébként nem is a főváros, hanem a budapestiek respektálhatnák és viszonozhatnák. Főleg, hogy a gyerekek egy része óvodás, kisiskolás koráig nem lát élőben a kutyán és macskán kívül semmilyen háziállatot.

Ugyanilyen tiszteletet érdemelne a termőföld védelme, amit a balodaliak és liberálisok szívesen kiárusítanának, pedig csak azt csináljuk, amit a dánok, mert ők sem adják, őket mégsem támadja emiatt senki. Nem így az ukránok, akiknél hamarosan külföldiek is vehetnek majd földet. A részletek egyelőre nem ismertek, de az ukrán termőföld kiváló minőségű, ezért feltételezhető, hogy rövid időn belül hatalmas birtoktestek alakulnak ki – külföldiek tulajdonában. Megfelelő tudással és technikai bázissal, amellyel a magyar mezőgazdaságnak majd versenyeznie kell, hiszen mindez itt épül majd, a szomszédban.

Ezt és a világ változásait szerencsére a kormány felismerte, és elindította a digitális agrárstratégiát, támogatja a mezőgazdaság digitalizációját. Európában ezzel az elsők között vagyunk, sőt eredményeinket annyira elismerik, hogy a 2021-ben Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát.

Mindezek ellenére még mindig sokan vannak, akiknek nem tetszik, hogy mekkora támogatások jutnak a mezőgazdaságnak, azt mondják, piaci alapúvá kellene tenni a versenyt. Ám megfeledkeznek arról, hogy a piaci alapú verseny árrobbanást okozna, mindenért a sokszorosát kellene fizetni, ezért pedig Párizstól Berlinen át Rómáig mindenki berzenkedne. Berzenkedők még Belgiumba is jutnának, aminek azért van jelentősége, mert az Európai Unió távozó vezetése még mindig nem tett le arról, hogy csökkentse a vidékfejlesztésre és így a mezőgazdaságra, élelmiszeriparra szánt támogatásokat. Persze az elvont pénzeket a migráció támogatására fordítanák. Mert szegény buták nem tudják, hogy senki nem akar bevándorlókat enni, az egy másik, már kihalt kultúra, és azt sem fogják fel, hogy az érkezőket nemhogy mezőgazdasági, de semmilyen munkára nem tudják majd fogni. Így annál is több pénzt vinnének el, mint amennyit a vidékfejlesztéstől elvonnának.

Ez a téma egyébként forró, a tagországok zöme ragaszkodik az agrárpénzek szinten tartásához. Ráadásul mint Nagy István agrárminiszter a héten Helsinkiben az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján kifejtette, a közös agrárpolitika szinten tartásával a gazdák részt tudnak venni az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében is. És ezt elhiheti mindenki, a termelők nem szoktak zöldségeket beszélni, mint az egy év leforgása alatt környezetvédőkké átvedlett balos és liberális politikusok és megmondóemberek. Akik egyébként szintén bőséggel fogyasztanak, még akkor is, ha tudjuk, hogy nekik alapvetően a migránsokra fáj a foguk.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Előre magyarázkodás

ĀA választási vereségre az elmúlt években valamiféle varázslatos intuíciónak hála már mindig volt előre magyarázata az ellenzéknek

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Vajúdás

ĀTovábbra is özönlenek Európába a migránsok, mi pedig változatlanul céltáblák vagyunk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom