Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Harkályok és üres bölcsők

Európa az üres bölcsők kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé

álláspont

Ezzel a ma már közhelynek számító megállapítással indokolta Novák Katalin a harmadik alkalommal megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében, hogy a demográfia 2019-ben már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk.

Közhely, de igaz a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár állítása, hiszen tény, hogy az emberiséget ma egyszerre jellemzi, egyben veszélyezteti a túlnépesedés és a népességfogyás. A világ kettészakadt: az ENSZ adatai szerint a világ népességének 46 százaléka él olyan országban, ahol a termékenység már nem éri el az egyszerű reprodukcióhoz szükséges szintet, azaz a 2,1-es teljes termékenységi arányszámot, további 46 százaléka olyan térségben, ahol ez a mutató közepes mértékű, és nyolc százaléka olyan országban, ahol a nők életük során több mint öt gyermeknek adnak életet. A huszonegy legmagasabb termékenységű ország közül tizenkilenc Afrikában található, Európában viszont egyetlen ország sem éri el a népesség biológiai fenntartásához szükséges születésszámot. Ahol mégis nő a populáció, az kizárólag a jelentős (nem kis részben illegális) bevándorlásnak és a más kultúrájú, életformájú migránsoknak a befogadó társadaloménál jóval magasabb termékenységének a következménye.

Mintha Európában elfelejtettük volna vagy tudatosan negligálnánk azt az Orbán Viktor tegnapi beszédében is hangsúlyozott ősi igazságot, hogy az emberi élet véges, ezért az őskortól a legutóbbi időkig természetes és általános volt, hogy az emberek felnőve megpróbáltak életük evilági folytatásáról gondoskodni. Ezt úgy hívták, hogy családalapítás és gyermekáldás. A kormányfő szerint mivel régen ezt még mindenki tudta Magyarországon, nem is tartottunk soha demográfiai konferenciákat, mert azt gondoltuk, a harkályt nem kell biztatni, hogy kopácsoljon. Azonban nagy változás történt: a népességfogyás, ami általános európai jelenség, és ami bennünket sem kerül el. Hozzátette, mivel a politikai konfliktusok és háborúk idézték elő a népességfogyást, ezért a megoldást is a politikának, az erőteljes állami szerepvállalásnak kell megtalálnia.

Orbán Viktor tömören bemutatta a nemzetközi konferencia résztvevőinek a 2010 óta folytatott magyar családpolitika szellemi alapjait, a családtámogatási modell fő elemeit és – idehaza jól ismert és elismert – eredményeit. Kiemelte, hogy bár sok mindent tett a kormány, és sokat haladtunk előre, a fordulópontot akkor érjük majd el, ha a családtámogatási rendszernek köszönhetően a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Mint mondta, ennek eléréséhez még jó néhány év kitartó munkájára lesz szükség.

Ismert, hogy a magyar kormány két éve azt a demográfiai célt tűzte ki, hogy a jelenlegi nem egészen 1,5-ről 2030-ra 2,1-re emelkedjen a teljes termékenységi arányszám, vagyis minden magyar nő legalább két gyermeket szüljön (és neveljen föl) élete folyamán. Sikerülhet ez? A kormányfő úgy vélte, igen, de ennek több előfeltétele is van: a kereszténységnek Európában vissza kell erősödnie, továbbá hogy legyenek társaink, mert egyedül nem megy. A sikeres családpolitika gazdasági alapjaként pedig szükséges, hogy a magyar GDP-növekedés 2030-ig minden évben legalább két százalékponttal haladja meg az unió gazdasági növekedésének átlagát. Szerinte mindez sikerülhet, ha kitartunk. S persze az is okot adna a bizakodásra, ha megint nem kellene a harkályokat arra biztatni, hogy kopácsoljanak.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Mátrix és Unicum

ĀFricska. „Egybefüggő anyag, szövet, hálózat, ami más anyagot magába fogad.” Kötelességemnek érzem, hogy összeállítsam az ellenzéki összefogás mátrixát

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Beszéd a III. Budapesti Demográfiai Fórumon

ĀA magyar politika története arra az egy szóra van fölfüggesztve, hogy „mégis.” A „mégis” azt jelenti idegen nyelven, hogy „mindenek ellenére,” hogyha kell, akkor az egész világgal szemben is megpróbáljuk, és aztán egy huszárbravúrral majd sikerül