Putsay Gábor

Vélemény és vita

Partner az adósságfinanszírozásban

Két legyet ütött egy csapásra a kormány a magyar állampapír-piacon

álláspont

Egyrészt adómentessé tette a megtakarítási célú lakossági államkötvényeket, másrészt bevezette a rendkívül kedvező kamatozású és biztos befektetést hozó Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz). Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten a MÁP Plusz elindítása előtt közölte, új fejezet nyílik a Magyar Államkincstár történetében és a lakossági megtakarítások esetében is. A miniszter nem is tévedett sokat, hiszen az új állampapírból egyetlen hét leforgása alatt 529 milliárd forintot jegyeztek a lakossági befektetők, ami minden idők legmagasabb forgalmi adata. Ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból. Az eddigi csúcsot 2017-ben az 1MÁP tartotta, akkor kevesebb mint feleannyiért, kétszázhatmilliárd forintért vásároltak az egyéves kötvényből.

A szokványosnak nem mondható érdeklődés hátterében az áll, hogy az új állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetés a lakosság számára, amely nemcsak adómentes, de magas kamatozású is, öt év alatt 27,35 százalékos hozamot biztosít. Egyrészről. Másrészről viszont az, hogy – leginkább – a gazdasági növekedés és a hetvenöt hónapja tartó reálbér-növekedés hatására több ezer, becslések szerint nyolcezermilliárd forintnyi készpénz halmozódott fel a lakosságnál. Ennek egy része pedig otthon „pihen”, ugyanis a lakosság ódzkodik a kockázatos és a kevés hozamot nyújtó befektetésekbe rakni a pénzét. Ebben a helyzetben kellett megtalálni az összhangot, ami egyrészt egyezik a lakosság igényeivel és lehetőségeivel, másrészt az államot segíti az adósságfinanszírozásban. Merthogy a lakosság a legnagyobb partner abban – nemcsak nálunk, máshol is –, hogy megtakarításai révén kiszámíthatóan lehessen finanszírozni az államadósságot, ami itthon még mindig hetven százalék a bruttó hazai termékhez viszonyítva, és ennek huszonhárom százaléka devizakötvény, pedig ez az arány 2010 óta csaknem harminc százalékot csökkent. A belföldi finanszírozás növekvő arányát ugyanakkor a hitelminősítők is kedvezően ítélik meg, ezt már a februári felminősítések alkalmával is kiemelten pozitív tényezőként vették figyelembe.

Így az állampapír nemcsak a befektetők számára előnyös, hanem hazánk stabilitását is erősíti. Ebből adódóan a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2023-ra tizenegyezermilliárd forintra növekedjen a lakossági állampapír-állomány. A legutóbb beérkezett adatok alapján ez az összeg elérte a 8060 milliárd forintot, köszönhetően annak, hogy a MÁP Plusz rendkívül jól teljesített az első héten.

Az új állampapír bevezetése a kormány 13+1 pontos új gazdaságvédelmi akciótervének a 11. pontja, és ugyancsak annak a tervnek a részét képezi a foglalkoztatás terheinek a csökkentése is. Ezek közül is az egyik legfontosabb a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése. A Pénzügyminisztérium a magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményére hivatkozva kezdeményezte a szocho két százalékpontos csökkentését, aminek eredményeként a munkát terhelő adófajta mértéke 17,5 százalékra mérséklődik júliustól a parlament tegnapi döntésének értelmében. Emellett 2020-ban a kisvállalati adó mértéke egy százalékkal csökken, ami negyvenezer hazai vállalkozásnak jelent könnyebbséget.

A jövő évi költségvetés tervezete ugyanis a családvédelem mellett arra épül elsősorban, hogy az állam az adócsökkentéssel és a foglalkoztatás ösztönzésével védje a magyar gazdaság eredményeit. A gazdaságban és a foglalkoztatás terén elért eredmények újabb jövedelememelkedést eredményeznek, így minden bizonnyal jut állampapírra is.

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Olasz macera

ĀA görög adósságrobbanás hagyományos bombához hasonlítható, ami végül is főként Görögországot pusztította, de az olasz már atombomba lenne, és nem ismerné az országhatárokat

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Jó volna érteni

ĀBizony jó volna sok-sok intézkedést, történést érteni, amit helyettünk és nevünkben tesznek a politika szereplői

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom