Nagy Ottó

Vélemény és vita

Folytatódó adócsökkentések

Múlhatatlan politikatörténeti pillanat Lendvai Ildikó emlékezetes alakítása, mikor a kamerák kereszttüzében hangsúlyozta: Nem lesz gázáremelés

álláspont

Aztán mindenki szembesülhetett a meztelen szocialista valósággal. Ezzel a baloldali őszinteséggel érdemes szembeállítani azt, hogy jövőre meg nem lesz adóemelés – és mondhatjuk, hogy megint nem lesz. Igaz, ezt senki nem harsogja a kamerák előtt, nem affektál, nem csinálja hozzá a műsort. Még azt is mondhatjuk, hogy a tavalyi, igazán impozáns számokat tükröző költségvetési tervezet mellett az adócsomagot szinte csendben, észrevétlenül terjesztették a parlament elé.

De mielőtt erről beszélnénk, ugorjunk vissza egy kicsit az időben, egészen 2014-ig. Ez volt ugyanis az első év, amikor nem volt adóemelés, és új adót sem vezetett be a kormány. Az Orbán-kormány, természetesen. Az intézkedések 260 ezer kiskeresetű családot érintettek kedvezően. A következő évben az adórendszernek köszönhetően 240 milliárd forint maradt a családoknál.

A kormány a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönözte, a házasságkövetést követő két éven át havi ötezer forint adócsökkentést kapnak az első házasok. Hozott adócsökkentést a 2016-os év is, ekkor az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra csökkent, ami 120, a sertésáfa öt százalékra mérséklése 25, a kétgyermekesek adókedvezményének bővítése 15, az illetékcsökkentés tízmilliárd forintot hagyott az embereknél. Az esztendő kiemelkedő eseménye volt a novemberi bérmegállapodás, amely hat évre rögzítette a béremelések és az adócsökkentések rendjét.

A tej, tojás és baromfihús áfája 2017. január elsejétől csökkent öt százalékra, az éttermi szolgáltatások és az internet áfakulcsa is 18 százalékra mérséklődött. A családi adókedvezmények gyermekenként 15 ezer forintra emelkedtek, és a kormány meghirdette az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját is, amire 211 milliárd forintot fordított a költségvetésből. Utóbbi része volt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés. Adóváltozások 2018-ban is voltak, a szociális hozzájárulási adó (szochó) 19,5 százalékra csökkent, folytatódott az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, öt százalékra mérséklődött az internet forgalmi adója. Nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye. Az adócsökkentések összege 260-280 milliárdra tehető.

A szochó amely öt éve még 27 százalék volt, 2019-ben további két százalékkal 17,5 százalékra csökkent. A családi adókedvezmények két gyermek esetén elérték a havi negyvenezer forintot, a nyugdíjasoknak pedig munkavállalás esetén csak személyi jövedelemadót kell fizetniük.

Az UHT és az ESL tej áfája is öt százalékra csökkent, amivel húszmilliárd forintot spórolhatnak a családok. Így érkezünk el 2020-hoz, amikor a tervek szerint 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, nulla százalékra csökken átmenetileg a reklámadó, a szálláshely-szolgáltatások áfája – a négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett – 18 százalékról öt százalékra zsugorodik. A feltöltési kötelezettség megszüntetése 150-170 milliárd forintot hagyhat minden évben öt hónappal tovább a gazdaság szereplőinél.

Amennyiben úgy döntünk, hogy az egész liberális, baloldali gyülekezetet, amelynek soha semmi sem jó – és vércsetermészetüket ismerve, ha magukról van szó, soha semmi sem elég – híven megtestesíti Lendvai elvtársnő, már csak annyi a dolgunk, hogy megkérdezzük, kell még mondani valamit, Ildikó?

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Klímaváltozás és migráció

ĀA klímaváltozás valóban nem ismer határokat, ahogy az illegális bevándorlás sem. Miért is kell egymással szembeállítani a két problémát?

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Nyelvőrség

ĀRebesgetik, egy-egy szónál az is szabályos lesz, ahogyan a legtöbben el szokták rontani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom