Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Mumusok

Ahogy a hazai ellenzék számára a sokszorosan és demokratikusan megválasztott miniszterelnök a mumus, úgy Merkeléknek a szuverenista nemzetállamok

álláspont

Miközben értjük Szanyi Tibor felháborodását, hiszen a boldog brüsszeli esztendők után az Európai Unió központja mellett komoly bevételtől kénytelen búcsúzni, innovatívnak mondott hisztirohama ismét rámutat arra a jelenségre, miszerint a jelenlegi ellenzék nem közösségben gondolkodik. Nem csak a nemzet vagy a nemzetállam fogalmával állnak hadilábon, saját köreik­ben is az individualizmus hódít. Ennek egyértelmű tünete, hogy amikor valamely politikusuk gondba kerül, ellehetlenül, vagy csupán kénytelen egyet hátralépni, jó eséllyel nekimegy a saját pártjának, s az addig a háttérben eldohogott kritikáját megosztja a teljes nyilvánossággal. Most éppen a kapitány.

A kritika persze lehet jogos, Szanyi esetében is azonosulni tudunk a szocialista párt teljesítményéről alkotott, az EP-választási kudarccal is alátámasztott lesújtó látlelettel, ugyanakkor az a politikai tábor vagy formáció, amelynek tagjai a nehéz időkben nem a saját közösségükért vállalnak áldozatot, hanem csak magukra gondolnak, aligha számíthatnak elismerésre a választók részéről.

Szanyi számára egyébként külön bosszantó körülmény lehet, egyben felmentés az új, amolyan modernül ballibkonform kvázizöld-mozgalma meghirdetésére, hogy az MSZP úgy veszített támogatókat, hogy azok átténferegtek a gyurcsányi ösvényre. Vagyis ezúttal inkább a DK-ra szavaztak. Tehát nincs új a nap alatt, ahogy a legfrissebb kutatásokból is kiderül, az ellenzéki pártok lényegében egymásnak passzolják a százalékokat. A „kormányváltók” valójában nincsenek többen, sőt. És ha már közösségi szemlélet: az is látszik, hogy a Gyurcsány-féle előválasztási húzás Kálmán Olga váratlan, ám sikertelen jelölésével nem az utolsó próbálkozás volt az EP-voksolás előtt leosztott önkormányzati jelölti posztok újraosztásának kikényszerítésére. Hiába, megnőtt a politikai étvágy, avagy a bukott kormányfőt parafrezálva, ágaskodnak az ambíciók.

A brüsszeli világra kerek liberális szemekkel rácsodálkozó, félszívvel vonatbarát Cseh Katalin pártja, a Momentum már a Ferencvárosban igyekszik készpénzre váltani a nagy meglepetésre megszerzett két EP-mandátumot. Bár a kerületben már akad polgármesterjelöltje a Karácsony-féle Párbeszédnek, kiderült, Fekete-Győréknek is lenne egy. Hasonló a helyzet Zuglóban, ahonnan a csődgondnok polgármester készülne feljebb lépni, ám könnyen lehet, a helyére kialkudott aspiránsnak, Horváth Csabának még egy újabb előválasztással is meg kell küzdenie. Ugyancsak balos belháború dúl Csepelen, ahol pedig a reaktivált patkányozó, Bangóné Borbély Ildikó kezdett kavarásba.

Minden esetben vérszemet kapott pártvezetők egyéni érdekérvényesítéséről van szó, már csak ilyen ez a magyar ellenzék, pedig jobbat érdemelnénk. Nyilván jogosan merülhet fel, hogy ugyan mitől alkotnának valódi közösséget ezek az egymást még a kormánynál is jobban utáló entitások, ha egyetlen politikai üzenetük az Orbán-ellenesség. Nincs közös ideológiai alap, csak közös mumus. Valahogy úgy, mint a végül elbukott „oszakai paktum” tagjai esetében. Hiszen milyen elvi megfontolással lenne magyarázható, hogy egy jobbközép, egy liberális és egy baloldali vezető közösen jut arra, hogy szocdem politikust jelöl az legfontosabb EU-s testület, az Európai Bizottság élére.

Ahogy a hazai ellenzék számára a sokszorosan és demokratikusan megválasztott miniszterelnök a mumus, úgy Merkeléknek a szuverenista nemzetállamok. S bár előbbi csapat maga a sikertelenség, szanyistul és gyurcsányostul, az elmúlt évek tükrében az utóbbi sem tud sokat felmutatni.

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Mekk mesterek

ĀAz ország fővárosa polgárainak büszkesége. A magyarok sem éreznek másképpen

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Ahol nem csak a víz gyógyít

ĀCél a magyar nemzetközösség egyetemes és helyi összetartó erejének növelése, a nemzeti egység elősegítése a Kárpát-medencében a közösségi összetartozás erősítésével, a helyi értékek támogatásával, az egyéni és közösségi képességek fejlesztésével