Nagy Ottó

Vélemény és vita

Tuti tipp

A kormány állandó célkitűzése a gazdasági növekedés fenntartása. Ez nem fellengzős kijelentés, minden normális kormánynak ezen kellene dolgoznia, csakhogy itthon ez nem volt mindig így

álláspont

Bizonyos kormányok alatt ugyanis mi voltunk az unió sereghajtói, mert a gazdasági bővülés a béka feneke alatt volt. Szerencsére onnét egy másik kabinettel, szép lassan és sok munkával kikecmeregtünk, közben fejlődtünk, gyarapodtunk, annyira, hogy a tavalyi ötszázalékos GDP-bővülés dobogós helyet ért az unióban.

A még mindig kétkedőknek és állandó rosszakaróinknak idén már az első negyedévben is letörtük a szarvukat, mert, idézve Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédét, „az országgyűlési választás óta eltelt egy évben a magyar gazdaság eredményei tovább javultak, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, az első negyedévben a nemzeti össztermék 5,2 százalékkal bővült”. Az unió teljesítménye azonban már „kevésbé rózsás – mondta a miniszterelnök –, a régi tagállamok növekedése lassul. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, és minden évben meg is kell haladni az európai bővülést. Reális cél az EU átlagát két százalékponttal meghaladó növekedés.”

Tiszta beszéd, elérhető cél. Hozzátenni csak annyit kell, az is nagyon fontos, hogy a gazdaság jelenlegi bővülése nem hiteleken nyugszik, mint a 2000-es évek első évtizedében. De nem ám, kiegyensúlyozott makrogazdasági keretek között jött létre, ahol az adósságszint is folyamatosan csökken. Akárcsak a munkanélküliség, amit sikerült három és fél százalékra szorítani. Ez azért fontos, mert a növekedés meghatározó, ha nem a legerősebb motorja a munkahelyteremtés.

A cél tehát világos, ehhez jár gazdaságvédelmi akcióterv is, amelynek részleteit tizenhárom plusz egy pontban tegnap ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter. Ennek értelmében a szociális hozzájárulási adó két százalékkal csökken, július elsejétől 17,5 százalékot kell fizetnie a munkáltatóknak – így százötvenhatmilliárd forint marad náluk. A kisvállalati adó mértéke tizennégyről tizenkét százalékra csökken 2020. január elsejétől, vagyis negyvenezer vállalkozás lélegzik ötmilliárddal könnyebben. Megszűnik az eva, a különböző járulékokat összevonják, egy egységes járulék lesz.

A kormány eltörli az adóelőleg-feltöltési kötelezettséget, az elvonásokat december 20. helyett május 20-ig kell megfizetni. Tizennyolcról ötszázalékosra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája. A reklámadó mértéke nullaszázalékos lesz – legalábbis 2022 végéig –, hogy felpezsegjen a piac. A kistelepüléseken az új lakóingatlanok építésénél, felújításánál ötmillió forintig vissza lehet igényelni az áfát, az ősztől pedig a munkásszállók építésének támogatása az önkormányzatok mellett a magáncégekre is kiterjed. Csökkennek a fejlesztési adókedvezmények, érintett lesz hat-hétezer cég. Újabb hitellehetőségekhez jutnak a „sima” és az agrárvállalkozások, évi tizenhétmilliárd forint jut 2020 és 2030 között az öntözési rendszer bővítésére. Jövőre harminckétmilliárddal nő a kutatásra és fejlesztésre fordítható keret, így százötvenhétmilliárdnyi támogatás jut a területre. A plusz pont a stabilitás fenntartása, amiben nagy szerepe van az államadósság csökkentésének, ebben segítséget az új Magyar Állampapír Plusz nyújt.

És ez a „totó” nem mese, mint a film a tizenkét találatról. Itt nem kell hazardírozni, mert amit ezzel a „szelvénnyel” játszanak, annak az egész ország nyertese lesz. Egyik meccs sem lesz döntetlen, mindig a hazai csapat nyer. Az unió átlagához mért kétszázalékos plusz növekedésre visszatérve pedig csak annyit, az EU teljesítményét elnézve teljesen reális célkitűzés.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A Strache-ügy margójára

ĀJan Böhmermann német komikus az osztrák szociáldemokratáknak dolgozik, és jóval a videó megjelenése előtt már utalt a felvételre

Forró Péter

Forró Péter

Tanodák

ĀBombaként robbant a hír: tankötelezettséget vezetett be a Fővárosi Állat- és Növénykert a birtokában lévő cápáknak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom