Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Valóban humanitárius

Európa ugyanis nem merülhet el a liberálisok gyilkos és öngyilkos széplelkűségében, nem válhat az embercsempészek cinkosává

álláspont

„Ha beengedjük őket, állandóan jönni fognak. És akkor meghalnak. Ha világossá tesszük, hogy a határok zárva vannak, akkor az érintettek nem fognak elindulni kockázatos tengeri útjukra. Ez szerintem civilizált és humanitárius megoldás, akárcsak az ausztrál modell: mi döntjük el, kik jöhetnek az országba” – figyelmeztetett még a nyár folyamán a Földközi-tengeren kialakult állapotokra Daniel Pipes Közel-Kelet-szakértő. Akkoriban még a keménykezű Matteo Salvini volt a belügyminiszter, aki fokozatosan kitiltotta az illegális bevándorlókat szállító NGO-hajókat az olasz kikötőkből, miközben a liberálisok a szigorú törvényekkel szembeszegülő kapitányt, a Der Spiegel címlapját is megjáró fia­tal Carola Racketét ünnepelték.

Azóta a Salvini-féle Liga kifúrásával sikerült ismét bevándorláspárti kormányt Róma nyakába ültetni, a roskatag, nem mellesleg bármiféle legitimitás nélküli kabinet pedig rögvest újraindította a mediterrán taxinak is nevezett „szolgáltatást”. A recept ismert: az embercsempészek némi pénzért cserébe a nyílt tengeren hagyják a szerencsétlen menedékkérőket, mondván, a széplelkű mentőhajósok majd elfuvarozzák őket Európába. Hiszen ott úgyis szívesen látják őket, ráadásul ezzel párhuzamosan Brüsszelben is felerősödtek a sokszor letagadott kvótatervek.

Ez így együtt maga a Meghívó.

Legutóbb kedden, Líbiától mindössze száz kilométerre vettek át migránsokat a Soros-féle Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet munkatársai egy túlzsúfolt fabárkáról, és persze nem vitték vissza őket. A törékeny járműről nyilván senki sem feltételezhette, hogy önerőből valaha is eléri majd az olasz partokat. Így ér össze s működik együtt évek óta a gátlástalan bűnözői kör és a jóemberkedő s jól fizetett aktivisták ténykedése, emiatt ismét sokan fulladnak majd vízbe a jobb élet reményében útra indított szerencsétlenek közül. A fősodratú médiában és a brüsszeli felvilágban kétségtelenül jól mutató produkció ugyanis azt sugallja az érintetteknek: kockáztassatok, induljatok el Európa felé! Ami több mint felelőtlenség. Embertelenség.

Ezzel szemben áll a Sorosék által ugyanezzel a jelzővel illetett korábbi olasz példa, illetve különösen is a magyar gyakorlat, amely éppen az ellenkezőjét üzeni: ne gyertek, pláne ne illegálisan, az életetek kockáztatásával, inkább mi megyünk oda! Ráadásul az Orbán-kormány nemcsak papol erről, hanem tesz is a válságrégiókért, a program neve pedig Hungary Helps. Azaz Magyar­ország segít.

A Nézőpont Intézet tegnap közzétett felmérése szerint a társadalom többsége, a megkérdezettek hatvanegy százaléka egyetért ezzel és az üldözött keresztények támogatásával. Ez a hozzáállás pártpolitikától függetlenül érvényes, vagyis kifejezetten nemzeti ügynek tekintik a magyarok. És ha hihetünk a területért felelős Azbej Tristan államtitkárnak, hasonlóan látják a kérdést a visegrádi országok, sőt érdeklődnek iránta az Egyesült Államokból, Ausztriából és Angliából is. Előbb-utóbb mindenkinek be kell látnia, álszent és életveszélyes, ráadásul önsorsrontó politikát folytat Európa, ha tovább erőlteti a Willkommenskultur néven elhíresült politikát. Talán a józanság felé tett brüsszeli lépésként értékelhetjük, hogy Ursula von der Leyen bizottságában az európai életforma védelmével külön biztost bízna meg.

Európa ugyanis nem merülhet el a liberálisok gyilkos és öngyilkos széplelkűségében, nem válhat az embercsempészek cinkosává. Viszont kötelességünk, hogy erőnk és felelősségünk arányában a szülőföldjükön nyújtsunk segítő kezet a bajba jutottaknak. Ez a valóban humanitárius megoldás.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Farkasok közt védtelen

ĀA találkozások tudvalevően gyakran meglepetéseket tartogatnak: egykori Duna tévés kollégámat, Csáky Zoltánt legalább tíz éve nem láttam, arról meg pláne nem tudtam, hogy könyvben tette közzé valamikori televíziós beszélgetéseit

Boros Imre

Boros Imre

Kilépni még nehezebb

ĀTanulmányozni lehet a Brexiten, mi fán is terem a legendás nyugati demokrácia