Lázin Miklós András

Vélemény és vita

Nem kérdés

Mindannyiunk létének alapja egy izmos, üreges falu tömlő, amely másodpercenként durván számolva hetvenkétszer húzódik össze

Egy-egy ember szíve a terheléstől függően megközelítőleg 2,5-3,2 milliárdszor ver egy átlagos élettartam alatt. A nők öklömnyi „motorjának” súlya kétszázötven-háromszáz, a férfiaké háromszáz-háromszázötven gramm körül jár. Maga a szerv a mellkasban a szegycsont mögött, a gátor elülső alsó részében, a mellkas középvonalától kissé balra, saját savós üregén, a szívburkon belül helyezkedik el.

A szív ősidők óta létező jelkép. Stilizált-elnagyolt ábrázolása minden kontinensen fölfedezhető s elfogadott jele a legforróbb érzelemnek, a szerelemnek. Ez a hit abból fakad, hogy a fő, azaz az agy a racionális gondolkodást irányítja – míg ennek mintegy kiegészítőjeként a szív az érzelmekre van befolyással. Utóbbira a magyar nyelv csodálatos kifejezése a „hallgass a szívedre” formula, de a szerelem is általában a „szívből jön”, akár csak a valódi jó kívánság. A szív – olykor megrepedve – szemlélhető a faluszéli temetők kövein, a parasztporta használati tárgyain, falakba, fákba karcolva, átlőve-vérezve a szentek szobrain, Jézus és Szűz Mária alakján, az oltárok központi helyén, nem ritkán kamaszok tankönyveinek, füzeteinek lapjain. A szív tehát kiemelt és központi helyet kap mind a közbeszédben, mind a szóban, cselekedetben kiejtett, kifejtett érzelmeinkben, mind az irodalomban és az épített környezetben.

E sok szépségnek mintegy rideg ellenpontja, hogy a vezető halálokok között Magyarországon esztendők óta első helyen állnak a szívhez köthető problémák. Az okok szerteágazók, de a sok szomorú tétel közül talán a legismertebb a roppant kevés mozgás és az elhízás. Holott a rossz folyamatok ellen könnyű tenni.

Bármelyik házi- vagy üzemi orvos érthetően kifejti, miért fontos a heti minimum egyszeri intenzívebb testmozgás. Rém egyszerűen fogalmazva a megerőltetett szív gyorsabban ver, a fő- és mellékerek kitágulnak így az esetleg az azok falaira lerakódott anyagok leválnak, felgyorsul az anyagcsere, beindul az izzadás, dolgoznak az izmok – s így tovább a végtelenségig.

Ha valakinek nem nyílik módja heti egyszer intenzív munkát végezni, akkor még mindig akad más lehetőség – például tizenöt-húsz percnyi kényelmes séta szinte mindenkinek beleférhet az életébe. Ez durván számolva két-három villamos vagy buszmegálló gyalog, nem a világ vége, alig másfél kilométer. Ha pedig a polgár az esti nassolást is elfelezi, akkor azzal egy újabb hétmérföldes lépést tett a saját szívének jóságáért.

Az pedig már szinte csak hab a tortán, hogy az egyén egészségügyi állapota nem kizárólag a saját sorsa, közérzete szempontjából mérvadó, hanem az egész nemzet hasznot húz belőle. Hiszen ha csak tíz infarktus marad el havonta, az családstatisztikailag minimum 3,2-szer annyi boldog embert jelent. Egy olyan létszámú társadalomban, mint a miénk, már az a csaknem négyszáz ember is mérhető, kimutatható tömeg egy esztendőben.

S akad még egy apróság: a jó szív egyáltalán nem politikai kérdés, hiszen egy keresztény elvek mentén élő polgár épp úgy szeretne egészségesen és hosszan élni egy baloldali kormány alatt, mint egy szabadelvű egy konzervatív kabinet idején. S ez, azaz a jó szív alapvetően nem „csak” attól függ, hogy milyen az egészségügyi ellátórendszer vagy a műtő a kórházban, hanem sokkal inkább attól, hogy az egyén mire képes, mit tesz maga – önmagáért.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

Falu- és vidékmegújítás

ĀJúnius 24-től, 2018 után másodszor hirdette meg a kormány a Népi Építészeti Programot

Varga Bence

Varga Bence

A kedélyellenőr

ĀEső áztatta, nyirkos nyári vasárnap. Átnedvesedett cipőink csak úgy cuppognak a 4-es metrón, szívünkben vizenyős mélaság