Vélemény és vita

Bandi bácsi

Csapó Endre, akit magyarsága élethossziglan a nemzet szolgálatára kötelezett, 98. életévében visszaadta nemes lelkét a Teremtőjének

Egész életét példa nélküli teljesítmény és helytállás jellemezte. Legutolsó kitüntetését, a Magyar Páneurópa Unió elismerését, az Eötvös József Sajtódíjat az elmúlt évben kapta meg az akkor 69 éve Ausztráliában élő, 97 éves alkotó újságíró, az egyetlen ausztráliai magyar nyelvű hetilap, a Magyar Élet főszerkesztője.

„Cselekvő létével, hetente megjelenő nívós lapszámaival, írásaival fontos nemzetmegtartó szerepet vállal a diaszpórában. Erről mindenki meggyőződhet, aki rendszeres olvasója a Magyar Életnek… Őszinte, mértéktartó, humánus gondolkodású és szerény közéleti ember. Nélküle és lapja nélkül nem találnánk igazi önmagunkra, nemzetünkre, de nem lenne olyan minőségű az ausztráliai magyar diaszpóra sem, mint amilyennek alkalmunk volt megismerni és több ízben méltatni.” Így emlékezett meg tizenegy évvel ezelőtt Budapesten Bakos István, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke róla és a Magyar Élet című hetilapról a Magyar Örökség Díj átadása alkalmával.

Lánglelkű honfitársunk megérdemli a tiszteletet azért a hihetetlen intenzitású és kvalitású szervezőmunkáért, publikációs tevékenységért, amelyet évtizedeken keresztül Ausztráliában végzett a magyar szó megtartása, valamint a magyar problémák iránti érdeklődés és érzékenység táplálása érdekében. A rendszerváltoztatás óta hetente megjelenő vezércikkeiben, esszéiben lényegmeglátó képességgel, széleskörű kitekintéssel és tájékozottsággal elemezte a magyarországi politikai, gazdasági és szellemi folyamatokat. Írásaival időnként a hazai lapokban is találkozhattak az olvasók. Ausztrália önálló államisága centenáriumán – 2001-ben – Sydney-ben tartott Hungarian Presentation Day nevű rendezvényen a fél évszázados magyar emigráció bemutatása során elhangzott, hogy a bevándorolt magyarság számarányához viszonyítva tízszer annyival járult hozzá a földrésznyi ország fejlődéshez, mint az ausztrál átlag. Ez példa nélküli, amelynek létrejöttéhez Csapó Endre nem kis mértékben járult hozzá, oroszlánrészt vállalva a feladatokból. Az a több mint 50 éves újságírói tevékenység, amiért Bandi bátyánkat két évvel ezelőtt jutalmazták, bizonyára világrekordot döntene a leghosszabb ideig folyamatosan publikáló, vezércikkíró, lapszerkesztő kategóriában.

Ez a mindvégig töretlen életerejű és sugárzó szellemiségű magyar ember néhány évvel ezelőtt újabb példa nélküli teljesítménnyel kápráztatott el bennünket.

Hat évvel ezelőtt 30 doboznyi emigrációs folyóirat- és könyvgyűjteményt – amelyek szellemi örökségét képezik – juttatott haza Magyarországra, amellyel a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Emigrációs Gyűjteményét gazdagította.

Bandi bátyánk élete példaértékű helytállás volt a távoli idegenben a távoli nemzetért.

Megteremtette a második világháború utáni magyar emigráció klasszikus életművét és igen magasra tette a mércét. Amiért küzdött, amiért élt és amiben reménykedett az hazánk megújhodása volt. Szellemi honvédelmünk tábornoka volt ő. A haza szolgálatában végzett tevékenysége közben érte a halál. Kötelességünk, hogy életművét megőrizzük és azt a magyarság széles körével megismertessük.

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Iskolai kultúrharcok (3.)

Ā„Az osztályban húsz gyerekből négy német, a muszlimok uralkodnak felettük, aki nem tetszik nekik, azt jobb esetben csak megverik”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom