Bán Károly

Vélemény és vita

Holtig tartó haszonélvezetek

A magát hazafinak tartó, a mai hatalmat patkánykormányozó szocialista politikus, az MSZP EP-választási kampányát vezető Ujhelyi István badacsonyi nyaralóiról írtunk cikket mai számunkban

álláspont

Az a nyaraló, amit fotón is közkinccsé tettünk, a szocialisták európai parlamenti képviselőjelöltje szerint egymillió-kétszázezer forintból újult meg. A politikus, aki nap mint nap a Fideszt vádolja alternatív valóság építésével, maga prédikál vizet, s iszik bort.

Kiderül ugyanis, hogy a korrupció gyanújába kerülő szocialista hazafi a vagyonnyilatkozatában elfelejtett feltüntetni egy többtízmillió forint értékű holtig tartó haszonélvezeti jogot. Éppen annak a nagy értékű balatoni villának a haszonélvezeti jogát, aminek kapcsán egy vállalkozó azt állította, 2008-ban negyvenmillió forintot juttattak Ujhelyi házai felújításához. Meghálálandó, hogy volt oly kedves állami megrendelések nyertesévé tenni őket. Nem mellesleg Ujhelyi abban is ferdít, hogy a Fideszt vizsgáltatná a bécsi hatóságokkal Heinrich Pecina ügyében, miközben ő volt az alelnöke annak az MSZP-nek, amelynek alapítványa másfél mil­liárd forintért eladta a Népszabadságban lévő üzletrészét az üzletembernek.

A politikus mindmáig nem tisztázta a felújítási szívesség vádját, ám most kiderült, az „európázás” mögött sincs semmi. Nincs erkölcsi talapzat. Nincs hófehér pedigré. Ami Ujhelyiét illeti, ő a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) elnökeként robbant be a politikába. A Gyurcsány vezette Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium államtitkáraként 2003-ban arról beszélt, a civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezetek finanszírozási gondjait megoldani. Aztán mi lett a „megoldásból”? A hírhedt Zuschlag-ügy. Ujhelyi pedig, akit csak tanúként hallgattak ki a kecskeméti bíróságon, megdöntötte az izzadó homlok világrekordját. Igazi liberális demokráciák normarendszerében már akkor a politika süllyesztőjében végezte volna, ám ő meg sem állt az Országgyűlés alelnöki székéig.

Főnöke, Gyurcsány Ferenc, felfelé buktatott miniszter, a Zuschlag-per másik nagy tanúja a bíróságon nem izzadt annyira, mint Ujhelyi, csak hadovált – neki egyenesen a miniszterelnökség jutott. Valódi liberális demokráciákban hivatalban lévő miniszterelnökök nem szoktak állami villákat szerezni, mint Gyurcsánynak az megadatott Balatonőszödön, a többi privatizációnak látszó disznóság felsorolásától helyhiány miatt most eltekintenék. Pláne nem szoktak – még hivatali idejük lejárta után sem – kölcsön formájában, a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúját is felvetően támogatni huszonöt év börtönbüntetéssel fenyegetett, maffiaváddal terhelt személyt. Akit ráadásul a DK-listavezető Gyurcsányné még hősnek is kikiált. Holott ez a hős, azaz Czeglédy Csaba a vád szerint több mint hatmilliárd forinttal rövidítette meg a magyar költségvetést. Horribile dictu hús-vér európai egyesült államokbéli liberális demokraták nem szoktak EP-választáson képviselőjelöltnek állítani olyan személyeket, akiket köztörvényes bűncselekményekkel vádolnak.

És akkor még nem beszéltünk a BKV „szent emberéről”, Hagyó „nokiás” Miklósról, aki felfüggesztett büntetéssel kacagva távozott a Szegedi Ítélőtábla szecessziós épületéből, az önkormányzati vagyon felélését az ipari forradalmak lendületével folytató Hunvald Györgyről, egy világörökséggel odébb Fürst Györgyről, a Közép-Afrikai Köztársaság utazó nagykövetéről, no meg Simon Gáborról sem, aki a külföldi bankszámlákon tartott százmilliók forrásvidékével holtig tartó haszonélvezeti szerződést kötött.

Mint Ujhelyi a badacsonytomaji villával.

Kapcsolódó írásaink

Kruppa Géza

Kruppa Géza

Selyemút, selyemzsinór

ĀAz Ady által lesajnált kompországból hamarosan Kelet és Nyugat között hidat alkotó rangos állammá léphetünk elő, amennyiben az Új Selyemút részeként kínai hitelből megvalósul a Budapest–Belgrád modernizált vasútvonal

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Ujhelyi és Thatcher

ĀFricska. Az MSZP kampánya olyan mint a vacsora villanyoltás után: erősen bizonytalan