Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Fletó tanácsai

Gyurcsány-védelmi akciótervet hirdetett Gyurcsány Ferenc, a bukott miniszterelnök nyolc pontban foglalta össze pártja, a Demokratikus Koalíció „sikerének” titkát, üzenve egyúttal a többi ellenzéki formációnak

álláspont

A túlmozgásos politikus láthatóan teljesen felhevült az expártja, az egyre kínosabb haláltusában vergődő MSZP támogatóinak elcsábításával megszerzett négy EP-mandátumtól, és arra gondolt, hogy bár a tavalyi választáson még a parlamenti küszöb megugrása is csak éppen hogy sikerült neki, immár ő mondhatja meg a riválisoknak, merre hány méter. Avagy: hogy kell ezt csinálni.

Az őszödi hazugságbeszéddel lebukott, a baloldalt padlóra vivő Fletó első és legfontosabb tanácsa: „Ha nincsenek titkaid, nem lehet elárulni.” Sajnos tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a következő pont a feledékenység méltatása lesz. Ellenkezőleg, a politikai cikcakkok kihagyását és a kiszámítható politikát nevezi meg önméltató kiskátéjában a Medgyessyt megpuccsoló, a szocialista pártot eladósító, majd szétszakító, a 2010 utáni ellenzéki torzsalkodások során pedig hol az összefogósdit, hol a különindulósdit propagáló „pápai gyerek”. A kaméleonok kaméleonja. De van még itt muníció! A kívülről inkább egy tébolyult szektának, mintsem komoly pártnak tűnő csapat főpapja arról értekezik, hogy „nincs egyéni játszma”, meg hogy „vigyázunk egymásra”. Aztán érkezik menetrendszerűen a virtigli gyurcsányizmus, az üzenet, amelyet alighanem az éppen a Karácsony Gergely nevével fémjelzett mikropárttal, a Párbeszéddel közösködő szociknak szánt: ha gyenge párt nyitja ki önmagát, az megsemmisüléshez vezet. Tiszta sor: az MSZP egyrészt gyenge, másrészt meg fog semmisülni. Gyurcsány szerint.

Túl azon, hogy a bukott kormányfő diagnózisa ezúttal pontosnak látszik, ezredszerre vetődik fel a kérdés: ha az ellenzéki tragikomédia szereplői így bánnak egymással, vajon mit várhatna tőlük az ország vagy akár csak egy település, ha közösen tudnák megszerezni a vezetést. Persze a kérdés valójában költői, hiszen korábban éppen Gyurcsány volt szíves elárulni, hogy az maga lenne a káosz.

Közben zajlik az adok-veszek az önkormányzati posztok piacán az októberi voksolásra való ellenzéki felkészülés jegyében. És ahogy azt sejteni lehetett, a DK és a Momentum igyekszik készpénzre váltani májusi növekményét. Magyarán: kiszorítani a Jobbikot és az LMP-t ahonnan csak lehet, az MSZP–P ambícióit pedig lejjebb nyomni. Gyurcsány ugyebár továbbra is a főszerepre készül, hiszen – maga mondta – „ágaskodik az ambíciója”. A legszürreálisabb felállás egyébként ezúttal Szolnokon alakult ki, ahol a hódmezővásárhelyi polgármesteri szék időleges elhódítása miatt a kormányellenesek pajzsára emelt, mára megunt és befuccsolt Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is bekavart a képbe. A történet kommentárt sem igényel.

Szóval a helyi MSZP, DK, Jobbik és LMP bejelentette: közösen állítanak polgármesterjelöltet. Úgy tűnt, ő az MSZP-s Radócz Zoltán lesz. Csakhogy a Momentum és az országos Jobbik inkább a mozgalmár, ex-KDNP-s Lukácsi Katalint indítaná, aki viszont állítja, csak a jobbikos Csikós Attila visszalépése miatt került a képbe. Mindkét csapat levédette a Szolnoki Többség elnevezést, emiatt ügyészségi feljelentések is születtek, egymást perelik a felek, és persze a hírek szerint volt üvöltözés és ajtócsapkodás is. Vagyis csak a szokásos.

Szóval ez a mindenre alkalmatlan káoszkommandó versenyez hamarosan ismét a választók bizalmáért a Zuglót csődbe vivő Karácsonnyal, az ingyenbékávézó Horváth Csabával és Gyurcsánnyal együtt. Így kell ezt csinálni.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Sóhivatal

ĀValamikor hajdanán a sóhivatalok intézték a sókitermelés és -eladás állami monopóliumából származó adóbevétellel kapcsolatos ügyeket

Szalai Attila

Szalai Attila

A helyesen értékelt valóság

ĀÁllítólag a német rendőröknek elegük van a migránsokból, és hajlamosak a bevándorlást ellenző, Angela Merkel politikáját élesen bíráló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországért (AfD) új tömörülésre szavazni