Őry Mariann

Vélemény és vita

Hasznos hülyék

Kétfrontos háború kezdődött az európai politikában a választások másnapján

álláspont

Az egyiket az uniós hírmagyarázók, szakértőhadak és bürokraták indították, akik egymást nyugtatják, hogy minden rendben. Valami furcsa oknál fogva ugyanis, ha a jobboldali, bevándorlásellenes pártok nem nyernek mindenhol és sokkoló mértékben, akkor az establishment hívei már legyintenek is. A szakértők egy része kreatívan válogatva megtalálta a számára kedvező adatokat az eredményekben. Ebből hosszú viták is kialakultak a választás másnapján például a Twitter közösségi oldalon. Egyesek azt hangoztatták. hogy ha Matteo Salvini pártja 30 százalék alatt végez, az teljes csalódás, míg mások arra emlékeztettek, hogy 2014-ben a Liga még csak 6 százalékot ért el, szóval becsapja magát az ember, ha nem figyel oda a tendenciákra. Salviniék egyébként 34 százalékot szereztek, szóval a liberális elemzők kellemetlenül fészkelődhetnek a székükben.

Európai szinten kikerülhetetlen tény, hogy a bevándondorlásellenes erők megvetették a lábukat, még ha pár helyen a potenciáljuk alatt is teljesítettek. Részükről azonban még távolról sincs vége a munkának, hiszen ha a szuverenista tábor továbbra is három frakcióra szakadva marad, akkor sosem lesz olyan erős, mint lehetne.

A másik fronton folyik az igazán kemény küzdelem. A választási eredmény ugyanis a hagyományos nagy pártcsaládok, a Néppárt és a szociáldemokraták meggyengülését hozta, fejükre nőttek az zöldek, a liberálisok, és éhesen követelik a részüket. Ahogyan Szijjártó Péter fogalmazott múlt heti interjúnkban: a választás másnapján újranyílnak a személyi kérdések. Míg vasárnap estig a Néppárt valamiért azt hitte, hogy diktálhat, hétfő reggel igen éles megszólalásokban emlékeztették rá, hogy ez távolról sem olyan egyértelmű. Számítani lehet rá, hogy mai informális találkozójukon az uniós állam- és kormányfők közül az eddiginél is többen esnek neki Manfred Webernek, akinek a felkészültségét és tapasztalatát eddig is erősen vitatták. Míg eddig főleg sajtótalálgatások szintjén létezett a téma, tegnap Macron egyik embere nyíltan be is dobta, hogy akár Michel Barnier Brexit-főtárgyalót is támogathatják, hiszen francia. Ha pedig nem őt, akkor legalább valaki balliberálist.

Ezen a ponton pedig érdemes az Európai Néppártnak mélyen magába néznie, mert már a csúcsjelölti vitákon is látszott, hogy építi a szocialista Frans Timmermans a maga baloldali szövetségét. Az úgynevezett jobbközép pártszövetség ugyanis mostanára odáig jutott, hogy rászorul liberálisokra, akik pedig a hasznos hülyékkel csak azt teszik, mint mindig: megrágják és kiköpik. A Néppárt politikája régóta és stratégiai szinten rossz, most már hiába nyitnának jobbra – de úgyse teszik – a bevándorlásellenesek erősödése sem ellensúlyozza az ő kudarcukat.

A Néppártban és az egész jobboldalon egyébként a legnagyobbat a Fidesz nyerte, európai szinten is csak a máltai szocialisták előzik meg pár százalékkal, de ott lényegében kétpártrendszer van. Erre érdemes odafigyelni, amikor ellenzéki vezetők azzal büszkélkednek, hogy „megakadályozták” a kétharmadot, mintha az országok szerinti képviselőhelyek vonatkozásában ennek lenne értelme.

Mérleget vonni tehát a vasárnapi eredményekből nem egyszerű, ugyanis hiába változik a status quo, a mainstream is tartja magát, csak más színekben. Ahogy az SZDSZ sem vész el, csak átalakul, úgy az európai liberálisok és bevándorláspártiak nem adják könnyen magukat. Ennek a felelőseit pedig megbüntetik a választók.

Kapcsolódó írásaink

Petrin László

Petrin László

Akié a föld, azé az ország!

ĀBrüsszel a külföldi spekulánsok érdekében megtámadta a magyar földtörvényt az európai unió bíróságán

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Eredményjelző tábla

ĀFricska. Minden aggódó zöld–fehér rajongót megnyugtatok: a hivatalos adatok szerint a Fradi futballcsapata megnyerte a bajnokságot!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom