Putsay Gábor

Vélemény és vita

Szuperhatalmi szkanderezés

Hirtelen jött a vihar, derült égből villámcsapásként érte a piacokat az amerikai–kínai kereskedelmi viszály újabb felvonása, illetve elmérgesedése, s a kedélyek egyáltalán nem csitulnak

álláspont

Sőt! Donald Trump amerikai elnök keménykedését a kínaiak sem hagyják válasz nélkül, ami nemcsak a két ország gazdaságát sújtja, hanem az egész világkereskedelmet és a tőzsdéket is. Annyi biztos, hogy az amerikai elnök és a vezetés remekül ért ahhoz, hogyan lehet néhány nap alatt felkavarni az állóvizet, annak ellenére, hogy a felek megállapodásban rögzítették, hogy – legalábbis egyelőre – nem kezdik ki egymást. Kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor a második világháború idején a német–szovjet megnemtámadási szerződés ellenére a németek egyik napról a másikra százvalahány hadosztállyal orosz földre léptek. Történészek szerint Sztálin tanácstalanul állt
a térkép előtt, és csak úgy random dobálta parancsait tábornokainak, hogy itt és itt kell ellentámadásba lépni, amiből persze senki nem értett semmit.

Kicsit finomabb formában ugyan, de Trumpnak sikerült ismét követ dobnia a pocsolyába, amikor múlt hét elején váratlanul bejelentette, hogy újabb évi háromszázmilliárd dollár értékű kínai importtermékre rendeli el tízszázalékos pótvám kivetését szeptember 1-jétől. A piacok menten pánikba estek, hogy akkor mi lesz a világgazdasággal, és a tőzsdék egyből zuhantak, mint ahogy a feltörekvő devizának számító forint is gyengülni kezdett. A kínai jegybank pedig hagyta az első napokban gyengülni a jüant, már csak dacból is, és remélve, hogy ezzel egy kicsit segít az ottani exportőröknek, mire az amerikaiak ismét olajat öntöttek a tűzre, és valutamanipulátornak titulálták Pekinget. A forint végül akkor kezdett újból erősödni, amikor a kínai jegybank a héten elejét vette a jüan további árfolyamzuhanásának.

A világgazdaság az újabb pótvámok kivetésével leginkább azért rendülhet meg, mert csökken a kereskedelem, kevesebb árut kell előállítani, vagyis kevesebb munkaerőre lesz például szükség, kevesebb nyersanyagot és olajat kell termelni, ami ismét begyűrűzik a munkaerőpiacra és a kereskedelembe. Csak érzékeltetésképpen, volt olyan év, amikor a kínai gazdaság visszaesése miatt a vasút lényegesen kevesebb árut szállított, mint azt megelőzően, azaz kevesebb nyersolajat vásárolt a kelet-ázsiai ország, és a mennyiség miatt már ez is befolyásolta az olajárak emelkedését.

De vajon ebből kiindulva mi lehet az oka és a hozadéka a két szuperhatalom közti szkanderezésnek és erőfitogtatásnak? Elemzők szerint gazdasági értelemben az égvilágon semmi, itt is a politika húzódik meg a háttérben. Donald Trump 2016-os választási ígéretei között szerepelt, hogy összességében 45 százalékos pótvámot vet ki kínai árukra. A bökkenő most csak az, hogy Kína válaszul bejelentette az amerikai mezőgazdasági termékek – így például a szójabab, amiből a legnagyobb vásárló – behozatalának a tilalmát, illetve jelentős csökkentését. Ezzel viszont „betesz” az amerikai farmereknek, akik fontos szavazói voltak és lennének jövőre is az amerikai elnöknek. Trumpnak viszont kapóra jön, hogy ennek ürügyén tovább növelheti a nyomást az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetésére, hogy csökkentse az alapkamatot, nagyobb teret adva a gazdasági növekedésnek, így mérsékelve a kockázatokat a világgazdaság lassulása esetén.

Ha ellendrukker lennék, amit már csak a saját érdekünkben sem teszek, hiszen kicsi és nyitott gazdaságunk miatt létérdekünk a szabad világkereskedelem, azt mondanám, hogy ebben a szkanderparódiában várom az újabb felvonást.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Veszélyes hulladék

ĀIgazság szerint nem vagyok egy nagy autóbolond, a tévés személyiségek is kívül esnek az érdeklődési körömön, így bevallom, Winkler Róbert neve nem sokat mondott nekem

Tamáska Péter

Tamáska Péter

A vörös diktatúra börtönei

ĀA vörös diktatúra rémtetteire a pontot az augusztusi román megszállás és a balkáni botozás bevezetése tette fel