Bán Károly

Vélemény és vita

A kapitány és a vasorrú bába

Az európai parlamenti választás után – az ellenzék minden szereplője sikerként élte meg, hogy megakadályozták a Fidesz „kétharmadát”(?) – a diadalt aratók látványos önfelszámolásba kezdtek

álláspont

A „második erő”, a Jobbik elnöksége lemondott, bár a törülközőt csak az őszi önkormányzati választást követően dobják a ring sarkába. Az LMP vezetése habozás nélkül leköszönt, és tegnap megváltak Puzsér Róbert főpolgármester-jelölttől is, aki pedig nekik mondott búcsút menesztése előtt. Az MSZP úgy kezdett tisztogatásba, hogy a pártelnök udvariasan megkérte a patkányozó Bangóné Borbély Ildikót, méltóztasson lemondani a parlamenti frakcióvezető-helyettesi sarzsijáról, s úgy mellesleg kirúgták a főbűnös kommunikációs igazgatót is.

A baloldali megújulás állandó eposzi kelléke lett a kommunikációs igazgatók reptetése. Így járt korábban Déri Balázs, aki a bajai kamuvideó miatt vitte el a balhét. Hasonló sorsra jutott Kerényi György, akit a Botka-érában a miniszterelnök-jelölttel együtt kergettek el mint liberális csökevényt. Nem szólva Nyakó Istvánról, akit azért került lapátra, mert Gyurcsány egyik táskahordozójáról azt állította, hogy egy szekszárdi pincészet előtt fideszesekkel mutyizott. Miután az MSZP-ben tudják, hogy az egykor a soraikat gyengítő bukott miniszterelnök embere ilyet sohasem tenne, a szocialisták korábbi elnöke, Molnár Gyula azonnal útilaput kötött Nyakó elvtárs talpára.

Igaz, Nyakó számára az áristom csak három hónapig tartott, és miután az elnök is repült, persze, hogy visszavették. Amennyire tudjuk, Nyakó annak az Ujhelyi Istvánnak a nyomására lett ismét kommunikációs vezető, aki Bangónéhoz hasonlóan patkánykormányozott. Ráadásul azt a kampányt is irányította, amelyben a szocialisták hűséges parazitáikkal, a párbeszédesekkel gyengítve magukat 6,62 százalékos történelmi vereséget szenvedtek múlt vasárnap. Jutalmul az egyke szocialistát, Ujhelyit az európai parlamentbe küldték. Az az apróság sem számított, hogy a politikus minimum korrupciós ügy gyanújába keveredett. Talán éppen ezzel összefüggésben Ujhelyi 2014-ben nem átallotta vagyonnyilatkozatát is meghamisítani, egy olyan örökölt ingatlan kapcsán eltitkolni haszonélvezeti jogát, amelyben Nyakó elvtárs is – mint azt egy bulvárlap megírta – minden évben egy hetet nyaral.

Az erkölcs, mint olyan, nem játszik a szocialisták csapatában. Talán éppen ezért is előbb a baloldali elvek koptak el, aztán a tagság fogyott el, mára választó is alig maradt. A munkás szót szocialista politikus öt éve nem ejtette ki a száján. Mint azt Szanyi Tibor, az EP-ből kiszoruló, utolsó baloldali mohikán írta tegnap közzétett nyílt levelében, „(…) mások leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon”. Odáig jutottunk – írja Szanyi a párbeszédes Jávor Benedekre utalva –, hogy most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdünk. Mit is mondhat erre egy normális ember? Azt, hogy „szavazzon rátok a vasorrú bába”!

A párt támogatottságának visszaesését, a szembenézést 2010 óta elmulasztó-elszabotáló MSZP-be Szanyi kapitány az alábbi sorokkal döfi bele a nagykést: „Sokszor mélázunk azon, hogy lehet a magyar nép olyan birka, amilyen. Rossz hírem van: mi, az MSZP-ben nagyobb birkák vagyunk!” Szanyi, aki pártelnök is lenne, a süllyedő hajó fedélzetéről küld morzejeleket, Balra, magyar! címmel.

Talán későn. Már akkor kellett volna, amikor Horn Gyula figyelmeztette: „Egyedül vagyunk, Tibor!”

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A Fájó Szív Könyve

ĀCsoóri Sándor írja Kosztolányiról, hogy a Trianon utáni gyötrelmes, mélylélektani katasztrófának ő volt az egyik főszereplője, s az egyik legnagyobb túlélője

Kondor Katalin

Kondor Katalin

A takarításról

ĀEurópa migránspárti, s ez ügyben határozott nyilatkozattételre nem hajlandó vezetői azt mondják (bocsánat, hazudják), békében élünk