Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

A visszatérő

Átalakulóban van tehát az ellenzéki térfél, a viszonyokat és a valós teljesítményt tekintve azonban egy dolog biztos: még a kormányrúd közelébe sem szabad engedni ezeket a fazonokat!

álláspont

Az MSZP erősebb lesz, mert végre nem a párt belső vitáival foglalkoznak a jövőben. Mesterházy Attila exelnök, különösen az EP-választás eredménye tükrében, ma már aligha ért egyet 2011-es önmagával, aki Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök dezertálása kapcsán fogalmazta meg akkor az idézett megállapítást. A szocialisták azóta elfogyasztottak pár elnököt, lefaragták a 2010-es bukta idején sem rózsás, ám a középpárti státushoz még elegendő támogatottságukat, s magukra vállaltak egy politikai parazitát, a Párbeszédet.

Gyurcsány ezzel szemben megfogadta a Michael Jackson-imitátor tanácsát – Mesterházy ugyanis a DK megalakulásakor sok sikert is kívánt neki „ahhoz a munkához, amibe belekezdett”. Ez a munka pedig nem más volt, mint az általa – az országgal együtt – padlóra vitt baloldal visszaszerzése, ezzel párhuzamosan a kommunista utódpárt bedarálása. Bár a mostani voksolási teljesítmény a szavazókat egymástól elcsaklizó ellenzéki pártok tekintetében pusztán pillanatfelvételnek is betudható, annyit rögzíthetünk, a DK rendesen rászámolt a szocikra, s komoly lépést tett a gyurcsányi hadművelet megvalósítása felé. A kampány után a hatásos MSZP-szavazómágnesnek bizonyuló Gyurcsányné mögül ismét előbukkanó exkormányfő ugyan éppen szerénykedik, illetve békejobbot nyújt riválisai felé, mégsem túlzás azt feltételezni, hogy már feni a kést, amit Tóth Bertalanék nyakához készül tartani. Lesz itt fogak csikorgatása!

A színfalak előtt a rossz zsaru szerepét bevállalja a poszt-SZDSZ Momentum, Fekete-Győrék már nyíltan az EP-választás előtt köttetett alkuk újragondolása mellett kardoskodnak. Noha pár hete még azt mondták, nem neveznek be a közös ellenzéki főpolgármester-jelölti castingba, kiderült, mégis. A botrányról botrányra bukdácsoló, törpepárti Karácsony Gergely és a kissé sértődékeny Puzsér Róbert újabb kihívója állítólag egy ötvenkét éves rendszerszervező.

Apropó Karácsony! A szocialisták kissé besült csodafegyvere a dunai hajókatasztrófából sem átall politikai tőkét faragni: miután Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök is teljes körű vizsgálatot rendelt el, maga is effélét követelt. Arra pedig, hogy a zavaros zuglói pénzügyekben végül az Állami Számvevőszék lesz kénytelen rendet vágni, csupán heveny diktatúrázás volt a válasz.

Közben a mindent – is – tudó demokraták és megmondóemberek frontján ugyancsak megindult az átrendeződés, már az MDF-et előbb meggyalázó, majd sírba tevő Herényi Károly és a jobbikos háttérmunkával operáló hódmezővásárhelyi bezzegpolgármester, Márki-Zay Péter is Gyurcsányékat méltatja újabban. Sőt a hírek szerint felébredtek a partvonalon tengődő gyurcsányis­ta alvó ügynökök is az MSZP-ben. Hallani, a korábban az LMP-től ismerős „se Orbán, se Gyurcsány” vezérelvet elvető Momentum és a DK emberei pedig immár puszipajtásokként egyezkednek a háttérben az őszi önkormányzati választás kapcsán, ami a tavaly még ugyancsak kormányváltásra készülő Jobbiknak sem jelent túl sok jót. Mindezek után a szocialista választmány mai ülése vélhetően nem pusztán az önfelszámolással felérő történelmi vereség feletti kesergésről, hanem Magyarország legelutasítottabb politikusáról is szól majd. Akinek a munkájához ezúttal aligha fognak sok sikert kívánni az egykori párttársak. És persze lesz belső vita is, mégpedig arról, ki élvezze öt évig a brüsszeli sarzsit, Ujhelyi, Szanyi vagy esetleg Jávor Benedek.

Átalakulóban van tehát az ellenzéki térfél, a viszonyokat és a valós teljesítményt tekintve azonban egy dolog biztos: még a kormányrúd közelébe sem szabad engedni ezeket a fazonokat!