Őry Mariann

Vélemény és vita

Kijár a tisztelet

Új szelek fújnak az uniós politikában – többek között ez is kiderült tegnap.

álláspont

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke több tiszteletet, a korábbitól eltérő hozzáállást ígért a kelet-közép-európai tagállamoknak, és jelen állás szerint teljesíti is az ígéretét. Nem mondhatnánk, hogy megszoktuk az ilyesmit, az elmúlt években ugyanis a Juncker-bizottság bőven adott indokot arra, hogy úgy lássuk, többet vegzálnak, mint amennyit segítenek. Már ha egyáltalán segítenek, hiszen a határvédelemmel például rendesen magára hagyták országunkat.

Napi szinten jöttek a kioktatások, különösen Frans Timmermans első alelnöktől, aki sokkal kevésbé volt a szerződések őre, mint amennyire kombattáns szocialista politikus. Junckert pedig ez láthatóan kevéssé zavarta, az ellen sem emelt kifogást, amikor az utódjának készülő holland politikus alelnöksége mellett végignyomta az európai parlamenti választási kampányt a szocialisták élén.

A visegrádi négyek, alkalmi szövetségeseikkel – mint mondjuk Olaszország – nagy sikert arattak, amikor Timmermans és Manfred Weber jelölését is megakadályozták. Az ezt követő európai parlamenti szavazás pedig világossá tette a jelölt, Ursula von der Leyen számára, hogy igen szűkös többsége nem lett volna meg a V4-ek nélkül. A szavazás utáni első interjújában már arról beszélt, hogy másként kell hozzáállni a kelet-közép-európai régióhoz, ez az irányváltás pedig a biztosi portfóliók tegnapi bejelentésekor is megmutatkozott.

Von der Leyenen kívül álló okoknál fogva egyik csúcspozíciót sem kelet-közép-európai jelölt kapta, hiszen ő német, David Sassoli EP-elnök olasz, Josep Borrell leen­dő főképviselő spanyol, Charles Michel, a tanács elnöke belga, az Európai Központi Bank élére jelölt Christine Lagarde pedig francia. Így hát az elnök megtette, ami tőle tellett: Horvátország, Szlovákia és Csehország is alelnöki tisztséget kapott.

De nem csak ők jártak jól, hiszen Lengyelország például megkapta a mezőgazdaságot, ami érthető okoknál fogva rendkívül fontos a varsói vezetésnek. Lengyel­ország annak is örülhet, hogy Von der Leyen elvette a jogállamiságot Timmermanstól, akinek az elmúlt években személyes küldetésévé vált, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásban megbüntessék Varsót. Csodát persze kár remélni attól, hogy a terület tágabb értelemben a cseh Jourovához került, közvetlenül pedig a liberális belga biztoshoz, Didier Reyndershez. Az, hogy nem Timmermans hatásköre, egyrészt önmagában is előre­lépés, másrészt pedig értékelendő gesztus Von der Leyen részéről.

Magyarország persze ennél is jobb hírt kapott, hiszen teljesült a diplomáciai törekvés, Trócsányi László megkapta a bővítés- és szomszédságpolitikát. Von der Le­yen tegnap ki is emelte, hogy a Nyugat-Balkán integrációját illetően Magyarország és az általa vezetett bizottság céljai megegyeznek, e téren tehát a kinevezés egyúttal a hosszú évek óta következetes magyar politika elismerése is. Sőt nemcsak elismerés, hanem lehetőség is az irányváltásra, hiszen a Juncker-bizottság megállította a bővítést, a határozott magyar tiltakozás ellenére.

Nem meglepő módon a magyar balliberális ellenzéknek jellemzően keserű duzzogásra és nevetséges belemagyarázásokra futotta. Ez nem is lenne lényeges, de szövetségeseik persze vannak az Európai Parlamentben, akik már előre jelezték, hogy megkeserítik Trócsányi László meghallgatását. Ez borítékolható volt, a brüsszeli liberálisok most nagyon dühösek. Csakúgy, mint magyarországi barátaik, akik boldogan keresztbe tennének annak, hogy Magyarország fontos portfóliót kapjon.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Kettős kereszt és vörös szegfű

ĀGyurcsány Ferenc követőiről sosem volt kétséges, hogy egy tál lencséért eladnák az országot, de a Jobbik és a Momentum illúziót adott sokaknak. Úgy tűnik, csak illúziót, nem valós lehetőséget. Abból is a hazugfélét

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Mindenízű drazsé

ĀNemrég felröppent a hír, hogy egy amerikai katolikus iskolából kitiltják a Harry Potter-könyveket, sőt a szülőket is arra kéri az intézményt vezető Dan Reehill, hogy otthon se engedjék a mérgezőnek titulált irományokat tanulmányozni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom