Nagy Ottó

Vélemény és vita

Elismert adótalálmányaink

Szaúd-Arábia gazdasága a fekete aranyra, azaz a kőolajra épül, ezáltal pedig szilárd alapokra, mégis ha ennek a gazdag országnak a vezetői fehérebbé akarják tenni gazdaságukat, akkor hazánkba utaznak az ottani adóhivatal szakértői

álláspont

Látogatásuk szerdán ért véget, érdeklődésük középpontjában pedig, ahogy arról Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár beszámolt, a „magyar gazdaságfehérítő találmányok álltak”.

Amelyek után egyre nagyobb az érdeklődés, a hazai online adórendszert tanulmányozták már kolumbiai és görög szakértők is. Nem véletlenül, mert egyik ország gazdasága sem túl acélos. Kolumbia – a valamikori El Dorado – politikai helyzete bizonytalan, ezt kihasználva virágzik a feketegazdaság, a kábítószer-kereskedelem, a pénzhamisítás. Görögország még mindig a valutaalap hiteleit nyögi, és miután nemzeti jövedelmet termelő gazdasági ágazatainak jelentős része, lásd kikötők, idegen, elsősorban német tulajdonba került, az állam szeretne minél több jövedelmet biztosítani magának.

Kis kitérő, mert nem mellékszál, hogy a magyar családpolitikai intézkedések – amelyek a kormány adópolitikájával szoros összefüggésben vannak – is egyre több dicséretet kapnak. Szóltak azokról elismerően először a lengyelek, akik szintén nem bevándorlókkal akarják megoldani a népesedési problémákat, sem a munkaerőhiányt. És amerikai döntéshozók is méltatták a magyar családpolitikát, amelyről a tavasszal tartott előadást Washingtonban Novák Katalin. Az államtitkár akkor úgy nyilatkozott, az amerikaiakat leginkább a legalább négy gyereket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége nyűgözte le, ilyen könnyítés ugyanis az Egyesült Államokban elképzelhetetlen. Az amerikaiak ugyancsak elismeréssel adóztak annak, hogy a családtámogatásokat már a magzati élet idején is igénybe lehet venni.

Az online számlázásra visszatérve, az az online pénztárgépekkel és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel együtt jelentősen javítja az „adómorált” és a fizetésit is, hiszen az adóhatóság folyamatában lát rá az ügyletekre, ezért jelentős fehérítő hatása is van a „rendszernek”, ami komoly többletbevételt hoz az államnak – a Portfolio portál számításai szerint tavaly kétszáz-kétszázötvenmilliárd forintot hozott. Összehasonlításképpen ez körülbelül akkora összeg, amennyit az ellenzék „gazdaságépítő javaslatai” elvennének az emberektől, ha megvalósulnának. A hazai online megoldások létjogosultsága és sikere tehát bizonyított, annyira, hogy az Európai Bizottság is elismerte az adórésről szóló tanulmányában – emlékeztetett Izer Norbert –, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra.

Itt tartunk most. Meg ott, hogy a magas mértéke miatt sokat támadott általános forgalmi adónak köszönhetően csökkenhetnek az egyéb adónemek kulcsai. Mert, ahogy azt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke lapunknak is elmondta, az áfa a legigazságosabb adónem. Mindenki fogyasztása szerint fizeti, ezáltal nem a béreket, jövedelmeket kell megadóztatni. Így csökkenhet a hatéves bérmegállapodásban foglaltak szerint évről évre két százalékponttal a szociális hozzájárulási adó, így csökkenhet a személyi jövedelemadó, és így csökkenhetett az alapvető élelmiszerek egy részének áfája is. És így szűkül az adóék is, amely azt mutatja meg, hogy a GDP-hez mérten mennyit „vesz el” az állam, a számok alapján egyre kevesebbet. Miközben egyre többet ad, úgy, hogy közben a gazdaság prosperál, és erre a „hungarikumra” már külföldön, egyes uniós helyeken is felfigyeltek. Olyan fegyvertény ez egyre bővülő nemzetközi repertoárunkban, amely a nem csituló támadások közepette azt mutatja, hogy nálunk erős, gyarapodó ország épül.

Kapcsolódó írásaink

Kasznár Attila

Kasznár Attila

Civilizációk összecsapása

ĀAz élet egyre több területén érezni, hogy a globalizálódás nem azonos a multikulturalizmussal

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Csak azért is!

ĀHogy a bevándorlás-ellenes embereket, pártokat, képviselőket a mai Európai Uniót vezető, erőszakos, hangadó csapat sosem fogja keblére ölelni, az egészen bizonyos