Nagy Ervin

Vélemény és vita

Elemzők manipulálta előválasztás

Az elmúlt napokban két, egymásnak igencsak ellentmondó kutatás is napvilágot látott a főpolgármester-jelöltségért zajló ellenzéki versengésről

Az IDEA Intézet szerint az előválasztás egyértelmű esélyese Kálmán Olga, akit jócskán lemaradva követ Karácsony Gergely, míg a Publicus azt mutatta ki, hogy az ellentmondásos zuglói polgármester alkalmasabb a Demokratikus Koalíció üdvöskéjénél. Nem kicsit, nagyon.

A számok azonban zavarba ejtő különbséget mutatnak. Akkorát, amekkora akkor sem jönne ki, ha esetleg más típusú kérdést tettek volna fel a kutatók. És akkorát, amit nem lehet arra fogni, hogy a megkérdezettek esetleg hőgutát kaptak, és összevissza, napról napra változtatják a véleményüket. Talán az objektívnak vélt, a függetlenségükre oly büszke közvélemény-kutató intézetek is lassacskán beszállnak az ellenzéki előválasztás küzdelmeibe?

Az IDEA Intézet szerint jelentős fölénnyel vezeti az ellenzéki főpolgármester-jelöltek népszerűségi listáját Kálmán Olga, akire a megkérdezettek 44 százaléka adná a voksát, ami 18 százalékponttal haladja meg Karácsony Gergely népszerűségét, akit kissé lemaradva a Momentum jelöltje követ (18 százalék). Azaz arra a kérdésre, hogy az előválasztáson kit tart alkalmasabb kihívónak az ellenzéki szavazó, megközelítőleg a válaszadók fele mondta azt, hogy a balliberális oldalról induló, majd egy kis kanyarral a Jobbikba beleszerető, de önmagát mindig objektívnek nevező, ma pedig a Gyurcsány–Dobrev-párt bizalmát élvező egykori tévésztár a favorit. Meglepő eredmény, amire felkaphatjuk a fejünket, és sóhajthatunk egy jó nagyot, még akkor is, ha az uniós parlamenti választások eredményei alapján megmagyarázható az, hogy a Gyurcsány Ferenc által előretolt női politikusok népszerűsége relatíve magasan van. No de ekkora különbség azért felvethet néhány kérdést – amit burkoltan fel is tett Karácsony Gergely, a nagy vesztes.

Az intézet egyik vezetője azonban nyilatkozatában tompítani igyekezett a hihetetlen különbséget. „Úgy tűnik, hogy a szocialista–Párbeszéd-szavazók még nem ébredtek rá az előválasztási kampányra, még nem érzik úgy, hogy érdekeltek lennének, értelme lenne elmenni a választásra. Amivel mi számolunk az induló számokhoz képest, hogy Karácsony Gergely jobbakat fog a következő mérésünkben produkálni, már csak azért is, mert az MSZP–Párbeszéd-tábor is ébredezhet, magyarán az aktivitásuk növekedhet, úgyhogy ezeket a rajtnál lévő számoknak kell tekinteni” – magyarázta a nem éppen jobboldalisággal vádolható Böcskei Balázs a nagy titkot. Majd hozzátette azt is, hogy nem szabad még messzemenő következtetéseket levonni. Diplomatikus és kockázatmentes magyarázat, a választópolgárhoz viszont csak annyi jut el, hogy „jé, ez a Kálmán Olga tényleg le tudja váltani Tarlóst”.

Az ugyanekkor megszületett, ám néhány nappal később közzétett másik tanulmány, amelyet a Publicus Intézet publikált, éppen ellentétes megállapításokat tesz. Ugyan a kérdésük kissé más volt, hisz inkább arra vonatkozott, hogy kit tartanak alkalmasabbnak arra, hogy főpolgármesterként vezesse a fővárost, de akkor is megdöbben­-tően más eredményeket kaptak. Szerintük Tarlós népszerűsége kopik ugyan, de még mindig a válaszadók 48 százaléka látja alkalmasnak, amivel első helyen szerepel. A második és a harmadik hely azonban már meghökkentőbb képet mutat. Az előválasztás első fordulójában győztes, ám nullaszázalékos párttal a háta mögött hasító zuglói vezetőről a válaszadók 46 százaléka hiszi el, hogy sikerrel vezetné Budapestet, miközben a DK jelöltjét, Kálmán Olgát csak a válaszadók 37 százaléka tartja alkalmasnak a főváros irányítására. A Momentum ismeretlen jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor – aki nemrég még droidoknak nevezte a fideszes szavazókat, most pedig a megsértettek támogatá­sáért is könyörög – sikerében a budapestiek 26 (!) százaléka bízik. Most legyen egyenes gerincű politológus a talpán, aki ezt meg tudja magyarázni! Habár Szókratész, pontosabban Platón óta tudjuk, hogy a nyelv (retorika) nagy hatalom, hisz mindennek az ellenkezője is bebizonyítható, és hiába próbált a logika eszközével később Arisztotelész ebben a kérdésben rendet tenni, ez nem sikerült, így kétségem sincs, hogy egyes elemzők képesek lesznek majd rá. És valószínűleg nemsokára meg is kapjuk az abszurd bukfencekkel tarkított értelmezést, amit nyugodtan nevezhetünk előre is süketelésnek, mégis el kell gondolkodnunk bizonyos kérdéseken.

Két, inkább baloldali, illetve liberális kutatók által készített; engedjük meg, hogy objektív módon feldolgozott eredményről van ugyanis szó. Nem  akarok senkinek az objektív-független lelkébe taposni, de azért a kérdést felteszem. Vajon a közvélemény-kutató intézetek (ismét) beszálltak a belpolitikai csatározásokba? Minket pedig (ismét) megfosztottak attól az illúziótól, hogy vannak objektív mérések, amelyek nem azért készülnek el, hogy manipulálják a választópolgár döntését.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Egy világ vagy egy se

ĀA németek hetvenegy százaléka fél válaszolni az iszlámra és a bevándorlásra vonatkozó kérdésekre, ötven százalék nem szívesen beszél a zsidókról és a lágerekről, de éppígy kellemetlen számukra, ha az AfD-re kérdeznek rá

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom