Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Kétezermilliárdos csel

Egy számítógép, egy frissítő kávé, egy óra. Alighanem ezekre volt szüksége a gyurcsányi unszolásra a főpolgármesteri székre pályázó egykori függetlenobjektívsemleges műsorvezetőnek ahhoz, hogy kidolgozza az úgynevezett programját

álláspont

A DK által kiadott füzetkéből legalábbis nem nézünk ki többet. Persze a Kálmán Olga-féle, kétezermilliárd forintnyi fedezetlen forrás elköltésével járó tervekhez hasonló képtelenségek a Zuglóban vegetáló Karácsony Gergely víziójában is fellelhetők.

Elég, ha arra gondolunk, hogy a kilenc éve változatlan BKV-tarifákat alaposan megvágná, úgy, hogy 2010-ben már történt egy ezer forintos csökkentés, előtte meg évi többszöri emelés volt a megszokott. A közösségi közlekedés mégis folyamatos forráshiánnyal küzd, azaz Karácsony vagy nem tud számolni, vagy szimplán demagóg – mint az őt támogató, megroggyant utódpárt üdvöskéje, Horváth Csaba, aki egyenesen ingyenességgel kampányolt. Hiába. Kerpel-Fronius Gábor meg majdnem végig tud mondani egy mondatot ő-zés nélkül, és ő is szabad Budapestet szeretne.

Ezek tehát a programok, ezeket ütköztetik a szerdáig tartó háziverseny keretében, a ballib médiában olykor napi szinten megrendezett „viták” keretében. A sületlenségek viadala, mondhatnánk, hiszen mintha mindegy is lenne, miről hadoválnak a jelöltek, csak legyen benne hevület, és persze – ahogy azt az elmúlt évtizedekben megszokhattuk – Orbán Viktor sűrű emlegetése. Ha jól dekódoljuk a kényszeredett vetélkedőt, a résztvevők közül valójában senki nem hisz semmiben, az ígéretcunami alatt végig csuriban van a kezük.

Nem csoda. Kálmán Olga pár hete még kizárta, hogy átlépjen a politika oldalára, Kerpel-Froniusról meg azt sem tudtuk, hogy létezik. Egyedül Karácsony volt akkor ringben, aki az előválasztási bohóckodás második fordulójára az esélyesek nyugalmával készült ráfordulni, mondván, csak megveri a mindenkivel összebalhézó Puzsér Róbertet.

Aztán jött május 27-e és Gyurcsány Ferenc. Ne tévedjünk: ez az egész hóbelevanc továbbra is ugyanaz az egymást is utáló, a másik szavazótáborát csábítgató, némi sarzsiért a sajátjait is eláruló bagázs, mint az EP-választás előtt. Csakhogy azon a voksoláson született egy olyan eredmény, amely egyrészt a Fideszt még erősebbé tette, másrészt váratlan átrendeződést mutatott az ellenzéki térfélen. Vagyis itt az idő újraszeletelni a tortát, ami egyébként kisebb lett! Márpedig szeletelésben a bukott miniszterelnök a király. Érdemes felidézni: Gyurcsány kitúrta a miniszterelnöki székből a saját pártja által jelölt Medgyessy Pétert, átvette a vezetést az MSZP-ben, amelyet eladósított, majd otthagyott. Új formációjával pedig 2011 óta azon dolgozik, hogy egykori csapatát a lehető legfurmányosabb módon felaprítsa. Hol együttműködést, hol külön indulást követel, érdekeinek megfelelően. Legutóbb az EP-választáson vitt be egy gyomrost a szociknak, akiktől végre sikerült érdemben támogatókat elcsakliznia, saját felesége előtérbe tolásával, Karácsony kiszorításával. Aztán jött az újabb szemét húzás, Kálmán Olga indítása, akihez képest azért kevesebb meglepetésfaktort hordoz az ismeretlen momentumos.

De Gyurcsány itt aligha fog megállni. A modern baloldalról szóló, k…szott jó dolgozataiban már évekkel ezelőtt kifejtette, csak nem figyeltek rá az érintettek, hogy a teljes ellenzéki térfél bekebelezése a célja. Odáig már eljutott, hogy ő diktálja a tempót azon az oldalon. Ellenfele valójában nem a Fidesz, legalábbis egyelőre, hanem azok a politikusok, akik a bekebelezési tervében akadályozzák. Minden, amit lép, ennek függvényében értendő.

Úgyhogy alighanem a legkevésbé őt érdekli Kálmán Olga kétezermilliárdos programja.

Kapcsolódó írásaink

Pálffy Lajos

Pálffy Lajos

Verd meg a pásztort…

ĀDe most nem a könyvek sorsáról lesz szó, hanem a pásztorokéról. A pásztorokéról, akik hitükkel, jóságukkal, gondoskodásukkal, útmutatásukkal kiérdemelték a nyáj tiszteletét és szeretetét