Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Erős felhatalmazás Orbánnak

A hazánkban 2004 óta negyedszer megtartott voksolás közül a mostani rekordmagas részvételt hozott

álláspont

Bár a 28 uniós tagállamban négy napig tartó európai parlamenti választások hivatalos, előzetes összeurópai eredményeit csak vasárnap éjjel (lapzártánkat követően) kezdték el közzétenni, a magyar választópolgárok döntését már a kora esti órákban megismerhettük. Kiderült, hogy a hazánkban 2004 óta negyedszer megtartott voksolás közül a mostani rekordmagas részvételt hozott. Tehát a magyar választópolgárok megértették a tegnapi sorsdöntő választás tétjét, kinyilvánították, hogy bele akarnak szólni az EU jövőjébe, és gyökeres változást óhajtanak a vezető testületek – ezúttal az Európai Parlament – összetételében és politikájában, elsősorban a tömeges migráció megállítását és az európai kultúra védelmét illetően. Az is kiderült, hogy ezen óhajuk, illetve a magyar nemzeti érdekek európai képviseletét a hazai pártok kínálatából döntően a Fidesz–KDNP szövetségtől várják.

A tegnapi választás a magyar demokrácia ünnepe volt azért is, mert az összes számottevő támogatottságú párt teljes erővel és az utolsó percig szavazásra buzdította a választópolgárokat, ezzel is elismerve, hogy a pártok és kormányok demokratikus felhatalmazása, legitimitása a néptől, annak szabadon kinyilvánított akaratától származik. Mivel tisztán listás választás zajlott le, egyértelműen és világosan kiderült, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók. „Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el” – mondta Orbán Viktor tegnap reggel újságíróknak, miután leadta a szavazatát. A kormányfő a kampányban erős támogatást kért a magyaroktól, és tegnap estére kiderült, hogy meg is kapta. A Fidesz–KDNP mögött áll a választók több mint fele – ami még a tavalyi országgyűlési választásokon elért listás szavazataránynál is jobb, és egész Európában az egyik legjobb eredmény! Vagyis a magyarok erős demokratikus felhatalmazást adtak a kormánypártoknak és személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a magyar érdekeket képviselje és a keresztény kultúrát védje az európai politikai színtéren, Brüsszelben a multikulti, bevándorláspárti és birodalomépítő szocialista–liberális erőkkel vívott csatákban.

Az Európa és az európai népek jövőjét eldöntő viták és csaták a tegnapi EP-választással egyáltalán nem értek véget, de a voksolás fontos állomás volt a politikai pártok és pártcsoportok megméretésében, legitimitásának és erejének felmérésében. A választók demokratikus döntése nyomán az Európai Parlamentben jelentősen átrendeződnek az erőviszonyok, és a valóságtól és az emberektől elszakadt, csak saját anyagi érdekeiket és abnormális, veszélyes doktrínáikat képviselő, alkalmatlan politikusok hatalmának látványos megroppanása miatt is a tagállamok kormányfőinek szerepe és mozgástere várhatóan megnő a tegnap jócskán visszaesett nagy pártcsaládok egymással boltoló vezetőihez képest. Tegnaptól jó esélyünk van arra, hogy az Európai Tanácsban ezentúl nemcsak az esik nagy súllyal a latba, hogy egy kormányfő mekkora népességű és gazdasági erejű országot képvisel, hanem az is, hogy mekkora választói támogatottsággal rendelkezik. Azt még a legelfogultabb, legbarátságtalanabb európai partnerek sem vonhatják ugyanis kétségbe, hogy Orbán Viktor – aki 2010 óta egymás után három kétharmados választási győzelem után alakíthatott stabil demokratikus kormányt – a tegnapi EP-választás eredményeként az egyik legnagyobb támogatottságú uniós vezetőként ül le majd a többi állam- és kormányfővel a tárgyalóasztalhoz, hogy végre jó irányba navigálják Európa eltévedt, viharvert hajóját.

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

A tét

ĀTalán soha nem volt még ekkora tétje az európai parlamenti választásoknak, mint éppen most