Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Savanyú a szőlő

A héten megkezdődött hazánkban – elsőként Európában – a legkorábbi érésű szőlőfajták szüretelése, így a belőlük készülő bor palackjai már szeptember elején a boltok polcaira kerülhetnek

álláspont

A legtöbb hazai borvidéken kiváló minőségű termést, pompás évjáratot jósolnak a hozzáértő szőlészek-borászok. Mégis mindig akadnak, akiknek még a legédesebb szőlő is savanyú. Konkrét és átvitt értelemben is.

Mint például a bruttó hazai termék (GDP) szerdán közzétett adatait illetően. Amelyek fehéren-feketén azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság folyamatosan dübörög, az idei első és második negyedévben is egész Európában nálunk volt a legnagyobb mértékű növekedés. Az egyik (nem kormánypárti) gazdasági portál ezzel a címmel ismertette a friss GDP-adatokat: „Rommá verte Európát Magyarország”, s Varga Mihály szerényen elismerte, hogy még a Pénzügyminisztérium várakozásait is jóval meghaladta a növekedés. Ez azért különösen jó teljesítmény, mert – szemben a 2000-es évek közepével, amikor az MSZP és az SZDSZ kormányzott – most nem az állam és az ország eladósításával, hanem az adósság csökkentésével, saját erőből növekedünk. Méghozzá tavaly és idén is az európai gazdaság gyengélkedése, lassulása ellenére nőtt a magyar GDP rekordmagasan, öt százalékkal.

Mégis vannak, akiknek savanyú a szőlő. Mint például a balliberális értelmiség egyik örökifjú észosztójának, a közgazdász Petschnig Mária Zitának, aki a múlt heti ÉS-ben egy kolumnán bizonygatta, hogy a magyar gazdaság helyzete sokkal rosszabb, mint ahogy a kormány állítja, a növekedés belső tényezői gyengék, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig „egy nagy nulla”. Azt rég megszokhattuk már, hogy e kör emblematikus figurája, a fordított Kasszandraként funkcionáló Lengyel László (akinek siralmas jövendölései soha nem válnak be) dallama „nem változtat szövegén”, de hogy valójában miért is savanyú a szőlő, azt a legjobban a friss HVG-ben megjelent Békesi László-interjúból érthetjük meg.

Az egykori MSZMP-s gazdaságpolitikus, a bukott szocialista rendszer utolsó és a Horn-kormány első pénzügyminisztere önfényező, önsajnáló tirádájában azon kesereg, hogy a két (szerinte sikeres, valójában katasztrofális!) válságkezelési programja eredményét nem ő élvezhette, másoké lett a dicsőség. Másfelől elárulja, hogy az „Orbán-rezsim” azért stabil és sikeres, mert „a társadalom nagyon jelentős része ma már érdekelt abban, hogy hosszabb távon fennmaradjon”. Bevallja, több szempontból is tévedett, amikor 2010 után azt jósolta, hogy az unortodox gazdaságpolitika következtében a gazdaság össze fog omlani, egyúttal elárulja, hogy most már az az egyetlen reménye, hogy 2021-től, az új EU-költségvetés életbe lépésétől jelentősen csökkennek az agrár- és felzárkózási támogatások, kevesebb forrás jut az infrastruktúra fejlesztésére. Mivel így csökkennek majd az elosztható pénzek, ez szerinte társadalmi elégedetlenséghez, tiltakozáshoz vezethet, így „a nemzeti együttműködés rendszere belülről omlik majd össze”.

A Békesi-levezetésből világos, hogy a mai ellenzék számára minél rosszabb az országnak, nekik annál jobb.

A bölcsek szerint jósolni nehéz, különösen ha a jövőről van szó. Talán mégsem kockáztatunk sokat, ha a magyar gazdaság robogását és a társadalom, a családok gyarapodását, javuló életkörülményeit látva megjósoljuk: ahogy eddig, úgy ezután sem azok döntenek majd az ország sorsáról, a kormányzás irányáról, akiknek savanyú a szőlő, és azok sem, akik hatalomra éhesen makkal álmodnak. Hanem az a nagy, demokratikus többség, amely tényleg érdekelt abban, hogy ez a rendszer hosszabb távon fennmaradjon.

Kapcsolódó írásaink

Kelemen András

Kelemen András

Sodrásban és azzal szemben

ĀA tömegtájékoztatásban (és félretájékoztatásban) is szélesen hömpölyög a fősodor. A percemberkék nem is állnak neki ellent

Rab Irén

Rab Irén

Jó széllel és enyhe malíciával

ĀGreta Thunberg a klímavédelem ikonikus figurája, nem ülhet repülőgépre vagy tengerjáró hajóra. A tengeren járni nem tud, és Amerikába el kell jutnia valahogy, így marad a szél erejével vitorlázó versenyhajó