Putsay Gábor

Vélemény és vita

Növekedésben leköröztük Európát

Magyarország rekorder lett a második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) növekedését tekintve az Európai Unióban

álláspont

Magyarország rekorder lett a második negyedéves bruttó hazai termék (GDP) növekedését tekintve az Európai Unióban, és mind negyedéves, mind pedig éves alapon a hazai gazdaság növekedése volt a leggyorsabb, az éves dinamikát toronymagasan vezeti a magyar gazdaság. Hazánk GDP-je ugyanis 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyihoz képest. Ez pedig mintegy 3,5 százalékkal nagyobb az eurózóna átlagánál, és a magyar növekedés a régiós feltörekvő országokét is jócskán meghaladta.

Ennek apropóján adódik a kérdés, hogy egy kis gazdaság, ráadásul amelyik éppen a németre épül rá leginkább, miként tud ilyen elszigetelt növekedést produkálni. Ha az objektív okokat nézzük, először azt lehetne említeni, hogy az almát próbáljuk összehasonlítani a körtével, hiszen mi nyilván sokkal mélyebbről indultunk, mint a leggazdagabb európai államok, így az időszakos gazdasági növekedésünk mértékét más szinten kell értelmezni. Másrészt például, amikor mély hullámvölgy jellemzi az autóipart, nyilván a legnagyobb német cégek is oda próbálják irányítani a kapacitásaikat, ahol még mindig sokkal olcsóbb előállítani egy gépjárművet, és ez a régiós gazdaságokat erősíti a némettel szemben.

De nagyjából ennyit az objektív okokról, hiszen nemcsak ennek köszönhetjük, hogy ennyire elhúztunk a mezőnytől. Sőt. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a gazdasági stabilitást a belső erőforrásaink élénkítésével és az exportpiacaink kiszélesítésével sikerül elérni. Ennek nagyrészt az adta meg az alapját, hogy a kormány 2016 novemberében megkötötte a hatéves bérmegállapodást a munkaadók és munkavállalók képviseleteivel, ami gyakorlatilag elindította azt a folyamatot, amely mára a két számjegyű bérnövekedésben teljesedett ki. Ez pedig lendületet adott a fogyasztás és a megtakarítási hajlandóság növekedésének. Közben megjelentek a család- és a gazdaságvédelmi akcióterv különböző intézkedései, ami tovább lendítette a gazdaságot, kiemelte például az építőipart az addigi mély gödörből. Nemcsak a gazdasági növekedésben, de az építőiparban is túlteljesítettük a várakozásokat, hiszen egyetlen európai államban sem növekedett huszonhét százalékkal a második negyedévben az építőipar.

Bár a német gazdaság és kereskedelem továbbra is meghatározó számunkra, az exportpiacainkat úgy sikerült diverzifikálni, hogy elsőként a régióban nyitottunk a keleti, leginkább az orosz és a kínai piac felé, és persze ellenzéki oldalról számos kritika éri és érte emiatt a kormányzatot, mára beérett a gyümölcs. Mi sem magyarázza ezt jobban, minthogy az eurózónás gazdaságok – reméljük, átmeneti – gyengélkedése ellenére a mi exportunk növekedési üteme messze meghaladja az övékét. No és persze kár lenne tagadni, hogy sokat segítenek a beáramló európai uniós források is, amiket hatékonyan használunk fel. Az eredményeket látva az elmúlt időszakban mind a nemzetközi intézmények, mind a hazai pénzügyi szervezetek sorra javították a magyar gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzésüket, hiszen kénytelenek voltak ezt megtenni.

Kicsit fáziskésésében van viszont a hazai ellenzék, amely még mindig nem vette észre, vagy nem akarja észrevenni, pláne elismerni az eredményeket, pedig a fordulat akkor kezdődött, amikor a kormány hátat fordított a korábbi, rossz gazdaságpolitikának. Gyurcsányék azt nem tudják feldolgozni, hogyan sikerül egyszerre tető alá hozni a növekedést és az adósság csökkentését. Talán ha ez egyszer világossá válik számukra, ha nem is erősítik a polgári kormány rajongótáborát, de ők is kénytelenek lesznek elfogadni és elismerni a nemzetközi intézmények csendes korrekcióját.

Kapcsolódó írásaink

Szalai Attila

Szalai Attila

Kereszt és szivárvány

ĀPál apostol is beszél a köztünk lévő különbségekről, majd kihangsúlyozza, hogy e különbségek senkit ne vezessenek a felsőbbség érzésére

Nagy Dóra

Nagy Dóra

A kis szürke agysejtek átmosása

ĀHercule Poirot neve egyet jelent a csavaros bűnügyekkel, a hatalmas bajusszal, a kis szürke agysejtekkel és a piperkőcséggel