Tamáska Péter

Vélemény és vita

A megosztott ország

Milyen is a németek életfelfogása? Viccelődnek, nevetnek, ha társaságban vannak, talpraesettek, és látszólag kicsattannak az életkedvtől

Belül azonban, ha a történelmükre gondolnak, gyakran inkább szomorúak és megosztottak. Az euró­pai parlamenti választásoknál a választási térkép két országot mutat. Már Freud is, amikor a kollektív tudattalannal és történelmi összefüggéseivel kezdett foglalkozni, megdöbbent azon, hogy a reformáció milyen pontosan a hajdani római limes mentén választotta ketté a németséget: a limestől délre megmaradt a katolikus világ, északon, a római védvonal másik oldalán pedig Luther hívei győzedelmeskedtek.

Most a választási térképen, ha az alternatívok (AfD) és a Die Linke (a kommunisták) a keleti tartományokban elért kiugró eredményeit nézzük, meglehetősen pontosan freudi módon rajzolódnak ki az egykori szovjet birodalom és a nyugati világ határai: Szászországban és Brandenburgban a jobboldali AfD az első, Thüringiában a második helyet szerezte meg. Hogy mi a titka a zöld liberalizmusnak – amely országosan a választások igazi győztese volt –, itt kevésbé értik, mint nyugaton. Ami pedig a régi pártokat, a CDU-t és a CSU-t illeti, azokról a választók egy része már nem hiszi el, hogy egy értelmesebb és emberibb világrend felé vezetnék az országot.

Az AfD és a kommunisták kelet-németországi hívei­n érződik egyfajta averzió a nyugattal szemben. Aki kormányoz, annak a lelkeket is fognia kell, és e téren Honeckerék meglehetősen sikeresek voltak: eszméik és téveszméik az NDK bukása után is képesek voltak az elkeseredett és dühös emberek számát növelni. A döntő élmény az osszik számára az volt, ahogy a wesszik nemcsak a gazdaságuk feletti rendelkezést szerezték meg, de az élet számos vezető posztját is. S most, amikor egyértelművé vált, hogy az európai elit célja egy központosított állam kialakítása a nemzetállamok helyett, a keleti választóban felsejlik a régi, szovjet típusú parancsuralmi múlt, amikor még a hálószobákba is lehallgatókészülékeket szereltek, és a házastársak egymást súgták be. A szocialista kor reminiszcenciái mellett, ami tiltakozás a nyugat pénzügyi és kulturális túlsúlya ellen, vannak más történelmi élmények is, amelyeket csak keleten éltek át az emberek. Az egyik az 1953-as berlini felkelés, amelynek hírére az iparvidéken, Halléban, Leuná­ban és Magdeburgban is véres összetűzések törtek ki a hatalom és a munkások között. A másik a fal ledöntését megelőző hétfői tüntetések, amelyek 1989. október 9-én a „lipcsei forradalommal”, egy nyolcvanezres, a rendőrök által némán végignézett tömegtüntetéssel az egész országot forradalmasította.

Nem véletlen, hogy Björn Höcke, az AfD thüringiai frakcióvezetője tömeggyűlésein a lipcsei jelszó is felhangzik: Wir sind das Volk! (Mi vagyunk a nép!). Nyugaton pedig, amikor hallják, hogy Höcke és hívei a német himnuszból, a még a weimari republika által szentesített Deutschlandliedből a kihagyott strófát, a Deutschland, Deutschland über alles-t éneklik, megborzonganak az örömtől és a félelemtől. S bár a szurkolás romantikus érzés, az, hogy az egykori kelet-berlini csapat, az Union Berlin, a „Vasunió” a Stuttgarttal szemben bekerült a Bundesliga első osztályába, a médiában rögtön fellobbantotta az osszi–wesszi vitát.

A zöldek nagypárttá válása is mutatja az NSZK polgárainak zavarodottságát. Egy kommentárban azt olvastam, hogy ez a gyermekszobák bosszúja. A fiatal szavazó népességet az óvodától az egyetemig a környezetvédelemre nevelik, így a zöldek, akik fiatalok, és képesek a leglehetetlenebb dolgokon nyargalni, rokonszenvesek számukra. A fiatal nemzedék nem veszi - nem is veheti - komolyan a bevett, elaggott pártok képviselőinek szólamait. Romantikus érzület kell az ökológiához is, ahogy romantikus Höcke patriotizmusa is. S ha az aggok által világvégeként beharangozott nagy jobbratolódás Európában úgy tűnik, el is maradt, alapvető tévedés lenne azt hinni, hogy bármi a régi mederben fog tovább folyni. Ki tehet ezért szemrehányást?

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

Gyilkosság vacsorára

ĀKártyavár, Trónok harca – általában ezekhez a könyvekhez és sorozatokhoz szokták hasonlítani a csúcspozíciókért folyó egyeztetést, amely az EP-választás után indult el

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom