Bán Károly

Vélemény és vita

Az MSZP európai arca

A blöffök helyett jó lenne most már számlákat, szerződéseket látni, Ujhelyi úr

álláspont

„Már csak nevetni tudok a fideszesek szánalmas erőlködésén, az pedig tulajdonképpen büszkeséggel tölt el, hogy engem jelöltek ki a hatalom főellenségének. A narancsuralmi rendszernek nem tetszik, hogy feljelentem őket. Üssenek nyugodtan, én csak keményebb leszek tőle. Egyébként épp tegnap nyertem egy újabb pert Deutsch Tamás és a fideszes lakájmédia szereplői ellen a velem szembeni hazugságaik miatt. Nincs eltitkolt nyaralóm, sem más titkolni valóm. Hajrá fiúk, csak így tovább” – ezt írta Ujhelyi István közösségi oldalán május 23-án, kezében a Magyar Hírlappal, amelyben éppen a róla szóló cikkünket olvasta. Ebben az írásban mutattuk be badacsonytomaji nyaralóbirodalmát, amelyet édes titokként őrzött a választópolgárok előtt. Sőt, mint kiderült a magyar Országgyűlés mentelmi bizottsága előtt is 2014-ben, amikor vagyonnyilatkozatában eltitkolta, hogy a nyaralóbirtok egyik, több tízmillió forint értékű ingatlanán holtig tartó haszonélvezeti joga van.

Ha a liberális Nyugaton, Németországban, Angliában, Franciaországban egy politikus ilyenen lebukna, másnap önként távozna a közéletből. Mert tudja, ha nem ezt tenné, a választók és a közfelháborodás zavarná el. Ujhelyi pártja azonban úgy döntött, hogy Ujhelyit inkább ismét Brüsszelbe küldi. Párttársa, a hoppon maradt Szanyi Tibor nem egyszerű sértődöttségből írta azt: „Aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává. Ennek a förtelmes kudarcnak az egyik – ha nem a – legfőbb felelősét felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk öt évre szóló birtoklásával”.

Szanyi csupán egyszerű szakmai dilettantizmusról beszélt, hiszen a szocialisták az európai parlamenti választáson már-már a megsemmisüléssel határos történelmi vereséget szenvedtek az EP-kampány irányítójának, Ujhelyi Istvánnak a vezetésével.

Holott a szakmán kívül van itt más is. Egyszerű erkölcsi okok. Jobb helyeken, életképesebb pártokban, ha valaki súlyos korrupció gyanújába kerül, akkor megkérik, hogy tisztázza ezt. Igaz-e, hogy elfogadott 38 millió forintot a háza felújítására, vagy csak rágalom? Ha rágalom, akkor hozza be a bizonyítékait, a számlákat, szerződéseket a házai, nyaralói felújításáról, majd tegyen feljelentést, védje meg magát, a becsületét. S persze legfőképp a párt becsületét. Az MSZP-ben azonban ez nem jutott eszébe a pártvezetésnek, az etikai bizottság sem mozdult meg. Illetve csak akkor, amikor a pártvezetést bírálni merészelőkkel szemben kellett fellépni. Lásd a Mesterházy Attilával vagy a Szanyi Tiborral szemben indult fegyelmi eljárásokat a közelmúltból.

A mai szocialista pártvezetést az sem zavarta, hogy Tóbiás József a Kanári-szigetekről képviselősködik, a parlamenti bizottság üléseire el sem jár, családi okok miatt negligája a parlamenti munkát, saját választóikat. No meg pártállástól függetlenül, egyetemlegesen a magyar adófizetőket, akiktől a nem csekély, havi egymillió forintot jócskán meghaladó illetményét kapja. Egy „régi motorosnak”, mint amilyen Lendvai Ildikó egykori pártelnök, kell helyretennie Tóbiást és a teljes pártvezetést, amely ezt is eltűrte.

Amúgy figyeltem a közösségi médiában a kormányt oly vehemensen ostorozó Ujhelyi István augusztus 2-i bejegyzését a Szegedi Ítélőtábla ítéletéről, amely jogerősen kimondta, hogy a Délmagyarország lap nem állított valótlanságot, amikor Ujhelyi kapcsán korrupciós ügyről írt. Ám erről most nem számolt be a brüsszeli feljelentőbajnok.

A blöffök helyett jó lenne most már számlákat, szerződéseket látni, Ujhelyi úr.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Kerekerdő Könyve

ĀUgye emlékeznek még a történetre, amikor Berzsián, a költő szakít az emberiséggel? Lázár Ervin mesefüzére, a Berzsián és Dideki éppen negyven évvel ezelőtt, 1979-ben jelent meg.

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A populizmus vádja

ĀA hagyományos pártok alkalmatlansága az oka annak, hogy egyre inkább megerősödnek azok a pártok, amelyek már nem a nemzetközi elit befolyása alatt állnak és elsősorban választóik akaratát igyekszenek végrehajtani.