Nagy Ottó

Vélemény és vita

Családbarát ország

Nem mindegy, hogy a fiataloknak milyen családképet közvetít a média, nem mindegy, hogy azon keresztül milyen értékekkel, mintákkal találkoznak, a családi életet milyen formában mutatják meg nekik

álláspont

Erről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt tegnap. Ehhez csak annyit érdemes hozzátenni, hogy minél fiatalabb korosztályról van szó, ez a közvetítés, mintaadás, amikor még nyiladozik az értelem, sokkal fontosabb. Mert a „haladó” média egyre fiatalabb korban kezdi az „érzékenyítést” mindenféle másság elfogadásának érdekében. Ami hülyeség, mert akik erre törekednek, azok kötelező jelleggel teszik ezt, és nem hagyják meg a választás szabadságának lehetőségét. A gyerekek meg amúgy is zsinórmértékkel mérnek. Ennyit a liberalizmusról.

Pedig e területen jól jönne a segítség, egy kis buzdítás, tudatosítani és rögzíteni, hogy a gyermekvállalás nem szégyen, a családalapítás se az, és nem baj, ha a gyerek vagy gyerekek úgy nőnek fel, hogy ott van mögöttük anya és apa. A nagyszülők és a testvéreik. És nincsenek szülő egyek, se kettők, se elvtársak, se polgártársak. Az se baj, ha minél több gyerek és szülő megérti, a demográfiai problémákat önerőből kell megoldani, nem bevándorlásból. A németek majd rádöbbennek egyszer, hogy csak a lakosság számát gyarapították a bevándorlók, a nemzetet nem. Itthon ezt egyre többen ismerik fel, ahogy egyre többen vannak azok is, akik nem a bevándorlásban, hanem a családokban látják a jövőt.

A kormány is ezt a vonalat erősíti, és Európában, de talán a világon is egyedülálló módon segíti a családokat, alakítja érdekükben politikáját. A költségvetés például évek óta a családok érdekeit szolgálja – persze a 2010 utáni időszakról beszélünk –, és ennek mentén az ő érdeküket szolgálja számos intézkedés. Például a családi otthonteremtési kedvezmény, amiről a hepciáskodóknak és a botmixeres momentumosoknak is érdemes tudni, hogy 2016 elejétől idén március végéig összesen nyolcvankétezer csokszerződést kötöttek 256 milliárd forint értékben. És biztosak lehetünk benne, az a nyolcvankétezer ügyfél önként és dalolva ment a bankfiókokba. És ez csak a csok, emellett ott vannak a családi adókedvezmények, a nőknek a diákhitel-kedvezmények, hiszen három gyermek esetén ezt az összeget sem kell visszafizetniük az édesanyáknak. Július elsejétől igényelhető a babaváró támogatás, a használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és a jelzáloghitelek egy részét is elengedik. Emellett folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, január elsejétől pedig bevezetik a legalább négygyerekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet is.

Hogy ezeket forintosítsuk, hívjuk segítségül az Állami Számvevőszék jelentését, amelyből kiderül, hogy a családtámogatásra fordított költségvetési források, adó- és járulékkedvezmények aránya a GDP-ben folyamatosan emelkedett: a 2010. évi 3,5 százalékról 2018-ban már 4,8 százalékra. A családpolitikai támogatásokra szánt költségvetési források összege pedig a 2010 és 2018 közötti időszakban megduplázódott, vagyis 960,2 milliárd forintról 1929,1 milliárd forintra nőtt. Összehasonlításként: NATO-vállalásként honvédelmi célokra a GDP két százalékát kell fordítani. Viszont a nemzetet így, egy puskalövés nélkül is lehet szolgálni, gyarapítani.

Fontos hangsúlyozni, a vázolt támogatások „igénybevétele” nem kényszer, nem kötelező, csak lehetőség, aki akar, élhet vele, nem tukmálják rá senkire. Ezt érdemes észben tartani, mint ahogy azt is, hogy a gyerek sem kényszer, hanem boldogság.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

Angyalszárny suhogása

Ā„Magyarországot úgy lehet talpra állítani, ha mindenütt fölemeljük. Fölemeljük Kisizsákot és Nagykanizsát, Somogysámsont és Budapestet, Kőszeget és Kalocsát. Minden kövét, gerendáját, tégláját, darabját…”

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Sok az eszkimó, kevés a fóka

ĀLehetett rá számítani, hogy az európai parlamenti választások gyászos szerepléseit követően az ellenzéki oldalon megkezdődik az élet–halál harc