Kondor Katalin

Vélemény és vita

Nyaralunk

Az ember elutazik két kerek hétre országhatáron túlra, más országba, s egyetlen nap alatt annyi hírt kap – az internet jóvoltából – otthonról, hogy csak kapkodja a fejét, micsoda mozgalmas országban élünk mi a tomboló kánikula ellenére

Újságíróként persze sosem kapcsoltam ki a telefonomat, ez valamiféle vállalható szakmai ártalom, nincs mit tenni. Így görögországi nyaralásom idején tudtam meg, újabb jelölt lépett a közelgő főpolgármesteri választásokon indulni szándékozók közé. Az illető kollegináról, hiszen rádiós és televíziós szereplőről van szó, kitűnő cikket írt e lap egyik munkatársa. Egyenes beszéd volt tőle, az ő gondolatait toldanám meg – némi képzavarral – régi vesszőparipámmal, a rendmániámmal.

A napnál is világosabb, hogy vannak olyan szakmák, amelyek nélkül az életünk igencsak nehéz lenne. (Jelenleg ott tartunk, hogy számos tényező miatt nincs elegendő vízvezeték-szerelő, villanyszerelő, burkoló, asztalos és egyéb szakember). Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy ha mondjuk, „jól helyezkedek”, lassan akár bányamérnök, orvosprofesszor, közlekedési szakértő, tán még sebész is lehetnék, de miniszter meg polgármester bizonyosan. Eddig naivan úgy hittem, valamiféle szakmai bizonyítványt, diplomát, gyakorlatban eltöltött éveket mindenképpen fel kell mutatnia annak, aki milliók életét képes befolyásolni, ha elnyer egy-egy posztot, például a főpolgármesterit. Mégiscsak kell hogy legyen értelme az úgynevezett szamárlétrának, amelyet végigjárva az ember egyre több tapasztalatot szerez egy-egy szakma kisebb jelentőségű posztjain, s így válik méltóvá a legmagasabb betöltésére.

Őrült világunkban, s ahogy a példa mutatja, sajnos nálunk is, másképp működnek a dolgok. Lehet, hogy vannak kötelező követelmények, mindenesetre mi nem tudunk róluk. Valószínű, senki sem berzenkedne ennyire, ha például
az aspiráns kolleginát valamelyik televízió élére szánnák. Na de főpolgármesternek? Minek alapján mondja majd ki a döntő szót, mondjuk egy új híd felépítéséről, egy-egy lakótelep felújításáról, vagy az árvízvédelemről, esetleg Budapest működtetéséről? Ja, hogy majd szakértőkkel veszi körül magát! Én inkább egy valódi szakértőt, a városvezetéshez értő valakit javasolnék mindegyik önjelölt helyett. Operettországot játszik most a balliberális ellenzék – Operett-Európában. Ahol bár áhítanánk, nem ismerjük a rendet, mert nem közlik velünk a szabályokat. A feltételeket, amelyeknek csakis a teljesítése esetén lehetne bármilyen posztot betölteni. Ha vannak ilyenek, miért nem tudunk rólunk? Ha nincsenek, miért nincsenek? Persze, tudom, sokan tisztában vagyunk azzal, hogy az egyetlen aspiráns hölgynek az őt támogató „gyurcsányi” szakemberek mondanák meg, mit kell tennie a főpolgármesteri poszton, így válhatna belőle aztán a legszakértőbb főpolgármester, aki valaha is vezette Budapestet. Egy rövid időre, remélhetőleg. Mindenesetre a riporter kollegina indításával Gyurcsány elismerte, hogy a szakmai hozzáértés nem érdekli a pártjukat. A mintát nyugodtan vehették Európából, hiszen emlékszünk egy nem éppen szimpatikus német úrra, akinek még érettségije sem volt, úgy üldögélt az unió egyik fontos vezetői székében.

Száz szónak is egy a vége: rendet szeretnénk, számonkérhető szabályokat, amelyek a rátermetteknek adnak lehetőséget, nem pedig az amatőr önjelölteknek. Merthogy ez idő tájt ezek versenyére züllik le e nagyon fontos pozícióért folyó harc.
Mindezt döbbenten tudomásul véve nyaraltunk tovább. Ám jött a következő hír otthonról. A véletlen rendezte úgy, hogy ennek a főszereplője is egy hölgy. Egy, a politikában és tanult hivatásában is most debütáló nő. Politikus, a Momentum nevű párt tagja, végzett orvos. Akiről az derült ki, hogy egy interjúban – mind pártja, a Momentum, mind hivatása szégyenére, bár inkább azt gondolom, a női nem szégyenére – azt találta mondani, miszerint a terhesség valójában olyan probléma, amelyre megoldás az abortusz. Azon is kedvesen kacarászott, hogy a magzatokat úgynevezett botmixerrel küldik halálba a küretet végző orvosok, azaz felaprítják őket. Nos, én nem tudom, milyen az etikai képzés az orvostudományi egyetemeken, de nem lehet valami erős, annyi biztos.

Viszont amiről nyaralásunk színhelyére nem jutott el a hír, az az, hogy vajon megszólalt-e, mondott-e véleményt a momentumos hölgy kijelentéseiről az orvostársadalom? Ha nem mondott, az nagy baj. Az sem jutott el hozzánk, vajon bocsánatot kért-e az illető mindazoktól, akik az életet szentségnek tekintik, vagy sem? Közölte-e, hogy megváltozott a véleménye, avagy ezzel a szemlélettel akar orvosként dolgozni? Mindenesetre görög vendéglátóinknak elmesélve a frissen megkapott hírt, nem akartak hinni a fülüknek. Más ország, más erkölcsök, bár ők arról sem értesültek, hogy pár hónapja  a magyar családpolitika miatt éppen egy nagyon felvilágosult svéd nő rikácsolta el szerte Európában, hogy az elvetemült Orbán fehér gyerekekkel akarja benépesíteni Magyarországot.

Jöttek persze más hírek is, például az uniós csatározásokról, amelyek, mintha nem is lett volna szavazás, folynak tovább, s ezekből az a következtetés mindenképpen levonható: a politikai szerepléshez – a tiszteletet megadva a kevés kivételnek –, elsősorban mérhetetlen, már-már beteges önbizalom szükségeltetik. Az alázat viszont csak kevesek erénye. Ezért aztán nagy a tülekedés, és a cél, miként hajdan az illetékes elvtárs is megmondta – ha még emlékszik a tisztelt olvasó: tessék tudomásul venni, hogy „minden alám tartozik”. Az egymással kakaskodó bennfentesek pontosan ezt szeretnék. S az sem érdekli őket, hogy ide-oda helyezkedésük, kisstílű iszapbirkózásuk az „istenadta népet” immár jórészt teljesen hidegen hagyja.

Nyaraljunk tovább…

Kapcsolódó írásaink

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Kétezermilliárdos csel

ĀEgy számítógép, egy frissítő kávé, egy óra. Alighanem ezekre volt szüksége a gyurcsányi unszolásra a főpolgármesteri székre pályázó egykori függetlenobjektívsemleges műsorvezetőnek ahhoz, hogy kidolgozza az úgynevezett programját