Baranya Róbert

Vélemény és vita

Győzelmi jelentés a Titanicról

Rekordrészvétel, rekordgyőzelemmel – így foglalható össze két szóban a Fidesz–KDNP eredménye a vasárnapi európai parlamenti választáson

álláspont

A kormánypárt még soha nem nyert ekkora arányban, 52,44 százalékos eredményével abszolút többséget szerzett. Narancssárga lett egész Magyarország, Záhonytól Letenyéig, beleértve Budapestet is. Ráadásul nem is először nyerik az EP-választást, hanem 2004 óta negyedszerre úgy, hogy mindig több mint tíz képviselői helyet hódítottak el a 21–24-ből.

A párhuzamos valóságban élő ellenzék szerint azonban ez smafu, a Fidesz tulajdonképpen elvesztette a választást, hiszen nem érték el a kitűzött céljukat, nem szereztek megint kétharmadot. Gyakorlatilag megbuktak, már kezdenek csomagolni, vadul böngészik a térképet, hogy hova menekülhessenek. Ráadásul az ellenzék szerint nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is ők győztek, hiszen a „nacionalista erőknek” nem sikerült áttörniük, Matteo Salvini és Orbán Viktor is a sarokban fognak szégyenkezve kuporogni, mindenki által kiközösítve. Mindjárt befut az „európai egyesült államok expressz”, elfelejtjük végre a nemzetállamokat, mindenki ott telepedik le, ahol akar, jöjjön akárhonnan a világból, megoldjuk migránsokkal a munkaerőhiányt meg a demográfiai krízist, lesz bérunió, meg szabadság, meg egyenlőség.

Ezt magyarázta a parlamentben a csúfos kudarc után hétfőn a húszról hat százalékra zuhanó, a fennmaradásáért kapálózó Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton, a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd üdvöskéje, Szabó Tímea és a 2010 előtt még kormányzó, most szintén hat százalékra zsugorodó szocialisták vezére, Tóth Bertalan. Az ellenzéket lassan teljesen maga alá gyűrő bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc is a mellét verte, lesajnálva a kormányoldalt a miniszterelnökkel az élen. Megint előkerült az összefogás, hogy majd ősszel együtt győzni fognak, senki ne aggódjon, az önkormányzati választáson most már végre megbuktatják ezt a diktatórikus, elnyomó rezsimet.

Ez pedig akkor is így lesz, ha esetleg megint a Fidesz nyer majd októberben egy újabb demokratikus választáson. Nem csinálnak mást, mint a már félig víz alatt lévő Titanicról ordibálnak: „Mindenki nyugodjon meg, nem süllyedünk!” Orbán Viktor találóan jegyezte meg parlamenti válaszában, hogy semmit sem tanultak. Az eseményeket követő választópolgár ugyanis ezeket a felszólalásokat hallgatva csak nagyokat pislog, mint hal a szatyorban. Arról ugyanis egyikük sem beszélt, hogy időtlen idők óta megközelíteni sem tudják a Fideszt, sőt ma már a tízszázalékos támogatottság is a távolba vész. Hogy még a szavazóikat összeadva sem tudnának többségbe kerülni, hogy csak egymástól képesek választókat ellopni, hogy a jobboldalról egy árva embert nem hódítottak el, hogy ugyanabban a lében pácolódnak tíz éve, csak néha hasról hátra fordulnak, és vissza. Képtelenek egy valamirevaló programot összetákolni, egy elérhető célt kitűzni, bármilyen jövőképet felvázolni. Csupán arra futja az erejükből meg a fantáziájukból, hogy balhét csináljanak a parlamentben, hetente beszaladgáljanak elfoglalni az MTVA-székházat, leüljenek az Oktogon közepén tiltakozni, és összefújkálják a betont meg a telefonfülkéket O1G-vel.

Frusztráltak az eddig elszenvedett halomnyi vereségtől, politikusaik sorra tűnnek el a süllyesztőben, miközben egymást fúrják. A Fidesz meg rekordrészvétel mellett, rekordgyőzelemmel nyert meg egy újabb választást vasárnap. Nekünk, lesajnált, szomorú kormánypárti szavazóknak, úgy látszik, csak ez maradt, ennyivel kell beérnünk.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Két választás Csíkban

ĀMég reggel kilenc óra sincs, de egyre hosszabb a sor itt a főkonzulátus épülete előtt

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Szétforgácsolt ellenzék

ĀIzgalmas lesz látni, hogy a baloldalon az önkormányzati választásra megkötött paktumokat hogyan írják felül, és milyen eszközökkel igyekeznek majd megfojtani egymást