Kruppa Géza

Vélemény és vita

Futás temetőben

Életrevaló ötlet, hogy a fotelből kipattanva mostantól a Fiumei úti sírkertben is kocoghatnak a testedzés hívei

Az intézményt kezelő Nemzeti Örökségvédelmi Intézet (Nöri) döntése szerint az ország egyik legnagyobb temetője immáron nem csupán a holtak birodalma. A vadregényes, csaknem hatvan hektáros pesti sírkert kerítése mentén három kilométeres futópályát jelöltek ki, amelyet bárki igénybe vehet. A rendhagyó környezet alkalmat teremt futás közben az élet és a halál örök körforgása feletti elmélkedésre is. És közben láthatjuk történelmünk nagyjainak sírhelyeit csakúgy, mint a munkásmozgalmi panteon gigantikus építményét.

A komor emlékművet annak idején az MSZMP vezetői eredetileg a munkásmozgalom mártírjainak nyughelyéül, a párt iránt megrendült társadalmi bizalom megerősítésének szándékával építették meg. Helyét a hagyományos térszerkezetet átrajzolva a temető legjobban megközelíthető pontján jelölték ki. Méreteit olyan hatalmasra tervezték, hogy az a szocializmus mindenhatóságát hirdetve elnyomja a nemzet hőseinek – Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Kossuth Lajos – mauzóleumait.

A túlméretezett építményen gyorsan átrohant a történelem. A hozzá vezető díszes kapu azóta is zárva, a hálátlan utódok az eredeti bejáraton közlekednek. Évtizedek óta senki sem akar ide temetkezni. A kommunizmus kísértetének szelleme elijeszti a legelszántabb elvtársakat is. Kádár János sírja a panteon melletti parcellában domborodik (a 2007-ben elrabolt koponyája azóta sem került elő). Horn Gyula átellenben, szintén a csarnoktól tisztes távolságban nyugszik, Nagy Imre egykori miniszterelnök a Rákoskeresztúri új köztemetőben, Grósz Károly a Farkasréti temetőben alussza örök álmát. Biszku Béla sem nyughat a panteonban, rokonai titokban valamelyik budai erdőben szórták szét a hajdan rettegett belügyminiszter hamvait.

Az 1994-ben elhunyt Apró Antalnak is méltó helye lehetne a munkásmozgalmi csarnokban. Ám családja jobbnak látta, ha inkább a politikailag semleges Farkasréten pihen örökre. Magyarellenes szellemiségét azonban utódai továbbra is életben tartják. Az országnak ártó tevékenységhez Gyurcsányné Dobrev Klára a szemlőhegyi villájuk úszómedencéjében tréningezve őrizheti meg állóképességét. Férje is aligha a Fiumei úti sírkert futópályáján melegít. A bukott miniszterelnök kipörgésgátló nélkül kergeti a vágyálmait, hogy egyszer ő lehessen Orbán Viktor legyőzője. Rohan kiizzadva futóbolondként. Kifulladásig.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

„Rasszista megnyilvánulások”

ĀJó néhány nap eltelt már az év meccsének kikiáltott és számunkra szomorúan végződött magyar–szlovák EB-selejtező óta, nekem mégis újra – sokadszorra – olyan kérdések járnak a fejemben, amiket ez a mérkőzés csak újra a felszínre dobott

Csizmadia László

Csizmadia László

Kufárok, a haza nem eladó!

ĀA Gyurcsány házaspár civil társadalmunkat ostobának tartja, demagóg agitálással félrevezeti a még mellettük kitartókat is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom