Bán Károly

Vélemény és vita

A vadrózsa elhervadt

Két súlyos ügyben született döntés a héten az igaz­ságszolgáltatás malmaiban

álláspont

Az egyikben az ügyészség emelt vádat Gyárfás Tamás, a Nap Tv egykori tulajdonosa ellen, felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása kapcsán. A másik büntetőeljárásban a Szegedi Ítélőtábla hozott jogerős döntést arról, hogy a bűnszervezet irányítójaként költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyében a bíróságnak kötelessége folytatni az eljárást. A kitervelt mentőakció, amelyben a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak szavazataival időlegesen fenntartották Czeglédy mentelmi jogát, elbukott. Szeptember végén, a büntetőper következő tárgyalásán már nem a bíróság folyosójáról kell az észt osztania az MSZP és a DK ügyvédjének, hanem le kell ülnie a vádlottak padjára.

Úgy is fogalmazhatnánk, lehull végre a lepel arról az „Isteni színjátékról”, amelynek a szerzője nem Dante, ám mai főhőse az Ellenzék Paradicsomából a Pokolba is eljuthat. A hatályos büntető törvénykönyv szerint ugyanis huszonöt év büntetés is kiszabható az első rendű vádlottra. A színjátékot ez ideig azok vezényelték, akik a közvéleményt azzal etették, hogy a „DK hőse” egy koncepciós per résztvevője, vagyis áldozat. A legszánalmasabb az volt, amikor Czeglédyt hazaengedték a szegedi Csillagból, s útközben titkos találkán adtak át neki leleplező dossziékat, majd a Hír Tv-ben (még a Simicska-félében) Kálmán Olga várta nagy kerekedő szemekkel. A DK hőse pedig arról mesélt, a csúnya hatalom még valamivel meg akarja vádolni, egy polgári ügyről van szó, amit ő megnyert, most meg ezt is ellene fordítják.

Kálmán Olga volt az egyetlen, aki a mesét elhitte. Az egészből egy szó sem volt igaz, mint a viccben. Czeglédy nem megnyerte a pert, hanem elvesztette. Nem követelése volt, hanem tartozása. Nem kicsi, hanem nagy. Ellenben a bírósági végrehajtó nem tudta a károsultnak megítélt 155 milliót behajtani, mert Czeglédyék a pénzt csalárdul elterelték a számláról. Erről szól a gazdasági csalás, amivel amúgy szintén vádolják Gyurcsányék hősét. Egyébként a bukott miniszterelnök is megette a meséket, amikor kétszázmilliós kölcsönt adott Czeglédynek. Klára asszony, mint Altus-vezérigazgató sem fog ezzel dicsekedni az EP-ben. A nyolc vádlott pedig nyilván csak azért ismerte el a bűnösségét, mert a nagy forróságban imádnak „hűvösön lenni”. Hárman már be is vonultak. Ez is része volt a koncep­ciónak? Rossz hírem van, nincs itt semmiféle koncepció. Színtiszta adócsalásról van szó a vád szerint, az előadás főrendezőjét pedig Czeglédy Csabának hívják.

A másik említett ügy is tanulságos. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának dossziéja ugyanis a „döglött ügyek osztályán” pihent. Egyike volt azoknak a nagy figyelemmel kísért bűnügyeknek, amelyek el sem jutottak az igazságszolgáltatásig. Már a nyomozási szakban befuccsoltak. Egy nyomozó például már a kétezres évek közepén javasolta Gyárfás meggyanúsítását, ám egy magas beosztású ügyész lebeszélte erről. Majd ha meglesz a gyilkos is. Az alvilág egyik vezérét, Portik Tamást, akit a vádhatóság szintén a gyilkosságra történő felbujtással vádol, a kétezres évek első évtize­dében nem elszámoltatták, hanem inkább arra használta az akkori szocialista–szabad demokrata irányítás alatt működő titkosszolgálat, hogy különböző fedőneveken futó akciókban „fideszes politikusokra dolgozzon”.

Például: „Kinyílt a vadrózsa”. A brutális Fenyő-gyilkosság így a szocialisták idejében örökös tabutéma volt.

A vadrózsa rég elhervadt. A dossziék újranyíltak. Ennyi történt, nem is kevés.

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az Augusztus Könyve

ĀAz augusztusról egyébként nem is akartam semmilyen Könyvhöz cédulákat gyűjteni, csak szerettem volna leírni, hogy mi jutott eszembe

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Reakciók

ĀSzörnyű dolgot követett el Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Nem mondott egy szót sem a klímaváltozásról