Forró Péter

Vélemény és vita

Tanodák

Bombaként robbant a hír: tankötelezettséget vezetett be a Fővárosi Állat- és Növénykert a birtokában lévő cápáknak

Tette mindezt azért, hogy a náluk cseperedő ragadozók gondosan megnevelve, kulturált viselkedést tanúsítva kerüljenek be a jelenleg építés alatt álló Pannon Park óriásmedencéjébe. Most hát oktatás alatt van a nehéz félfogású feketeúszójú szirtcápa, a minden rosszcsontságra képes trió, vagyis a rozsdás, a homokszínű és rövidfarkú dajkacápa és az állandóan izgőmozgó, nevével ellentétben pöttyös zebracápa. Jól képzett oktatók igyekeznek megértetni velük a vízi együttélés szabályait, vagyis azt, hogy irigységből nem kell nyomban felfalni egy aranymakrélát csak azért, mert annak szépen csillog a pikkelye, és engedjék bátran tovább úszni a gitárhalat, nem kell felfalni, mert akkor nem penget tovább. Felhívják a nebulók figyelmét arra is, hogy az akváriumkerülés szigorúan büntetést von maga után. Példákat is hoznak mintacápákról, így levetítik neki Cápali és Cápeti, a két kopoltyús zseni történetét, akik szép karriert futottak be a filmbizniszben, hadd okuljanak belőle a tanítványok. Ezt az egész cápanevelde ügyet nem árt újragondolni, esetleg továbbfejleszteni, hiszen nagyon jól használható lenne a humánszférában is.

Az oktatási intézményben külön padsorban ülnének a deviánsok, másikban az antiszociálisok, a harmadikban az erőszakos természetűek, bár az is igaz, nehéz elképzelni akkora oktatási intézményt amelyikbe minden idevaló ember belefér. Mindenesetre hetente lenne vizsga, és a gyakorlati feladatok között olyan tételek szerepelnének, mint a közlekedési konfliktusok békés rendezése, az idősek félrelökésének mellőzése vagy éppen a kulturált sorban állás képességének bizonyítása. A tanfolyam végén a résztvevők a Normális ember diplomával a zsebükben távozhatnának, és boldog arccal vegyülhetnének el a társadalomban. Aki megbukik, két pótvizsgája lehet, ha ezek sem sikerülnek, eltanácsolják a közéletből. Igaz, van olyan elképzelés is, hogy a tananyag elsajátítására képtelenekkel másképpen fognak bánni: egyszerűen a cápák közé vetik őket.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ottó

Nagy Ottó

Tuti tipp

ĀA kormány állandó célkitűzése a gazdasági növekedés fenntartása. Ez nem fellengzős kijelentés, minden normális kormánynak ezen kellene dolgoznia, csakhogy itthon ez nem volt mindig így

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A Strache-ügy margójára

ĀJan Böhmermann német komikus az osztrák szociáldemokratáknak dolgozik, és jóval a videó megjelenése előtt már utalt a felvételre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom