Kruppa Géza

Vélemény és vita

Selyemút, selyemzsinór

Az Ady által lesajnált kompországból hamarosan Kelet és Nyugat között hidat alkotó rangos állammá léphetünk elő, amennyiben az Új Selyemút részeként kínai hitelből megvalósul a Budapest–Belgrád modernizált vasútvonal

Az öt éven belül megépülő kétpályás vonaton száguldva tágabb értelemben is átélhetjük majd egy nagy utazás kalandjának minden jóleső izgalmát. Mert a keleti nyitás politikájával felcsillan a lehetőség, hogy ebben a csupa bizonytalanság világban végre elváltva a viharos történelmi ütközőzóna vakvágányáról, az ország sok pénzt hozó, nagy tekintélyű nemzetközi logisztikai központként kerüljön fel a világtérképre.

Az évezredekkel ezelőtt titokzatos, finom kelmével Ázsiából Európa felé tartó karavánok komoly hatást gyakoroltak birodalmakra, a kézművesség, a kultúra, a diplomácia, a civilizáció alakulására. Az út mentén a semmiből mesebeli városok sora nőtt ki. A Kínából kicsempészett selyemhernyó petéje pedig szerte a világon szép karriert futott be. Mária Terézia például „benépesítési főutasítás”-ban írta elő, hogy portánként minden betelepülő köteles eperfákat ültetni, hogy a leveleikkel táplált selyemhernyók gubójából font szálak révén elődeink jövedelemhez juthassanak. Idővel az ősi Selyemút jelentősége csökkent. Az elmúlt évtizedekben Kínából nem annyira drága selyem, inkább hamisítványok zúdultak ránk. És miközben ezeket az egyszer használatos, rövidzárlatos kacatokat fölényeskedve fumigáltuk, a távol-keleti ország a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává nőtte ki magát. Ma már több ágazatban csúcstechnológiai remekekkel nyomja le az állva maradt európai gyártókat. A világpolitikában fújdogáló szelek pedig új geopolitikai térszemléletről suttognak, amely szerint változóban vannak a tájékozódási pontok. Már nem annyira Európa-centrikus a világ. Egyre kevésbé Brüsszel, inkább Peking kezdi kijelölni a követendő irányt. Kína globális mértékekben gondolkodik, ezért vág bele a nagyszabású, százhuszonöt országot érintő infra­struktúra-fejlesztésbe is. Ennek része az Új Selyemút, amely behálózza majd a világot, „mint testet az erek”. És ehhez csatlakozva végre egyszer a mi országunk is jókor lehet jó helyen.

A Brüsszelhez bekötött hazai haladó ellenzék azonban a nagy változásokból mit sem érzékel. Energiáit most egyébként is fajsúlyosabb feladat, a demokrácia helyreállításáért folyó szent küzdelem köti le. E nemes harc lényegében egymás fojtogatásában, saját egzisztenciájuk átmenekítésében nyilvánul meg. Mivel az Új Selyemútra kanyarodás egyben a nemzeti öntudat megerősítésére is, lehetőséget teremthet, ha rajtuk múlna, a vasút előtt lecsapnák a sorompót. Európai egyesült államokban utaznak, ami olyan, mintha valaki féltve őrzött családi ereklyékkel berendezett lakásának kulcsát egy ismeretlen, rossz arcú ingatlanügynökre bízná.

Most itt az alkalom, hogy május 26-án a túltáplált, berozsdásodott brüsszeli bürokratáknak és itthoni cimboráiknak a választók elküldjék a politikai selyemzsinórt.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Jellegtelen csúcsjelöltek

ĀMára a csúcsjelölti rendszer kezd hagyománnyá válni, és ennek jegyében hívták vitára a parlament nyolc frakciójából a legnagyobb hat frakció csúcsjelöltjét

Csizmadia László

Csizmadia László

Élesített alkonykapcsolók

ĀEurópában a pártpolitizálás sajnálatos módon a társadalmi és gazdasági érdekek fölé kerekedett