Veczán Zoltán

Vélemény és vita

Sem cáfolni, sem megerősíteni

Nem gondolja, hogy úgy kéne gondolnia, ahogy én gondolom?

– Jó napot, Jacob Gips vagyok a Faék Newstól. Zavarhatom egy percre, Politikus úr? Szeretnénk némi közéleti témát csempészni a limonádéműsoraink közé, hogy ne mindig kétfejű borjakról közvetítsünk.

– Persze. Kérem, mi így és emígy gondoljuk leginkább. Fontos lenne, hogy változást érjünk el nem is egy, hanem egyenesen több dologban. Erről készítettünk egy huszonhat pontos akciótervet, kérem, itt meg lehet tekinteni.

– Ez elég bonyolult tervnek tűnik, önök mégis csak két szóban kommunikálják ezt az embereknek. Miért?

– Mert az emberek az egyszerű, egyenes beszédet kedvelik. A magvas, tömör gondolatokat.

– Számos kritikával illették az Ellenfeleiket. Miben nem értenek leginkább egyet velük?

– Nemcsak az a baj, amit csinálnak, hanem hogy ez szöges ellentétben áll azzal, amit közben mondanak. Az egyik legnagyobb rákfenéjük, hogy demagógok. Pár szóba sűríteni egy egész programot lehetetlen – ezt mindenki tudja. Szóval, nekik vagy ötletük sincs, merre tovább, vagy titkolják, hogy mit akarnak. Tehát hazudnak, tehát ideje lemondaniuk, elásniuk magukat, és sóval behinteniük a saját helyüket. Ebben készséggel állunk a rendelkezésükre, ezt jeleztük is nekik, de választ persze nem kaptunk tőlük. Ez is elég sokatmondó…

– Idefele olvastam, természetesen eléggé felületesen, a programjukat. De a második pontig eljutottam, szóval most belekötök: nem gondolja, hogy ha innen pénzt vesznek el, oda pedig átcsoportosítják, akkor itt kevesebb pénz lesz, ott pedig több?

– Nem, természetesen nem. Ott is több forrás lesz, meg itt is.

– De nekem ez a terület fontos, ahonnan elvonnának. Nem gondolja, hogy akkor nem kéne elvonni?

– Nem elvonásról lenne szó, hanem reformról. Racionalizálásról. Itt egy kicsit nyesünk, ott is egy kicsit, és végül több lesz az egész.

– Ne haragudjon, már nem figyelek igazán a válaszaira, mert bekattant, hogy a Nekem Fontos Dolog csorbát szenved, vagy legalábbis én úgy hiszem, tovább pedig úgysem olvasgatom a programfüzetüket, mert a végén még kiderül, hogy nincs igazam, és akkor nem érthetem félre szándékosan magukat, pedig már elég jó címet adtam fejben az anyagnak.

– Semmi gond, én sem szeretem a normális kérdéseket, mert még én is csak átfutottam a programot. Kellett ilyen hosszúra írnia annak a sok háttérhülyének, ugyebár.

– Most megfogtam, most elszólta magát! Csak azt nem tudom, hogy veszélyesnek vagy nevetségesnek mutassam majd a kész anyagban.

– Próbálja a kettőt párhuzamosan, ha javasolhatom. Nem túl sikeres, de eléggé elterjedt taktika.

– Legyen szíves, ne mondja meg, hogy mi a sajtó dolga! Figyeljen, mert most felteszek egy mester­riporteri kérdést, ezzel tavaly Wurlitzer–díjat nyertem. Szóval a Nekem Fontos Dolog kapcsán: nem gondolja, hogy úgy kéne gondolnia, ahogy én gondolom?

– Ezt jelenleg sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, ráadásul házon kívül vagyok. Keresse a szóvivőmet, viszlát!

Kapcsolódó írásaink

Ulicza Tamás

Ulicza Tamás

May-repülés és angolos távozás

ĀA brit miniszterelnök előbb kilépett, mint az Egyesült Királyság. Theresa May múlt heti lemondása egy hosszú folyamat végeredménye, amely nem tegnap kezdődött, és nem is 2016-ban

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Kell egy csapat

ĀBrüsszelt nem lehet egy huszáros rohammal bevenni, előbb a fejeket kell kitisztítani, a gátlások alól felszabadítani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom