Vélemény és vita

Aki azt gondolta, úszni is tud

Gyárfás Tamás az 1989 előtti idők kommunista őskövülete, a rendszerváltozás utáni posztkommunista anarchia haszonélvezője

Először a médiavilágban, majd a sportdiplomáciában megingathatatlannak tűnő pozíciókba verekedte be magát. Azonban több arca is volt, ám az átlagember csak az árnyék nélkülit látta. A Magyar Úszó Szövetség egykori elnökét, a Nap TV volt tulajdonosát a rendőrség már korábban felbujtóként meggyanúsította Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatban. A napokban a nyomozóhatóság lezárta a gyilkosság ügyének vizsgálatát, s a gyanú szerint Gyárfás megbízásából Portik Tamás adott utasítást Fenyő János megöletésére.

Ki is Gyárfás valójában? A magyar–történelem szakos tanár sportújságíróként kezdte, karrierje fordulópontját 1984 jelentette. A Magyarország által is bojkottált Los Angeles-i olimpiára hazánk sportolókat nem, de sportvezetőket és újságírókat küldött, köztük Gyárfást. Ő volt az ötletgazdája és az egyik írója annak az olimpiáról szóló könyvnek, amit a pártvezetés végül bezúzatott, mert szerintük Gyárfás nem egyeztetett velük előre. Pártfegyelmit kapott, és a Nép­-sportnál megrovásban is részesült. A bizalmat hamarosan visszaszerezte és a Népsportnál újból a Külföld rovatot vezethette. Már korábban ráérzett a külföldi utazásokban rejlő lehetőségekre, néhány év leforgása alatt jelentős kapcsolatrendszert épített ki, ami meghatározó tényezője lett későbbi sportdiplomáciai sikereinek.

Gyárfás a Los Angeles-i olimpián ismerkedett meg a Kaliforniában élő, kétes hírű Bodnár Györggyel, ez a kapcsolat alapozta meg későbbi üzleti sikereit. Az emigrációban meggazdagodott Bodnár úgy döntött, pénzét hazánkban fialtatja, ehhez pedig a céltudatos és hiper­aktív Gyárfás jó választásnak bizonyult. A rendszerváltozás hajnalán útjára indították a Sport Plusz nevű lapot, ugyanakkor ügyvezetője lett a Bodnár által tulajdonolt Szaknévsor nevű, sárga telefonkönyvet kiadó gazdasági társaságnak. Ebben az időben kezdett el sugározni a Nap TV, hazánk első magán televíziója, amely rövid idő alatt a csőd szélére jutott. Gyárfás lecsapott a lehetőségre, és Bodnár anyagi segítségével többségi tulajdonosa lett a Nap TV-nek. Havas Henrik, aki ebben az időszakban munkatársa volt, később egy interjúban több arcú üzletembernek írta le Gyárfást: „Ha kell, hajlong, ha kell, puszit ad, ha kell, kezet csókol. Mindenre képes, hogy elérje a célját.” A csatorna a balliberális kormányok idején tündökölt. Érthető módon az első Orbán-kormány száműzte a köztelevízióból a balliberális múltú Nap TV-t. Aztán 2002-ben Gyárfás rohant vissza elvtársaihoz, és 2009-ig rongálta borzalmas adásaival a nemzet közhangulatát.

A tévézés mellett Gyárfásnak az úszóvonal szabta meg pályája ívét, megválasztották az úszószövetség elnökének, bekerült az olimpiai bizottság elnökségébe is. Ettől az időszaktól számítva több erkölcsi vereség is előre vetítette későbbi sorsát. Etikátlan akcióra szánta el magát 1996-ban, ugyanis szervezett egy kamu versenyt, amelyen tizenegy magyar úszó csak papíron teljesítette az olimpiai szintet, így aztán kiutaztatták őket Atlantába. Az olimpia után a hamis jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozták, és Gyárfás mindent elismert. Nemtelen magyarázkodása azonban már akkor elképesztő morális deficitről tanúskodott: „Mivel a hamis jegyzőkönyv ügye már több hónapja közismert, úgy érzem, hogy a hamisítás felmelegítése inkább csak ürügy: egy tudatosan megszervezett lejáratási kampány folyik ellenem a Magyar Televízióban való érdekeltségeim miatt.”

A televíziózásnak azonban árnyoldalai is voltak. A Vico Rt. tulajdonosa, Fenyő János a kilencvenes évek közepétől háborút indított Gyárfás ellen, meg akarta szerezni a Nap TV-t. Amikor Fenyőt 1998-ban meggyilkolták, voltak olyanok, akik már akkor Gyárfást vélték a történtek mögött. A Gyárfás–Fenyő-háború ugyanis a nyilvánosság előtt zajlott. Fenyő céljának elérése érdekében terhelő anyagokat is gyűjtött Gyárfás állítólagos gazdasági visszaéléseiről.

Gyárfásra nem vetett jó fényt, hogy a Fenyő-ügyben a nyomozók 2005-ben házkutatást tartottak a Nap TV-ben, és olyan alvilági figurák tettek terhelő vallomást ellene, mint Tasnádi Péter és Portik Tamás. Jozef Rohác szintén beállt az őt vádolók sorába, de konkrét meg­gyanúsítására ekkor még nem került sor.

A totális morális talajvesztés évének 2016 bizonyult az úszóelnök számára. A Kiss László szövetségi kapitányt nemi erőszak ügyében mentegető Gyárfás a közvélemény álláspontjával szemben nem kerülhetett ki erkölcsi győztesként. Hosszú Katinka és a többi neves úszó pedig morális vitát robbantott ki személye körül. Megfélemlítésen alapuló kommunista vezetési módszerekkel vádolták, és azzal, hogy lekötelezettjeivel veszi körül magát, és minden döntés az ő kezében összpontosul. Jellemző problémaként említették, hogy a közgyűlés tagjai nem mertek Gyárfás ellen szavazni, s azt, hogy a szövetség kihasználta sportolóit, mert csak úgy adott ki állami támogatásokat, ha az úszók ennek fejében bizonyos reklámmegjelenéseket vállaltak Gyárfás számára. Verrasztó Zoltán, az egykori úszóklasszis és neves szakember egyik nyilatkozatában a problémák gyökeréről úgy fogalmazott: „Gyárfás vezetési stílusában rejlő hiba egyik oka az, hogy azt gondolta, úszni is tud.”

Gyárfás volt az utolsó olyan renegát sportvezető, aki túlélt minden személyét övező botrányt. Azonban, úgy tűnik, lejárt az ideje. Aki életútját vonzónak látja, annak egy ókori római jogelvet ajánlok figyelmébe: „Nem minden tisztességes, ami szabad.”

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Európai egyesült álmok

ĀBár az utolsó csatározások még hátravannak, nagy biztonsággal feltételezhetjük, hogy az Európai Bizottság következő elnöke Ursula von der Leyen lesz

Boros Imre

Boros Imre

Nemzeti összetartozás

ĀA románok tervezett trianoni diadalünnepét azonban erősen beárnyékolja a tény, hogy éppen ezekben az években vesztik el milliószámra tevékeny állampolgáraikat. Ők így adnak a trianoni „diadalnak” nyomatékot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom