Vélemény és vita

Eddig rendben…

„Uraim: vehetik a papírt és a tollat a kezükbe, s már fogalmazhatják is lemondásukat.” A kemény javaslat gazdája: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

álláspont

A címzettek: az ukrán kormány tagjai. Helyszín: az ukrán törvényhozás, a Rada épülete az új elnök beiktatásának napján. A közönség tapsol.

Mert Zelenszkijt sosem látott többséggel emelte pajzsra az ország – vagy legalábbis sosem látott egységben taszította le onnan Petro Porosenkót. A legnagyobb szolgálatot ehhez nem feltétlenül Zelenszkij A Nép Szolgája című tévésorozata adta – bár kétségkívül segítségére volt, hogy a műsorban éppen egy történelemtanárból lett ukrán elnök szerepét játssza és gúnyolja ki benne a korrumpálódott ukrán elitet. Az, hogy politikai újoncként le tudta győzni a veterán Porosenkót, mi több, hogy zsidó származású, orosz anyanyelvű kelet-ukránként a szavazatok háromnegyedével úgy elverte a népnemzeti volt elnököt, mint tót a lovát, nem feltétlenül professzionális kampánystábjának vagy személyes karizmájának köszönhető.

Kellett hozzá Porosenko és a nevével fémjelzett pusztító évek, az oroszokkal vívott testvérháború front­jain elszenvedett fájdalmas sebek, amelyeket soviniszta uszítással és a nemzetiségek elnyomásának gyógyírként árult mérgével kezeltek. A volt elnök és kormányának rövidlátó, barbár, korrupt politikája meghozta gyümölcsét, az államfő bukását, és Zelenszkij találóan szúrta oda egy hónappal ezelőtt Porosenkónak: „Én nem az ön ellenfele vagyok, hanem az ön ítélete.”
Azért az elmúlt hetekben még sűrűn vetették a hurkot az új elnöknek Porosenko és a slepp, húzták-halasztották Zelenszkij beiktatását, ameddig lehetett, közben tiltakozása ellenére átpréselték a kirekesztő nyelvtörvényt is a törvényhozáson. Hogyne, az őszi parlamenti választásokig még van fél év, addig is elfoglalja magát a minden lépését gáncsoló parlamenttel – gondolhatták sokan.

Nem is tévedhettek volna nagyobbat: Zelenszkij igazi showmanhez méltó, teátrális módon felvette a kesztyűt, és frontálisan nekiment a parlamentnek, a kormánynak, az erőszakszervezeteknek és a titkosszolgálatoknak. A törvényhozás feloszlatása az első elnöki rendelete lesz – hangoztatta. Pavlo Klimkin külügyminiszter nem várta meg ezt a vihart, már pénteken beadta lemondását, csakúgy, mint Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője. Tegnap, még a beiktatás előtt csatlakozott hozzájuk Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője, s végül maga a miniszterelnök, Volodimir Hrjoszman is követte őket. A régi rezsim emberei és harci kedve is fogy, s a júliusra jósolt előre hozott választásokon talán végleg elsöpri őket a népharag.

De Zelenszkij nemcsak ellenfeleinek üzent hadat, hanem a komplett ukrán oligarchopóliumnak is: a képviselők mentelmi jogának eltörlése és törvénytelen gazdagodásuk miatti elszámoltathatóságuk visszaállítása ennek sarokkövei. Odavágott a személyi kultusznak is: közölte az adminisztráció tagjaival, hogy ne az elnök, hanem gyermekeik portréját akasszák a dolgozószo­báikba, s azok szemébe nézve hozzák meg  döntéseiket.

A show eddig tetszetős, a közönség soraiban pedig, ha bizonytalanul is, de ott tapsolnak a kárpátaljai magyarok is. Áder János köztársasági elnök már első találkozóján jobban szót értett a kárpátaljai magyarok ügyé­ben Zelenszkijjel, mint Porosenkóval - bár valljuk be, ez önmagában nem meglepő. Nemrég Grezsa István miniszteri biztos lapunknak úgy nyilatkozott: Porosen­ko után csak jobb jöhet, Zelenszkijre pedig érdemes továbbra is óvatos optimizmussal tekinteni. Nos, az optimizmusunk töretlen. Ahogy az óvatosságunk is.

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

Új szövetséget Európában!

ĀRólunk szólva önostorozó mantraként sulykolják a széthúzást, a békétlenséget, mint örök magyar sajátosságot

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A csúf Új-Zéland

ĀFricska. Mi lesz ebből? Fasizmus, kirekesztés, nacionalizmus, sovinizmus?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom